Alkoholi

Vaikka työhön liittyy läheisesti alkoholia, voisiko itse olla juomatta? Eetu Topo kokeili

Vuodesta 2010 asti ravintola-alalla työskennelleellä Eetu Topolla on aina ollut sama ongelma: hirveän huono viinapää. Alkoholi ei ole myöskään koskaan tehnyt hyvää hänen mielenterveydelleen. Jo pienet määrät vaikuttavat.

”Olen huomannut, että pari tuntia on kivaa, minkä jälkeen se lakkaa olemasta kivaa, ja sitten kestää useamman päivän, että ei ole kauhean kivaa.”   

Aloittaessaan Ägräs Distilleryn brändilähettiläänä Topo päätti kokeilla, voisiko edustustehtävissä työskentelevä ihminen olla käyttämättä alkoholia. Tuolloin työnkuvaan kuului erityisesti kestitseminen ja juhliminen alan ammattilaisten kanssa.

”Rupesin miettimään, onko tuo ainoa tapa toteuttaa kyseistä roolia.”

Alkoholi on olennainen osa Eetu Topon työtä, mutta vapaa-ajalla sen merkitys on vähäinen. KUVA: Fred Karlsson

Topo ei pitänyt kokeilustaan meteliä, ja hänen mukaansa harvempi ihminen edes huomasi hänen alkoholittomuuttaan. Jos asia nousi esiin, hän sai vain positiivista palautetta: ihmiset olivat lähinnä yllättyneitä.

Omaan työhönsä Topo ei kokenut juomattomuuden vaikuttaneen mitenkään, mutta vapaa-ajassa muutoksia oli sekä hyvässä että pahassa. Topo ei esimerkiksi käynyt yhtä paljon baareissa eikä siten maistellut kollegoiden suunnittelemia drinkkejä. Samalla alan tuttuja tuli kohdattua vähemmän ilta-aikaan muuten kuin omissa työtilaisuuksissa. Positiiviset vaikutukset olivat kuitenkin suuremmat kuin negatiiviset, kun Topo huomasi voivansa yleisellä tasolla paremmin.

”Fiilis oli tasapainoisempi, ja oli helpompi saada asioita aikaiseksi. Olin varmaan myös vähän terveempi ja jaksoin urheilla enemmän kuin aikaisemmin.”

Vaikka tipaton kokeilu on takana, Topo käyttää edelleen arjessaan alkoholia hyvin maltillisesti. Jopa useampi kuukausi saattaa vierähtää ilman lasillista.

”Suhteeni alkoholiin on nyt sellainen, että työskentelen sen parissa ja rakastan sen maistelemista. Nautin siitä, että pystyn luomaan alkoholin avulla makuja muille ihmisille, mutta omalla kohdallani saatan unohtaa koko alkoholin juomisen välillä kokonaan.”


Sober curious

Ravintola-alalla on perinteisesti käytetty runsaasti alkoholia. Yksi selittävä tekijä saattaa olla se, että alan keski-ikä on suhteellisen matala. MaRa:n arvion mukaan tällä hetkellä noin 30 prosenttia alan ihmisistä on iältään alle 26-vuotiaita.

Ravintola-alalla stressaava ja hektinen työympäristö sekä pitkät työvuorot ovat monelle syy työrupeaman jälkeisen alkoholijuoman nauttimiselle. Lisäksi erityisesti anniskelutehtävissä työskentelevien työajat painottuvat luontaisesti ilta-aikaan, jolloin töiden jälkeen tarjolla on huomattavasti vähemmän vaihtoehtoja ajanviettoon kuin toimistotyöläisille. Kun kahvilat, ostoskeskukset ja urheiluhallit ovat jo sulkeutuneet, after work tulee vietettyä työpäivän päätteeksi yökerhossa tai pubissa.

Nuorten alkoholinkäyttö on kuitenkin vähentynyt Pohjoismaissa viimeisen 15 vuoden aikana, ja myös ravintola-alalla alkoholinkäytön kulttuuri on muuttunut. Kymmenen vuotta sitten oli varsin normaalia juoda shotteja kesken työvuoron tai jäädä after-juomille joka illan jälkeen, mutta nämä tavat ovat vähenemään päin.

Myös brändipuolella on ymmärretty, että on tärkeää pitää huolta alan ihmisistä. Alan tapahtumat ovatkin monipuolistuneet. Bileiden lisäksi järjestetään myös lentopalloturnauksia, joogaa ja luontoekskursioita.

Absolutisti vai sober curious?

Erityisesti Yhdysvalloissa keskustelu alkoholin haittavaikutuksista alan ammattilaisten keskuudessa on lisääntynyt 2010-luvulta lähtien. Niin tiskin takaa kuin brändipuolelta löytyy kovia tekijöitä, jotka ovat päättäneet luopua alkoholin juonnista, mutta jatkaa silti työskentelyä anniskelun maailmassa.

Esimerkiksi maailman parhaana baarina palkitun Dead Rabbitin perustajiin kuuluva Jack McGarry on puhunut avoimesti alkoholismistaan. Hän lopetti juomisen vuonna 2016 yritettyään itsemurhaa erään ryyppyputken jälkeen. Jan Warren, joka vieraili Suomessakin työskennellessään Brooklyn Ginin brändilähettiläänä, on puolestaan viettänyt selvin päin jo vuosikymmenen.

Monille absolutismin valinneille baarimestareille herätys on tullut rankimman kautta, eikä alkoholin käyttö tai usein edes maistelu ole enää vaihtoehto. Omaa alkoholinkäyttöään voi kuitenkin tarkastella kriittisesti jo ennen kuin homma riistäytyy käsistä. Esimerkiksi sober curious -ilmiön myötä yleisiä alkoholin käyttötapoja on alettu kyseenalaistamaan.

Sober curious -ajatteluun kuuluu, että alkoholinkäytöstä ei tarvitse tehdä identiteettikysymystä. Täyden juomattomuuden sijaan lasiin voi valita alkoholittoman vaihtoehdon silloin, kun se itselle sopii. Ilmiö sai Mocktailseuran mukaan kimmokkeen vuonna 2019 julkaistusta Ruby Warringtonin teoksesta ”Sober curious”.

Alkoholia tullaan alalla käyttämään varmasti jatkossakin, mutta toivon mukaan kukin voi määrittää itselleen sopivan ja omaa terveyttä tukevan tavan toimia.

Lähteet: MaRa Ry, Nordic Welfare Center

Julkaistu Shakerissa 4/21.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker