Suomen keittiömestarit ry

Kalareissu Norjaan ja sodanaikainen soppatykki – Keittiömestareiden kuulumisia kentältä

Tämäkin vuosi on vierähtänyt nopeasti. Ravintoloissa vietetään parhaillaan myynnillisesti vuoden parasta aikaa. Tällä alalla kiire painottuu entistä enemmän vuoden kahteen viimeiseen kuukauteen. Tämä on tietenkin hienoa aikaa, ja vaatii henkilökunnalta paljon jaksamista suoriutua rutistuksesta niin keittiössä kuin salin puolella. Toivotan kaikille tsemppiä työhön. Kun kiireisin aika on ohitse, voi nauttia ansaitusta vapaasta, antaa itselleen aikaa rauhoittua ja käydä läpi mennyttä vuotta.

Alkuvuodesta on ennusteiden mukaan tulossa haastava ravintola-alalla. Siihen täytyy olla varautunut ja henkisesti valmistautunut, mutta ainahan me olemme selvinneet ja luovineet asioissa eteenpäin. Haasteet tarjoavat tilaisuuden kehittää omia työskentelytapojamme ja itseämme jokapäiväisessä tekemisessämme.

Ensi vuonna alueyhdistyksillä on tulossa paljon hienoja tapahtumia. Maaliskuussa keittiömestarit pääsevät kokoontumaan jälleen liittopäiville Lahteen. Järjestävänä tahona on Päijät-Hämeen Keittiömestarit. Toivottavasti saamme pidettyä hienon tapahtuman yhdessä.

Täytyy myös kiittää alueyhdistyksiä aktiivisesta työstä, jota he tekevät omalla panostuksellaan ja oman työnsä ohella. He vievät keittiömestareiden ilosanomaa eteenpäin ja antavat alueilla omat kasvonsa yhdistystoimintaan. Iso kiitos!

Helmikuussa molemmat kokkimaajoukkueet lähtevät kilpailemaan kokkiolympialaisiin, joita varten he ovat harjoitelleet satoja tunteja itseään säästämättä. Molemmat joukkueet tekevät arvokasta työtä viemällä suomalaista ammattitaitoa maailmalle. Toivottavasti saamme nostettua heidän arvostustaan entistäkin korkeammalle.

Markku Ojala

Puheenjohtaja, Suomen Keittiömestarit ry

Kalareissu Norjassa

Turun, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen ja Lapin keittiömestarit viettivät heinäkuussa viisi yhteistoimintapäivää kalastuksen merkeissä Norjan Elvegårdissa.

Kalareissu
Kalaonni suosi Keittiömestareiden kalareissua. KUVA Petri Lyytinen

Matka Norjanmeren rannalle eteni Tornion rajanylityspaikalta Ruotsin läpi kohti Pohjois-Norjaa ja Finnmarkin kunnassa sijaitsevaa Elvegård Fjordcampia. Jo ajomatkan aikana tapasimme etelän keittiömestareita, ja osa karavaanista jatkoi yhdessä matkaa kohti määränpäätä.

Majoittumisen ja yhteisruokailun jälkeen Kari Saari kertoi Elvegårdin alueesta ja siellä kalastamisesta. Venekunnille sovittiin kipparit, jotka vastasivat veneistä.

Aamuksi suunniteltu kalareissu viivästyi, sillä vuonolla oli hernerokkasumu ja näkyvyys alle 200 metriä. Sumun taittuessa Lapin keittiömestareiden venekunta lähti ensimmäisenä puhkomaan reittiä kalapaikalle. Pian muutkin venekunnat seurasivat perästä.

Venekuntien välille virisi pientä kilpailuhenkeä, ja kalareissujen jälkeen kokoonnuimme laiturille vertailemaan saaliita: kuka oli saanut suurimman kalan tai kenellä oli päässyt irti juuri se suurin kala.

Kalastus painottui aamu- ja iltakalalle, riippuen nousu- ja laskuvesistä. Saaliiksi saimme seitä, turskaa, puna-ahventa ja makrillia. Näistä Turun keittiömestarit loihtivat meille maittavia maistiaisia.

Sää suosi kalareissuamme. Joka päivä pääsimme kalaan ja iltaisin kokoonnuimme pitkän pöydän ääreen nauttimaan hyvästä ruoasta sekä Norjan jyl­histä maisemista. Laiturisaunakin lämpeni yhtenä iltana, ja rohkeimmat kävivät uimassa viileässä meressä meritähtien ja rapujen kanssa. Matka oli antoisa, tutustuttiin kollegoihin ja yhteistyökumppaneihin. Tästä on hyvä jatkaa.

Kiitos myös yhteistyökumppaneille: Atria, Calasta, Meira ja Benella.

Marja-Liisa Ailinpieti, Lapin Keittiömestarit

Karjalan keittiömestareille sodanaikainen soppatykki

soppatykki
Rintamallakin palvellut soppatykki on vuodelta 1942. KUVA Mervi Leinonen

Pidimme kuukausikokouksia ja saimme lisää jäseniä sekä kannatusjäseniä yhdistykseemme. Teimme matkan Pärnuun grillifestareille yhdessä muutaman Pirkanmaan keittiömestarin kanssa.

Ostimme soppatykin vuosimallia 1942. Soppatykki on ollut mukana sodassa, joten käsi sydämelle. Jos soppatykki osaisi puhua, niin monta tarinaa olisi varmasti kerrottavana.

Ensi vuodelle on suunnitteilla vaikka mitä. Vuoteen 2024 ajoittuvat Lappeenrannan kaupungin 375-vuotissyntymäpäivä sekä ruokakulttuuria juhlistava Saimaa Region of Gastronomy -merkkivuosi. Tulemme siis nostamaan Saimaan aluetta enemmän esiin. Tiivistämme myös yhteistyötä alan koulujen ja yrittäjien kanssa.

Kiitos kuluneesta vuodesta, se on ollut antoisa. Haluamme toivottaa kaikille hyvää joulua ja uutta vuotta 2024!

Ulla Liukkonen, puheenjohtaja

Satakunnassa tempaistiin aivoterveyden puolesta

Satakunnan keittiömestarit päättivät tänä vuonna tempaista International Chefs Dayn tiimoilta meille kaikille äärimmäisen tärkeän asian, aivoterveyden, puolesta.

Marjo Merinen, Pekka Kivistö, Hannu Ollila, Jukka Mäkinen
Satakunnan aivoyhdistyksen Rauman kerhon puolesta lahjoitusta Ravintola Savilassa olivat vastaanottamassa Marjo Merinen ja Pekka Kivistö. Keittiömestareista lahjoittajina toimivat Hannu Ollila ja Jukka Mäkinen.

Aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneita on Suomessa vuonna 2015 arvioitu olleen noin 100 000. Aivoinfarktin saa vuosittain noin 18 000 suomalaista ja aivoverenvuodon noin 1 800 suomalaista. Noin 2 500 henkilöllä aivoinfarkti uusiutuu vuoden sisällä. Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön (TIA) saa noin 5 000 henkilöä. Sinustromboosi eli aivolaskimotukos todetaan noin 70 potilaalla vuosittain. Yhteensä vuosittain 25 000 suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön eli joka päivä 68 henkilöä. Aivoverenkiertohäiriöihin menehtyy vuosittain Suomessa noin 4 500 henkilöä. AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Aivoverenkiertohäiriöistä on aiemmin puhuttu vanhentuneella termillä aivohalvaus.” Lähde: aivoliitto.fi

Monille AVH-potilaille poistuminen kotoa erilaisiin kodin ulkopuolisiin tilanteisiin ei ole lainkaan itsestäänselvyys, ja he tarvitsevat jatkuvaa apua arjen toimissa. Me Satakunnan keittiömestarit haluamme olla tukemassa heitä ja tarjota osaltamme piristystä arkeen sekä edistää heidän kuntoutumistaan hyvän ruoan äärellä sosiaalisissa tilanteissa.

Lahjoitimme Satakunnan aivoyhdistyksen Porin ja Rauman kerhoille yhteensä sata lounaskorttia, jotka kerhojen jäsenet voivat sovitusti käyttää valikoiduissa ravintoloissa. Muistetaan pitää aivoistamme hyvää huolta!

Lisäksi Satakunnan keittiömestarit tarttuivat Suomen keittiömestareiden esittämään haasteeseen ja lähtevät eri kouluasteille kertomaan alastamme ja juttelemaan oppilaille hyvästä ruoasta.

Satakunnan Keittiömestarit

Tervetuloa liittopäiville Pajulahteen!

Päijät-Hämeen Keittiömestarit järjestävät Suomen Keittiömestareiden liittopäivät Liikuntakeskus Pajulahdessa 8.–10.3.2024.

Perjantaina nautitaan rennolla meiningillä: Illan teemana on urheilu, liikunta ja sportti. Tiukin sporttiasu palkitaan. Bilebändi viihdyttää, ja Mallusjoen miesvoimistelijat notkistavat mestarit juhlakuntoon.

Lauantaina on Suomen Keittiömestarit ry:n kevätkokous. Sen jälkeen pukeudutaan lämpimästi ja siirrytään ulos kenttälounaalle sekä kisaamaan Ironchef-joukkuekilpailussa. ”Paju-Lahen Torilla” tutustumme paikallisiin makuihin.

Lauantai päättyy juhlalliseen iltagaalaan, pukukoodina tumma puku, pitkä iltapuku. Tunnelmaa keventää Turo’s Hevi Gee ja DJ Ricky Bonfire.

Liittopäiville ilmoittautuminen Päijät-Hämeen keittiömestareille alueyhdistyksittäin osoitteeseen timo.sairanen@salpaus.fi. Laskutus tapahtuu alueyhdistyksittäin. Ilmoitathan osallistujien nimet ja erityisruokavaliot. Tarvittaessa kuljetus pe 8.3. Lahden Matkakeskus–Pajulahti ja su 10.3. Pajulahti–Matkakeskus.

Hinnat: Early kokki -tarjous 31.12. mennessä 290 € / hlö ja 1.1. jälkeen 320 € / hlö.

Majoitusvaraukset alueyhdistyksittäin suoraan Pajulahdesta koodilla: MESTARIT myyntikoordinaattori Riina Karhulle riina.karhu@pajulahti.com, 044 7755 202. Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola, 2 hh, 70 € / yö / hlö, 1 hh, 100 € / yö / hlö.

Timo Sairanen, Päijät-Hämeen Keittiömestarit ry

Markku Ojala, Suomen Keittiömestarit ry


Lue lisää Suomen Keittiömestareiden alueyhdistysten kuulumisia lehtiluukusta


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi