Kokoushotellit

Kylpylähotelli Långvik hakeutui konkurssiin ja henkilökunta on irtisanottu – toiminnalle etsitään jatkajaa

Kylpylähotelli Långvik sijaitsee Kirkkonummella, ja se palvelee myös kokoushotellina. Sitä operoiva Ryokan Oy aikoo jatkaa hotellitoimintaa viime viikolla jätetystä konkurssihakemuksesta huolimatta, kertoo Länsiväylä.

Konkurssipesän hoitaja, asianajaja Leif Itäinen sanoo, että toiminnalle etsitään jatkajaa ja että potentiaalisia yhteydenottoja on tullut.

Hän ei kuitenkaan kerro, kuinka monen toimijan kanssa mahdollisesti neuvotellaan tai millaiseen lopputulokseen päädytään.

”Sanotaan niin, että jatkajan löytäminen on mahdollista. Pesänhoitajana pyrin tietysti siihen, että lopputulos on mahdollisimman hyvä ja että toiminta saa jatkoa”, Itäinen sanoi Länsiväylälle keskiviikkona.

Hotellinjohtaja Edla Niemen mukaan hotellihenkilöstölle konkurssiuutinen tuli sokkina. Sen myötä koko henkilöstölle ilmoitettiin irtisanomisista tiistaina.

”Tilanteeseen nähden tunnelma on rauhallinen. Henkilöstömme on todella sitoutunutta ja haluaa jatkaa työtä”, Niemi kuvaili tunnelmia keskiviikkona.

Niemi sanoo pitävänsä yllä optimismia, että uusi toimija löytyy ja neuvotteluissa päästään sopimukseen, jonka kaikki osapuolet voivat hyväksyä.

”Toivon sitä ennen kaikkea henkilöstön vuoksi. Tämä (kylpylähotelli) on aivan ainutlaatuinen paikka Kirkkonummella, vastaavaa ei löydy lähialueelta”, Niemi sanoo.

Ryokan on paikallisesti suuri työllistäjä Kirkkonummella. Kylpylähotelli Långvik on oheispalveluineen työllistänyt noin 80 henkilöä. Joukossa on sekä osa-aikatyötä että täyspäiväisesti työtä tekeviä.

”Monelle kyse on päätoimeentulosta. Lisäksi hotelli työllistää paljon mikroyrittäjiä, jotka saavat tästä tärkeän sivutulon”, Niemi sanoo.

Aikaisimmin Ryokanin liikevaihto on ollut vuosittain 7–8 miljoonaa euroa. Nykyisin se on noin 5 miljoonaa.

Niemen mukaan kylpylähotellin toiminta jatkuu nykyisen tilanteen perusteella seuraavat kaksi viikkoa. Tämä ei ole kuitenkaan takaraja sille, että uusi mahdollinen toimija löytyisi.

Epäselvä kytkös venäläisiin oligarkkeihin kokoushotellin rasitteena

Ryokan Oy jätti konkurssihakemusilmoituksen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen viime viikon perjantaina. Sen mukaan yhtiö on maksukyvytön.

Yhtiön taloutta rasittaa miljoonaluokan velkataakka. Suurin velkoja on espoolainen kiinteistöjen energiatehokkuutta kehittävä Leasegreen Finance Oy, jolla on 606 000 euron saatavat yhtiöltä.

Johtamis- ja kehittämisyhtiö Thousand Lakes Hotels Oy:lla on 89 000 euron saatavat, työeläkevakuuttaja Varmalla 70 000 euron, Business Finlandilla 70 000 euron ja Kesko Oyj:lla 55 000 euron saatavat Ryokanilta.

Yhtiön mukaan 2022 alkanut Venäjän hyökkäyssota on rasittanut rajusti sen liiketoimintaa samalla, kun kustannukset nousivat. Myös kiinteistön lämpöjärjestelmän rikkoutuminen talvella 2022–2023 oli yllättävä ja suuri takaisku.

Yhtiötä kurittivat aiemmin myös koronasulut, joihin se sai korvausta valtiolta. Yhtiön mukaan sen viimeisin hakemus koronatuista hylättiin kuitenkin alkuvuonna 2022. Pesänhoitaja Leif Itäisen mukaan tästä koronatukipäätöksestä on valitettu.

Kylpylähotellin toimintaa on pitkään haitannut sen aiempi ja nyttemmin epäselväksi muuttunut kytkös venäläisiin oligarkkeihin. Edla Niemen mukaan Ryokan on tehnyt parhaansa ratkaistakseen pattitilanteen, josta on aiheutunut hotellijohtajan mukaan myös perusteetonta leimaamista.

Pattitilanne juontaa vuoteen 2015, kun kylpylän liiketoiminta siirrettiin Ryokanille Yhdysvaltojen laitettua hotellikiinteistön omistajan Roman Rotenbergin yhtiöt pakotelistalleen. Jo aiemmin omistus oli siirtynyt Roman Rotenbergin yhtiöille Boris ja Arkadi Rotenbergilta.

Vaikka sotku on juridisesti sekava, tällä tietoa 8,9 hehtaarin hotellikiinteistö on edelleen Roman Rotenbergin Långvik Capital -yhtiön tytäryhtiön Tanskarlan Centrum Oy:n nimissä.

Tilannetta mutkistaa se, että Patentti- ja rekisterihallitus lakkautti Långvik Capitalin ja Tanskarlan Centrum Oy:n vuonna 2020, koska ne eivät olleet vuosiin toimittaneet tilinpäätöstietojaan.

Pakkohuutokauppatoimet avuksi kylpylähotelli Långvikin pattitilanteeseen?

Edla Niemen mukaan Venäjän hyökkäyssodan alettua 2022 Ryokan jätti tietoisesti kiinteistöveron maksamatta. Tällä pyrittiin Niemen mukaan siihen, että verot päätyisivät ulosottoon ja kiinteistö joutuisi lopulta pakkohuutokauppaan ja suomalaisomistukseen.

Helsingin Sanomien mukaan syksyllä 2022 Roman Rotenbergin nimissä tehtiin kuitenkin kaksi tilisiirtoa, joilla Suomen verohallinnolle maksettiin yhteensä noin 120 000 euroa. Summalla kuitattiin Långvikin kylpyläkiinteistön kiinteistövero.

HS kertoi tammikuussa 2023 keskusrikospoliisin epäilevän, että veroa maksamalla Rotenberg syyllistyi törkeään säännöstelyrikokseen.

Edla Niemen mukaan Ryokan Oy:n ja Rotenbergin suhteet ovat tulehtuneet. Niemen mukaan Ryokanista on toistuvasti oltu yhteydessä viranomaisiin, jotta hotellikiinteistön omistussuhteista saataisin selvyys.

Niemi toivoo myös, että suomalaisilta poliitikoilta riittäisi rohkeutta ottaa pattitilanteeseen kantaa.

”Toistaiseksi, kun olemme olleet poliitikoihin yhteydessä, meille on vastattu, että asiassa odotetaan EU:ssa valmisteltavaa linjausta venäläisten omistuksista. Sellainen on minun saamani tiedon mukaan ehkä tulossa syksyllä.”

”Toivon, että poliitikoilla riittäisi rohkeutta edistää tätä asiaa. Tukea toivon myös Kirkkonummen kunnalta.”

Ryokan Oy toistaa saman toiveen tuoreessa tiedotteessa.

”Edelleen Långvikin koko tiimi toivoo, että viranomaiset saisivat pakkohuutokauppatoimenpiteet kiinteistön suhteen käyntiin, jotta kiinteistö saataisiin takaisin kotimaiseen omistukseen ja toiminta voisi jatkua.”

LUE MYÖS: Erikoinen tilanne: Kukaan ei tiedä, kenen omistuksessa venäläisen oligarkin hotellikiinteistö Kirkkonummen Långvikissa nyt on


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento