Uusi ravintola

Joakim Parkkosen ravintola Uoma Hämeenlinnassa avaa uusissa tiloissa bistrona, jossa on komea viinikellari

Joakim Parkkonen haluaa tehdä uudesta Uomasta hämeenlinnalaisten kohtaamispaikan. KUVA Pekka Rautiainen

Viisi vuotta Saaristenkadulla palvellut ravintola Uoma avaa tällä viikolla uudistuneena uusissa tiloissa. Rauhankadulle entisen Kaupparin tiloihin muuttanut ravintola päivittää samalla myös liikeideaansa bistroksi.

”Uoma on viettänyt lapsuus- ja nuoruusikänsä Saaristenkadulla, ja nyt Kaupparin kiinteistö on sille oikea paikka asettua aloilleen. Jos ravintolan liikeidea halutaan tiivistää kolmeen sanaan, niin se olisi kaupungin tasokkain kohtaamispaikka”, ravintoloitsija Joakim Parkkonen kertoo uudistuksen tavoitteesta Hämeenlinnan Kaupunkiuutisille.

Noin 70-paikkainen Uoma Wine & Bistro avaa ovensa lauantaina. Sitä ennen tiloissa on tehty täysi remontti.

Tyyliltään ravintola yhdistää modernia ja vanhaa, lämpimiä värisävyjä, kotoisuutta ja taidetta. Seiniin on jätetty autenttista pintaa, ja tamperelainen taitelija Jenni Artimaa on maalannut seinille muistoja kiinteistön historian eri vaiheista.

Suurin muutos on entistä tilavampi keittiö, joka mahdollistaa erilaiset lounas- ja illalliskonseptit.

Tunnelmallisen ravintolan seinille on piirretty muistoja rakennuksen historiasta. KUVA Pekka Rautiainen
Paikallishistoriaa. KUVA Pekka Rautiainen

Parkkonen halusi luoda kaupungin sydämeen rennon seurusteluravintolan, jonne voi tulla paitsi lounaalle ja illalliselle, myös spontaanisti viinille tai oluelle.

”Lasillisen kylkeen voi valita pientä syötävää viiniplatterilta, jossa voisi olla vaikkapa itse tehtyä aladobia ja sienisalaattia, gratinoituja leipiä tai haukikakkuja ja rapuremouladea”, hän sanoo.

Parkkonen korostaa halunneensa tehdä Uomasta sellaisen paikan, jossa hän itsekin kävisi.

”Vaikka kokonaisvaltaiset illalliset on se missä raha liikkuu, en tee tätä pelkästään rahan takia. Haluan tuntea paikan hengen. Hyvät puitteet antavat lisää tilaa luovuudelle.”

Uoman keittiömestarina jatkaa Parkkosen ohella hänen yhtiökumppaninsa Matias Pyykkö.

Lounaan sydän on salaattipöytä, jonka lisäksi on tilattavissa vaihtuvia lounasannoksia.

”Tarjolla on vaikkapa espanjalaistyylistä, varhaisperunasta ja parsasta tehtyä munakasta tai savubrisketillä täytettyjä wrappeja. Sellaista hyvän mielen bistroa”, Parkkonen visioi.

Uoma on tunnettu vaihtuvista risotoistaan. Luovutteko niistä nyt uudistuksen myötä?

”Risotto ei tule olemaan vakituisesti lounaslistalla, mutta missään nimessä siitä ei luovuta kokonaan. Laadukas risotto on meille sydämen ja hengen asia.”

Valikoimassa on edelleen myös kysytty kolmen ruokalajin lounaskokonaisuus. Sen sijaan kokouspalveluja Uomassa ei enää järjestetä. Ne on keskitetty yhtiön ravintolaan Vintille.

Ravintoloitsija Joakim Parkkonen kertoo, että Uoman gastronominen skaala on laajempi kuin ennen. KUVA Pekka Rautiainen
Joakim Parkkonen on tyytyväinen käsityönä rakennettuun punaviinikellariin. KUVA Pekka Rautiainen

Illallinen tarjoillaan bistrohenkeen asiakkaiden omien valintojen mukaan.

”Jatkossa meiltä saa esimerkiksi aina saatavuuden mukaan valitun pihvin lisukkeineen. Bistrotyyliin myös alkuruoat ovat vähän isompia. Lisäksi gastronominen skaala on vähän laajempi kuin esimerkiksi Vintillä. Uomassa voidaan siis leikitellä vapaammin eri kulttuureilla ja genreillä”, Parkkonen linjaa.

Uudet tilat mahdollistivat myös hovimestari Mika Häyryn unelman toteutumisen. Nyt hänellä on käytössään 300 pullon viinikellari, jonne hän pääsee hankkimaan myös erikoiseriä.

”Punaviinikellari on valmistettu käsityönä. Halusin hankkia sen kunnianosoituksena hyvälle kollegalle, joka on tehnyt loistavaa työtä viimeiset kuusi vuotta.”

Muuton myötä Uoma täydentää Hämeenlinnan keskustan itälaidan ravintolatarjontaa. Lähikortteleista löytyy ruokaravintoloita, kuten esimerkiksi Brahe, Popino, Puisto Brgr ja Piparkakkutalo sekä illanistujaispaikkoja, kuten Skogster, Nooran viinibaari ja Birger.

Parkkonen uskoo, että eri paikat täydentävät toisiaan.

”Tiedä vaikka saataisiin joskus aikaiseksi jonkinlainen Taste of Hämpton -viikonloppu lähikortteleiden väen kesken”, hän heittää.

Tunnettuja ravintoloiden yhteistapahtumia ovat esimerkiksi Smaku Porvoossa ja Tamperrada Tampereella.

Varkaat vierailivat

Huhtikuun viimeisellä viikolla Uoma joutui murtovarkaiden kohteeksi. Remontin keskellä olleesta ravintolasta lähti muun muassa rahaa, alkoholia ja äänentoistolaitteita. Poliisi on ottanut paikalta näytteitä ja saanut haltuunsa turvakamerakuvat.

Pahinta vorojen vierailussa oli ravintoloitsijan mukaan sen ajoitus keskellä kiireistä uudistusurakkaa.

”Kun tekee 18 tuntia päivässä töitä ja loput nukkuu, ei olisi oikein varaa fokuksen karkaamiseen tällaisiin ikäviin asioihin. Eilenkin ajoin vielä puoli yhdeltä yöllä ravintolalle tarkistamaan, että siellä on kaikki varmasti hyvin. En saanut muuten mielenrauhaa”, Joakim Parkkonen kertoo.

Hän paiski koko viime viikon töitä vuorokauden ympäri saadakseen ravintolan aukeamaan aikataulussaan.

”Parhaani yritän, eihän tässä oikein muuta voi. Mielelläni unohtaisin jo koko asian”, hän sanoo rikollisiin viitaten.

Lue myös: Kun perustat baarin, kannattaako lattiatkin luututa itse? Kaksi ravintoloitsijaa kertoo, mitä he yrittäjinä tekisivät nyt toisin

Uomasta kuoriutui uusien tilojen myötä viinibistro. KUVA Pekka Rautiainen
Murtovarkaat vierailivat Uoman remonttityömaalla. KUVA Pekka Rautiainen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi