Suomen keittiömestarit ry

Harvinainen kunnianosoitus Lapin Keittiömestareille – puheenjohtajalle Cordon Rouge -käädyt

Lapin Keittiömestareiden puheenjohtajalle Petri Selanderille myönnettiin Pohjoismaiden keittiömestareiden NKF:n konferenssissa Norjan Trondheimissa Cordon Rouge -käädyt.

Cordon Rouge -käädyt on Pohjoismaiden keittiömestareiden myöntämä korkein kunnianosoitus, jonka keittiömestari voi saada. Käädyt voidaan myöntää ansioista keittiömestareiden eteen tehdystä työstä kansallisen ja alueellisen hallituksen esityksestä.

Suomeen on 1950-luvulta lähtien myönnetty näitä käätyjä alle 30 kappaletta. Lapissa niitä on nyt kaksi, Lapin Keittiömestareiden pitkäaikainen puheenjohtaja Markku Lehtinen vastaanotti käädyt Lahdessa 2017.

Nostetta Suomiruoka-hankkeesta

Syksyn parasta antia ovat kotimaiset laadukkaat juurekset, jotka ovat maistuvia, terveellisiä ja vastuullisia raaka-aineita niin ravintoloissa kuin kotonakin. Vastuullisuuden painoarvo on noussut ravintoloissa asiakkaiden vaatimusten myötä. Asiakkaat haluavat enemmän tietoa raaka-aineista ja niiden alkuperästä.

Toisaalta myös hinta ohjaa tällä hetkellä ihmisten ostokäyttäytymistä. Hintojen nousun myötä olemme taas joutuneet tarkastelemaan toimintatapojamme. Raaka-aineita on käytetty huolellisemmin vähentäen hävikkiä, suosimalla edullisempia raaka-aineita ja tuomalla lautaselle ehkä enemmän kasviksia samalla, kun proteiinin määrää on viety alaspäin. Nyt raaka-aineiden hinnat ovat pikku hiljaa tasaantumassa ja jopa laskusuunnassa.

Markku Ojala toivoo Suomi-ruokahankkeen tuovan alalle nostetta.

Suomen Keittiömestareilla on ollut kevään ja kesän aikana Suomiruoka-hanke yhdessä ulkoministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Hanketta varten on koottu alueellisesti yhteen 50 erilaista tuotetta, joihin on tehty reseptiikka ja annoskuvat. Nämä reseptit ovat tulleet suoraan alueyhdistyksiltä, ja heille siitä iso kiitos. Tästä on hyvä jatkaa, ja toivottavasti saamme nostetta alalle ja samalla nostettua suomalaista ruokakulttuuria ylöspäin sille kuuluvalle tasolle.

Uudet alan opiskelijat ovat aloittaneet syksyllä opintonsa, ja meidän konkareiden tehtävänä on saada heidät innostumaan tästä hienosta alasta ja ennen kaikkea pysymään alalla. Tarvitsemme tulevaisuudessa ravintoloihimme uusia työntekijöitä viemään ravintola-alaa ja samalla ruokakulttuuriamme eteenpäin.

Etelä-Suomen Keittiömestareille uusi puheenjohtaja

Keväällä valittu Etelä-Suomen Keittiömestareiden hallituksen puheenjohtaja Peter af Björksten irtisanoutui elokuussa tehtävästään. Ylimääräisessä syyskokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Hannu Kalliokoski. Siihen asti virkaa hoiti varapuheenjohtajamme Pasi Tuomiranta.

Tuleva syksy on meille innostavaa ja aktiivista aikaa. Osallistumme perinteisesti silakkamarkkinoille, ja talkooporukka on ilmoittautunut jo elokuussa keittämään ja myymään silakkakeittoa.

Kuukausikokouksien päivämääriä on sovittu lokakuulle, ja merkkipäivämuistamiset vietetään gastronomisen illan yhteydessä hyvän ruoan ja seuran kera viikolla 46. Joululounas nautitaan tradition mukaisesti Svenska Klubbenilla joulukuun alussa. Siitä lisää infoa lähempänä.

Päijät-Hämeen Keittiömestarit muistuttavat ensi kevään Liittopäivistä

Päijät-Hämeen Keittiömestareiden patterit on ladattu kesän aikana täyteen, ja olemme
valmiit tulevaan syksyyn ja talveen. Syyskausi on perinteisesti mestareiden toiminnassa varsin aktiivinen. Ohjelmaan kuuluu muun muassa osallistuminen paikallisille kala- ja joulumarkkinoille.

Muistattehan, että Päijät-Hämeen Keittiömestarit järjestää Suomen Keittiömestareiden Liittopäivät ensi vuonna Lahdessa. Tämän koko Suomen Keittiömestarit yhteen kokoavan hienon ja mittavan ammattilaistapahtuman ajankohta on 8.–10.3.2024. Save the date!

Etelä-Savon Keittiömestarit jalkautuivat nuorten pariin

Etelä-Savon keittiömestarit kävivät Esedun koulutusmessuilla kertomassa nuorille ravintola-alan monipuolisista mahdollisuuksista yhdessä Esedun ravintola- ja catering-alan opiskelijoiden kanssa. Esedun koulutustarjontaan tutustui yli 700 Mikkelin ja lähialueen kahdeksasluokkalaista.

Paikalliset Prisma ja K-Citymarket lahjoittivat tapahtumaan hävikkiruokaa, kuten leipää, hedelmiä, kasviksia, yrttejä, mansikoita, mustikoita sekä juustoa. Niistä mestarit tuunasivat muun muassa bruschetta-leipiä vihannessalsalla ja tarjoilivat niitä innostavien uratarinoiden kera nuorille sekä heidän opettajilleen ja opinto-ohjaajille.

Omia uravalintoja ja koulutuspolkuja sekä mukavia työelämässä tapahtuneita sattumuksia olivat kertomassa Pirjo Vauhkonen, Kalevi Lotta, Sabine Ahvenainen, Petri Tiainen, Antti Ruuskanen ja Terttu Pulkkinen.

Suomen Keittiömestariyhdistys on toivonut alueyhdistysten aktiivista roolia kokin ja tarjoilijan töiden esittelemisessä peruskoulun yläasteikäisille nuorille. Mielestämme onnistuimme hyvin tässä haasteessa.

Satakunnan Keittiömestarit mukana ruokamatkailun kehittämishankkeessa

Gurmeeta – Satakunnan ruokamatkailun kehittämishankkeen päätavoitteena on nostaa ruokamatkailu Satakunnan vetovoimatekijäksi.

Osana hanketta on kehitetty Taste Satakunta -brändi, jonka alle voidaan liittää monenlaisia satakuntalaiseen ruokamatkailuun liittyviä palveluita, ruokamatkailureittejä, lähiruokakohteita ja -menuja sekä tapahtumia.

Taste Satakunta julkisti toukokuussa ensimmäisen Taste Satakunta -menun yhteistyössä Satakunnan keittiömestareiden kanssa. Satakunnan keittiömestareiden työryhmä suunnitteli kolmen ruokalajin menun alueen toimijoiden raaka-aineista ja tuotteista.

Menussa huomioitiin alkava kesäsesonki ja sen tuoreet raaka-aineet. Samalla nostettiin esiin paikallisten yritysten omia tuotteita, joita käytettiin monipuolisesti läpi menun.

Compass Group Culinary Team valmistautuu kokkiolympialaisiin

Compass Group Culinary Team Finland valmistautuu parhaillaan helmikuussa Stuttgartissa järjestettävään IKA Culinary Olympics -kilpailuun, jossa joukkue osallistuu Community Catering -kilpailu­sarjaan.

Joukkueen hioessa kilpailutuotettaan voitokkaaksi, on erittäin arvokasta saada palautetta asiantuntevilta kollegoilta. Kesäkuussa Compass Group Culinary Team Finland pääsi esittelemään tuotettaan Suomen Keittiömestareiden hallituksen jäsenille heidän vieraillessaan joukkueen harjoituksissa.

Joukkueen pitkän harjoittelurupeaman viimeiset kuukaudet ennen h-hetkeä ovat nyt edessä. Suomen Keittiömestareilta saatu palaute siivittää kilpailutuotteen jatkokehityksen uudelle tasolle.

Suomen Kokkimaajoukkueen valmentajat korostavat tiimityön merkitystä

Niin ikään kokkiolympialaisiin valmistautuva Suomen kokkimaajoukkue on odottanut kisoja neljä vuotta, ja harjoittelu on ollut intensiivistä.

”Kuten urheilijat treenaavat saavuttaakseen huippukuntonsa, olemme mekin viettäneet pitkiä päiviä keittiössä hioen reseptejämme ja vahvistaen tiimityöskentelyämme. Jokainen liike keittiössä on tarkkaan harkittu, ja jokainen annos on harjoiteltu kymmeniä kertoja”, joukkueenjohtaja Katja Tuomainen kertoo.

Joukkueen kapteeni Kari Julin painottaa joukkuehengen merkitystä.

”Vaikka jokaisella meistä on omat vahvuutemme ja erikoisuutemme, kokkiolympialaisissa menestys vaatii tiivistä yhteistyötä.”

Stuttgartin kisat ovat Suomen kokkimaajoukkueelle erityisen tärkeät. Viime kisat olivat opettavainen kokemus, ja nyt joukkue on päättänyt näyttää, että Suomi kuuluu podiumille.

”Olemme valmistautuneet paremmin kuin koskaan. Odotuksemme ovat korkealla, mutta tiedämme myös, että kilpailu on kovaa”, Julin sanoo.

Suomen joukkueen vahvuus piilee kotimaisissa raaka-aineissa ja inspiraatiossa, joka ammennetaan suoraan Suomen luonnosta. Annokset on suunniteltu ympäristöä kunnioittaen, lähiruokaa suosien ja hävikkiä välttäen.

”Käytämme paljon sesongin mukaisia kasviksia ja hedelmiä sekä kotimaisia proteiineja. Suomen neljä vuodenaikaa tarjoavat meille ainutlaatuisen paletin, ja kun as-tumme kisakeittiöön, otamme mukaamme pienen palan Suomen luontoa”, Julin sanoo.

Tuomainen ja Julin ovat kiitollisia joukkueen saamasta tuesta.

”Suomen ruokakulttuuri on nousussa, ja olemme saaneet paljon kannustusta ja tukea niin yhteistyökumppaneiltamme kuin yksittäisiltä ihmisiltäkin. Se antaa meille uskoa siihen, että voimme tuoda kultamitalin kotiin.”

Lue Suomen Keittiömestareiden kuulumiset kokonaisuudessaan: Aromi/Chefs


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi