Tapahtumatuotanto

Teknikko, näpit irti kaljahanasta! Tapahtuma-alan konkari muuttaa sitkeitä asenteita

Juttusarjassa tapahtuma-alan kisälli ja konkari kohtaavat. Toni Ruohosella on 20 vuoden kokemus alalta. Jani Hänninen on tehnyt tapahtumahommia viiden vuoden ajan. Molemmat tuotantopäälliköt työskentelevät Loud n’ Livellä.

Soitin kollegalle, koska…

Jani: Olimme julkaisseet kaksi ulkkaria eli ulkomaista artistia, vaikka heitä ei oltu vielä kiinnitetty koko lineupiin. Huh, mikä tilanne! Saatiin homma onneksi korjattua.

Toni: Minun piti saada tieto kaksi päivää ennen keikkaa, että mistä saadaan sähköä Pet Shop Boysille. Soitin oppi-isälleni, ja ongelma ratkesi, vaikka olikin mielenkiintoinen tapaus. Tarpeet olivat suuret. 200 ampeeria pyydettiin pelkästään pojille, kun koko saannissa oleva määrä oli 250 ampeeria. Parin päivän varoitusaika on hiukan tiukka!

En unohda, kun…

Jani: Viime kesän Tapiola Festivaaleilla eräs juontajaksi palkattu suomalainen julkimo tuli kysymään, että mitä me tehdään täällä? Olin näet unohtanut aikatauluttaa lavojen väliin hännät, eli kun yhdellä lavalla soitto loppui, alkoi saman tien toisella lavalla musa. Ehtivät sanoa sentään jotain, ja minä opin, että nyt jää hännät. Kiitos Ruohonen!

Toni: Avasimme portit elämäni ekojen festareiden ekana päivänä vuonna 2004. Portit avattiin juurikin silloin, kun niiden piti avautua, vaikka matkan varrella oli kyllä haasteita. Oli tunnerikas päivä, koska aamulla ei ollut vielä ihan varma, mistä otamme ihmiset sisään, kun aitojakin puuttui.

Vaikutuin…

Jani: Siitä kuinka hyvin jotkut ihmiset pystyvät pitämään paketteja kasassa ja olemaan joka paikan höyliä. Itse olen suurpiirteisempi ja ihailen siksi jämptejä tyyppejä.

Toni: Hetkestä kun ovet tai portit aukeaa tai otan yritysvieraat vastaan. Se hetki kun saa sanoa, että olemme valmiita. Siitä syntyy aina tietty euforia. Vaikuttavinta on se, kun töissä on sellainen porukka, jonka jälki näyttää siltä, että kaikki on valmista, vaikka asiat ovatkin levällään.

Inspiroiduin…

Jani: Siitä kun kaikki tekevät töitä tosissaan ja yhteen hiileen puhaltaen. En ole ennen tehnyt ryhmäduunia, ja se on makeaa.

Toni: Ongelmista. Olipa kyse isosta tai pienestä ongelmasta, ne saavat inspiraation valloilleen ja kehittämään ratkaisuja. Joskus nopeasti tai hitaasti tilanteesta riippuen. Yksikään päivä ei ole samanlainen, ja siksi tämä työ on niin mielenkiintoista.

5 vuoden päästä…

Jani: En asu edelleenkään Seinäjoella vaan Helsingissä. Työsähköpostin allekirjoituksessa lukee Seinäjoki, ehkä se pitäisi vaihtaa.

Toni: Tulee 25 vuotta täyteen niin sanotusti alalla. En usko, että viiden vuoden sisällä tulee tapahtumaan mitään sellaista, mikä saisi alalta pois. Näkisin, että teen silloin jotain kiertuetta.

En vielä tiedä…

Jani: …mikä oma työnkuva tarkalleen on. Onko sillä rajoja vai pitääkö se sisällään kaiken? Tuottajan työ on ääretön.

Toni: …milloin minulla on kesäloma. Joulukuussa on yleensä hiljaisin aika, joten varmaan silloin.

Jani Hänninen, Toni Ruohonen
Day and night! Janilla tasan viikko Downtown Calling -festareihin. Toni Raasepori Festivalilla Karjaalla.

Jos voisin muuttaa…

Jani: Muuttaisin lainsäädäntöä niin, että tapahtumissa kiellettäisiin muovituoppien käyttö kokonaan. Biotuopit tilalle, kiitos!

Toni: Muuttaisin sitkeässä elävän asenteen, että tapahtumissa crew voi portista sisään tultuaan juosta suoraan kaljahanalle. Joka vuosi muutan tätä vähän, ja tavoitteena on se, että yksikään teknikko ei ota olutta ennen kuin astuvat portista ulos. Tosin paljon on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ammattilaiset tekevät työnsä, ja vasta kun auto on pakattu, tullaan bäkkärille kaljalle. Mutta edelleen on sellaisia, joiden kanssa tämä ei toimi. Kasarilla ja ysärillä se vielä meni, koska ei muutenkaan puututtu juuri työturvallisuusasioihin. Nyt jos lavalla sattuu jotain tai tulee no show töissä, se ei ole hyväksyttävää.

Eniten haluaisin…

Jani: Ruohosen aiemmin mainitseman kesäloman.

Toni: Jonain päivänä moottoripyörän, jolla ajan festarilta festarille.

Joskus vielä aion…

Jani: Järjestää mun elämän niin, että voisin viettää vaikka puolet vuodesta Suomessa töitä tehden ja puolet jossain lämpimässä. Siihen tähdätään.

Toni: Olla jossain kiertuemanagerina, kiertää jonkun kanssa ja ottaa leppoisasti. Saisi kerrankin olla luvan kanssa k*pää, eikä tarvitsisi välittää mistään. Kun ihmetellään, miksi kiertuemanagerit ovat niin hankalia, syy on siinä, että osassa esiintymispaikoista hommat eivät vaan ole kunnossa.

Ikimuistoisin.

Jani: Kun Iskelmä Myyrmäki saatiin pakettiin kesällä 2022. Se oli ensimmäinen itse tuottamani festari. Kokoonnuttiin yhteen, kiitin kaikkia ja sain pienimuotoisen paniikkikohtauksen. Piti ottaa aikalisä, hengitellä ja ottaa uusiksi. Oli aika tiukka viikko, laihduin monta kiloa. Ikimuistoinen setti eikä ole vielä tullut toista samanlaista vastaan.

Toni: Kun Apulannan kanssa saunottiin saunalautalla. Vuoden päästä palautettiin Tonille saunakauha, joka sukellettiin järvestä. Ei siitä sen enempää.

Jani Hänninen, Toni Ruohonen
Kiekkoleijonien pokaali Saaristo Openissa 2022. Jani Iskelmä Myyrmäki -tuotannon jälkilatauksessa.

Hankalin.

Jani: Ruohonen. No ei, vaan ajatus ennen festivaalia, kun miettii, että enää 30 päivää aikaa festariin ja tuntuu, ettei se tule ikinä valmiiksi. Kunpa voisi pysäyttää ajan, toivoin ennen elämäni ensimmäistä festaria. Se oli hankalin tilanne toistaiseksi, ja olin aika yksin.

Toni: Se kun pyydettiin viikon varoitusajalla tekemään Seinäjoelle Vauhtiajot vuonna 2018. Pyrin itse aina siihen, että asiat on hoidettu hyvissä ajoin. Oltiin tuolloin tehty jo useammat festarit ja Kajaanissa lyötiin aluetta pakettiin, kun pyyntö tuli. En osannut sanoa ei, joten tuuppasin suoraan Kajaanista Seinäjoelle. Maanantaina menin toimistolle, ja eka fiilis oli, että kaikkihan on kunnossa. Sitten kävi ilmi, että artisteihin, Amarantheen ja Anastaciaan, ei oltu edes oltu yhteydessä. Oli kamalinta ikinä hoitaa kaikki viikossa kuntoon heidän kanssaan backlinea myöten. Amaranthe oli helpompi, mutta Anastacia jenkkiartistina vaikea. Oli eka yksin tekemäni ulkkarisäätö, ja kun sonta lensi käkättimeen ja yksin piti selvitä, niin kyllä oli hankalaa.

Opettavaisin.

Jani: Se kun saa seurata konkareiden toimintaa ja kopioida heidän tekemistään omalla twistillä.

Toni: Se ensimmäinen oma festivaali. Se opetti sellaista, mitä ei koskaan ikinä milloinkaan kannata tehdä.

Kallein.

Jani: Aina se halvin festivaalitekniikka. Kun ottaa halvalla, homma kosahtaa, ja sitten on tosi kallista. Eikö vaan, Ruohonen?

Toni: Se kun tehdään asiat kahteen kertaan. Eli kun pyritään saamaan jotain todella halvalla ja joudutaan tekemään sen vuoksi uudestaan. Alalla kiertää sanonta, että markalla markan tavaroita, eurolla euron.

Halvin.

Jani: Ennakoitu ja kilpailutettu. Pätee ihan kaikkeen, ja niin saa halvimmalla.

Toni: Minä.

Nopein.

Jani: Anniskelun tekevät ihmiset. Päivä vaaditaan, mutta kuusi tuntia riittää, ja homma on klaarissa! Olette ihmeellisiä.

Toni: Muistan vuoden 2021. Elettiin korona-aikaa, ja lineup oli täysillä menossa, olimmehan yksi harvoista, jotka järjestivät yhtään mitään. Klamydian kitaristi tipahti keikalla lavalta edellisellä keikallaan, ja yhtye estyi tulemasta. Aikaa keikan alkuun oli 2 h 20 minuuttia, kun tieto tuli. Siitä sitten vaan luuria käteen, puhelu promoottorille ja uusi bändi oli lopulta tarpeineen kehissä. Meillä oli Kotiteollisuus lavalla juuri, kun Klamydian piti aloittaa. Kotiteollisuuden bussi veti uukkarin, ja bändi oli hieman kotiinlähtötunnelmissa, mutta hyvin vetivät. Klamydian Vesku on antaumuksella aina.


Toni Ruohonen

  • Konkari
  • Moottoripyörästä ja kesälomasta haaveileva tapahtuma-alan yrittäjä, joka syttyy ongelmista ja niiden ratkomisesta. Lempinimenä Pappa Ruahone.
  • Kokemusta alalta 20 vuotta, nyt töissä Loud n’ Livellä.
  • Opin kisällin vastauksista? Sen, että jotain on ilmeisesti tehnyt oikein, kun nuoremmatkin perään kyselevät.

Jani Hänninen

  • Kisälli
  • Tapahtumien pikinäppi, tuottaja ja promoottori.­ Vahvuutena kyky ymmärtää alan kokonaisuutta ja ennakkoluulottomuus uutta kohtaan.
  • Kokemusta alalta 5 vuotta, nyt töissä Loud n’ Livellä.
  • Opin konkarin vastauksista? Opin sen, että valmista menua ei ole. Jos sitä olettaa ja odottaa, on pielessä.

LUE MYÖS: Rebekka Rantanen tietää nyt, että ampiaiset tykkäävät viinistä – yritystapahtumia järjestäessä oppii kaikenlaista

LUE MYÖS: Taija Holm ja Elina Viljamaa: mitä tapahtuma-alan konkari ja kisälli voivat oppia toisiltaan?

LUE MYÖSTapahtumaslangin ABC: Humppamutteri, fiilismikki ja muut alan tärkeimmät (ja härskeimmät) ammattitermit


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento