MAINOS

Tamperelainen ravintolapäällikkö kertoo, miksi wc-tilojen siisteyteen kannattaa panostaa

Tamperelaisen ravintola Funky Woon ravintolapäällikkö Elena Maskulin kertoo omakohtaisen kokemuksen ravintolan wc-tiloista.

”Kävin hiljattain illallisella Bilbaossa Michelin-oppaassa maininnan saaneessa ravintolassa, jossa wc-tilat eivät vastanneet ravintolan tasoa. Yleisilme oli nuhjuinen, wc-koppien ovissa roikkuivat käsin kirjoitetut ”ei toiminnassa” -laput, lukot repsottivat ja roska-astioiden sijaan wc-tilan nurkassa oli ruttuinen jätesäkki.”

Toisen ääripään kokemus oli puolestaan illallinen huippuravintolassa Helsingissä, jossa ravintolan kokonaiskonsepti ulottui pienintä yksityiskohtaa myöten kauniisiin ja säihkyvän siisteihin wc-tiloihin.

”Se oli viiden tähden ravintolakokemus”, Maskulin toteaa.

Tiesitkö? Paperipyyhkeet ovat tutkimuksen mukaan hygieenisin tapa kuivata kädet.*

Maskulin luotsaa Tampereella Funky Woo -ravintolaa, jonka keittiö edustaa street foodia. Tampereen ravintolakartalla uusi ravintola muutti puolisen vuotta sitten vastavalmistuneisiin tiloihin, jossa kaikki on siistiä wc-tiloja myöten. Uudenkarheisiin tiloihin muutettaessa ei luonnollisesti voi enää vaikuttaa esimerkiksi laattavalintoihin, mutta tiettyihin yksityiskohtiin voi.

Funky Woo

”Emme ole fine dining -ravintola, mutta halusimme silti, että ravintolamme liikeidea ja tyyli kantavat wc-koppeihin saakka. Niinpä tuunasimme wc-tilan ravintolamme teemaan sopivaksi.”

Yksi valinnoista osui Katrinin mustiin kierrätysmuovista valmistettuihin paperi­annostelijoihin. Maskulinin mukaan musta väri sopi hyvin Funky Woon brändiin ja on arjessa valkoista armollisempi tahroille. Kierrätysmuovista valmistetun annostelijan kyljessä on myös läpinäkyvä sivupaneeli,
josta näkee nopeasti käsipyyhkeiden määrän. Se sujuvoittaa niin siistijän kuin henkilökunnankin päivittäistä työtä. Siistijä hoitaa ravintolan päivittäisen siivouksen, mutta ravintolan henkilökunta tarkistaa aina ennen avausta paperitilanteen ja täyttää annostelijat tarvittaessa päivän mittaan.

”Asiakkailta tulee eniten palautetta siitä, että paperi on loppunut. Käytämme digitaalista pöytävarausjärjestelmää, jonka kautta varauksen tehneille asiakkaille lähtee kysely, jossa kysytään myös wc-tilojen siisteydestä. Saamme näin arvokasta tietoa asiakaskokemuksen kehittämiseen.”

Ei kiitos ilmakuivaimille

Koko ravintolahenkilökunta on tyytyväinen siihen, että ravintolaan valittiin ilmakuivaimien sijaan automaattiset paperiannostelijat.

”Keskustelimme tästä hiljattain, eikä kukaan liputtanut enää koronapandemian jälkeen ilmakuivaimien puolesta. Kangasrullakin koettiin epämiellyttäväksi vaihtoehdoksi, sillä käytetty telineestä roikkuva kangas ei ole hygieeninen, eikä näytä kivalta.”

Ravintolan arjessa kuluu käsipaperia, mutta Funky Woossa on havaittu, että automaattiannostelijan ansiosta paperin kulutus on mennyt selkeästi ekologisempaan suuntaan.

”Usein paperia otetaan kerralla liikaa, jolloin pieniä paperikasoja lojuu ympäri wc-tilaa – ja jopa lattialla. Automaattiannostelija on siis ekoteko, koska se vähentää paperihävikin määrää. Meillä on myös pienet varastotilat, joten voimme samalla pienentää varastoitavan käsipaperin tarvetta.”


*Eurofins-Inlab-tutkimus 2012: Microbial contamination of surfaces associated with different types of hand drier devices (2012). The Hygienic Efficacy of Different Hand-Drying Methods: A Review of the Evidence. Mayo ClinicProceedings (August 2012)

Katrin


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi