Ammattikeittiö

Tiskirobotti astui palvelukseen – Kajaanin varuskuntaravintola remontoitiin läpikotaisin

Siisteys on puoli ruokaa. KUVA Viivi Räsänen, Leijona Catering

Ravintolatoiminnalle muutoksista merkittävimpiä on uusi astianpalautuslinjasto, jossa robotti auttaa tiskaamisessa, sekä ilmanpaineella toimiva biojätteen keräysjärjestelmä. Varuskuntaravintolaan rakennettiin nykyaikaiset säilytystilat ja uusi lastausalue.

Rakennus uudistettiin 11 miljoonan euron peruskorjaushankkeessa kauttaaltaan ja sen energiatehokkuutta parannettiin.

Katolle asennettiin aurinkosähkövoimala, joka tuottaa sähköä ravintolan tarpeisiin vuodessa arviolta 40 megawattituntia. Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Pasi Petäjäjärvi arvioi, että 40 MWh vastaa kahden sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta – tai ammattikeittiössä esimerkiksi Metoksen 300 litran keittopadan pitämistä täydellä teholla tuhat tuntia eli puolitoista kuukautta yhtäjaksoisesti.

”Linjasto liitää”

Leijona Catering valmistaa ja tarjoaa Kajaanin varuskuntaravintola Hoikanhovissa neljä ateriaa päivässä. Kerrallaan ruokailee noin 2 500 varusmiestä ja henkilöstön jäsentä.

Avec kysyi uutuuksista Leijona Cateringin Jani Nevalaiselta, joka on Hoikanhovin päällikkö.

Miten uusi astialinjasto robotteineen ja muut ratkaisut toimivat käytännössä, verrattuna vanhanaikaisempiin ammattikeittiöratkaisuihin?

”Astianpalautus ravintolasalissa toimii kaksiosaisena linjastona, joista toinen linjasto kuljettaa tarjottimet astioineen hissillä alakerran astianpesuosastolle. Toinen linjasto kuljettaa tarjottimet astioineen bufferiin, johon mahtuu noin 320 tarjotinta. Bufferi tyhjenee automaattisesti sitä mukaa kun hississä vapautuu tilaa. Näin saamme hyödynnettyä järjestelmästä maksimaalisen kapasiteetin. Ruokasalissa asiakas laittaa servetin jäteastiaan ja mahdollisen biojätteen paineilmalla toimivaan biojätesuppiloon, tämän jälkeen tarjotin astioineen asetetaan kuljetinhihnalle.

Astianpalautus hoituu robotin avustamana. KUVA Suvi Pitkänen

Alakerrassa sijaitsevalla astianpesuosastolla tarjottimelta otetaan mukit tappimattokoneelle. Aterimet menevät automaattisesti magneettisiepparin avulla pesukoneeseen, josta ne sitten puhtaana siirtyvät automaattisesti aterinlajittelijaan, joka lajittelee aterimet omaan laatikkoonsa.

Tarjottimet, ruokalautaset ja jälkiruokakulhot jatkavat matkaansa esipesuyksikköön, joka myös jakaa automaattisesti eri astiatyypin omalle pesulinjalle astiapesukoneeseen. Jälkiruokakulhot pinoutuvat automaattisesti astiavaunuun imukuppien avulla. Kone ilmoittaa merkkivalolla kun vaunu on täysi. Tarjottimet ja lautaset pinoutuvat automaattisesti astiavaunuihin myös imukuppien avulla.”

Yllä: Tiskirobotti toiminnassa. VIDEO Leena Syrjä, Senaatti-kiinteistöt

Varuskuntaruokailu tunnetaan sujuvuudestaan. Mitä vinkkejä tai käytäntöjä antaisitte siihen, kuinka homman saa toimimaan erityisen sulavasti?

”Armeijassa tehokkuus tulee hyvästä aikataulujen suunnittelusta. Jokaiselle yksikölle on suunniteltu huolellisesti oma ruokailuaika, ja aikataulu myös pitää sotilaallisella tarkkuudella. Aikataulua suunnitellessa otetaan huomioon ruokasalin kapasiteetti ja linjastojen läpäisynopeus.

Linjastoja suunniteltaessa on otettu huomioon se, että ruokaa saadaan samaan aikaan tarjolle mahdollisimman paljon ja että useampi ruokailija voi ottaa ruokaa samaan aikaan. Linjasto liitää, niin kuin sanonta kuuluu. Varusmiehet opastetaan alokasinfoissa ja johtajakoulutuksissa toimimaan linjastoilla sujuvasti, jotta aikatauluissa pysytään ja kaikille jää riittävästi aikaa ruokailla.”

Suojeltua betoniarkkitehtuuria

Perusparannushankkeen rakennustyöt alkoivat keväällä 2021, ja hanke vastaanotettiin kesäkuussa 2023. Hanke toteutettiin useassa vaiheessa, jotta tiloissa voitiin järjestää ruoanvalmistus ja varusmiesten ruokailu koko hankkeen ajan.

Hoikankankaan kasarmialueen keskusaukio muodostuu arkkitehti Osmo Lapon suunnittelemista kolmesta rakennuksesta, jotka valmistuivat kasarmialueen rakentamisen alkuvaiheessa. Rakennukset edustavat 1960-luvun punatiiliverhottua betoniarkkitehtuuria.

Kokonaisuus kuuluu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon. Museovirasto oli vahvasti mukana perusparannushankkeen eri vaiheissa.

Punatiilinen varuskuntaravintolarakennus.
Vuonna 1962 valmistunut varuskuntaravintolan rakennus on suojeltu. KUVA Viivi Räisänen, Leijona Catering

Remontin toteutti Senaatti-konserniin kuuluva Puolustuskiinteistöt, joka vastaa nimensä mukaisesti puolustushallinnon kiinteistöistä, niiden ylläpidosta ja rakennuttamisesta sekä kiinteistöjen palveluiden järjestämisestä kaikissa turvallisuustilanteissa. Leijona Catering on Suomen valtion omistama yritys, joka on erikoistunut muun muassa varuskuntien ja vankiloiden ruokapalveluihin.

LUE MYÖS: Varusmiesten suosikkiruuat ovat perinteisiä ja annokset isoja, kertoo kokki Sonja Veija

LUE MYÖS: Kokkaa, tarjoilee ja siivoaa – robotit yleistyvät ammattikeittiöissä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi