Tapahtumaturvallisuus

Turvallisuuspäälliköt samalla alalla: Mitä tapahtuma-alan kisälli ja konkari voivat oppia toisiltaan?

Juttusarjassa tapahtuma-alan kisälli ja konkari keskustelevat alasta lyhyen ja pitkän työkokemuksen pohjalta. Vuorossa ovat tapahtumaturvallisuuden osaajat Ari Kuusela ja Joni Myllyniemi. Jälkimmäinen on työskennellyt alalla 13 vuotta, mutta Kuuselan 30 vuoden kokemukseen verrattuna kutsuttakoon Myllyniemeä tässä jutussa kisälliksi.

Ari Kuusela

  • Kesälomasta haaveileva tapahtuma-alan moniottelija, joka istuu usein suurtapahtumien tilannekeskuksessa turvallisuuspäällikön jakkaralla mutta hoitaa Aican oy:ssä kaiken kokoisia ja näköisiä tapahtumia, myös tuotannon puolella.
  • Kokemusta alalta 30 vuotta
  • Opin kisällin vastauksista?
    Nostan hattua Jonille, kun hän keräilee työntekijöitä milloin mistäkin! Tässä työssä kyse on aina ihmisistä, ja on pistänyt silmään, miten hyvin Joni ottaa vastaan ihmiset. Joni kohtaa ja kiittää, ja se tulee luonnostaan. Siitä saa moni ottaa mallia.

Joni Myllyniemi

  • Ihmisläheinen automaatioasentaja, joka päätti kokeilla turvapuolen hommia. Sujui niin hyvin, että hän hymyilee töissä Aican oy:ssä vielä monen vuoden jälkeenkin.
  • Kokemusta alalta 13 vuotta, 1 vuosi johtotehtävissä
  • Opin konkarin vastauksista?
    Sen että jokainen tapahtuma on aina omanlaisensa ja jokainen jää mieleen, hyvässä tai pahassa. Arilla on paljon kuvia tapahtumista, ja niistä on jäänyt jälki minullekin pitkäkestoiseen muistiin.

Soitin kollegalle, koska…

Joni: Jotta tieto kulkee. Omille kollegoille ja toisten firmojen tyypeillekin soitetaan tässä työssä usein. Muuttuvia tekijöitä on paljon, ja artisteilta tulee kaikenlaisia pyyntöjä.

Ari: Soittelen kollegoille koko ajan, jotta saan tietoa kentältä. Tämä työ ei ole sellaista, että mennään ja tehdään, vaan koko ajan ollaan yhteydessä toisiin. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, joten sanon aina, että soita, niin saadaan heti vastaus.

En unohda, kun…

Joni: Meidän toimari Sauli soitti ja pyysi kahville. Kyllä siinä vaiheessa jo tiesi, ettei Sauli soita ihan vaan kahville. Olin ehtinyt olla vieraissakin töissä ja laittamassa hanskat tiskiin ajatellen, että 13 vuotta tätä alaa riittää. Otin Saulin työtarjouksen vastaan, ja tässä sitä nyt taas ollaan uusien haasteiden parissa.

Ari: Kollega soitti ja kysyi, haluanko tulla tutustumaan Madonnan keikkajärjestelyihin ja samalla katsomaan maailmanluokan artistia. Tarjous oli houkutteleva, olihan se silloin suurin Suomessa järjestetty konsertti. Vähäinen vapaa-aikani on kuitenkin kesällä niin arvokasta, että kiitin kohteliaasti, ja laitoin saunan päälle. Arvostan silti elettä, joka kertoo omaa kieltään yhteistyöstä pitkäaikaisen kollegan kanssa.

Vaikutuin…

Joni: Uudelleen ja uudelleen siitä, että kaikki meidän ihmiset ovat tosi joustavia työtehtävien ja esimerkiksi työvuoron pituuden suhteen. Kaikki tekevät kitisemättä kaikkia hommia. Me voimme tarvittaessa vaihtaa lennossa työtehtäviä ja ottaa vaikka portilta lavalle sakkia ja toisin päin. Monikaan tapahtuma ei sujuisi niin mutkitta, ellei hommia tehtäisi hyvällä fiiliksellä ja hyvällä porukalla. Siksi meidän täytyy huolehtia siitä, että motivaatio pysyy yllä. Ja tietysti että kaikki pääsee tauolle ja vessaan, jotta jaksaa olla töissä. Kun kannetaan räntäsateessa mellakka-aitaa juhannuksena, voi olla, että motivaatiota kysytään.

Ari: Kun asiakkaalta tulee viesti, että teillä on todella hyvät järjestyksenvalvojat ja halutaan ottaa juuri teiltä työntekijät jatkossakin. Päälle tulee vielä kiitoksia – siitä positiivisesta palautteesta vaikuttuu aina. Tätä työtä ei pysty tekemään yksin, tämä kun on täysin ihmisistä riippuvainen ala.

Inspiroiduin…

Joni: Edelleen siitä kun mennään tapahtumaan tai festareille, ja remmissä on aloittelijoita ja konkareita, kaikki on into pinkeenä valmiina töihin. Sitten tehdään kolme vuorokautta yötä päivää hommia ja ollaan aivan loppu. Siitä huolimatta että on antanut kaikkensa, heti taas seuraavilla festareilla ollaan aivan yhtä innoissaan. Kentällä on töissä tyyppejä, joilla on enemmän kokemusvuosia kuin mulla ikää, ja silti he ovat ihan intoa täynnä. ”Oon vaan töissä täällä” -fiilis ei paina.

Ari: Siitä, kun isossa tapahtumassa huomaa, että homma rullaa tutulla porukalla omalla painollansa. Kun jokaisen alueen luottoesimies hoitaa ammattimaisesti oman tonttinsa, ja voi rauhassa keskittyä kokonaisuuden hallintaan. Ja siitä, kuinka erilaisia tapahtumia on päässyt tekemään. On menty laidasta laitaan: Ransun synttäreistä Ahlmanin lehmien laitumelle laskuun ja pienistä yksityistilaisuuksista kymmenien tuhansien ihmisten keikkoihin ja festareihin. Ja kaikkea siltä väliltä!

Joni Myllyniemi, Ari Kuusela
Satunnainen otos passeista 20 vuoden ajalta. Arilla on kaksi taulua, mutta passeja riittäisi helposti kymmeneen tauluun. KUVA Ari Kuusela Tapahtuman tilannekeskus on tullut Jonille työssä hyvin tutuksi. KUVA Joni Myllyniemi

5 vuoden päästä…

Joni: Toivoisin, että tapahtuu tässä mitä tahansa, niin festarit eivät jäisi taka-alalle. Että niitä ehtisi tehdä.

Ari: Toivoisin olevani yhä useammassa tapahtumassa tuotantovastuussa Tapsan Tahtien ja supercross-kisojen tuottamisen lisäksi.

En vielä tiedä…

Joni: Kuinka kauan esimies-titteli on käytössä. Turvapuolella uusittiin juuri lakia turvallisuuspalveluista, muttalakiin jäi edelleen esimies-termi. Siksi joka tyypillä lukee turvaliivissä ”esimies”, oli sukupuoli mikä tahansa. ”Järjestysmies” muuttui ”järjestyksenvalvojaksi”, mutta tämä jäi.

Ari: Tähän voisin lainata sanontaa, että mitä enemmän tietää, sitä vähemmän tietää. Mitä enemmän oppii, huomaa, kuinka paljon on vielä opittavaa. Ja onneksi ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea, vaan on viisautta luottaa myös muiden ammattitaitoon ja erikoisosaamiseen.

Jos voisin muuttaa…

Joni: Niin lisäisin turvapuolen koulutuksen määrää. Koulutusta on liian vähän, eikä sitä kovasti valvota, ja luvat saa melkein kuka vaan. 40 tunnin koulutuksella saa jv-kortin, mutta siinä ajassa ei ehdi millään käydä läpi kaikkea. Olisi tosi hyvä saada lisää yleispätevää koulutusta. Mutta kuka sen maksaa, enpä tiedä.

Ari: Lisäisin etähallintaa tapahtumaturvallisuudessa ja tuotannossa uuden tekniikan avulla. Radiopuhelimet, dronet, kameravalvonta ja etäpalaverit ovat jo arkipäivää, ja niiden kehittyminen helpottaa monia asioita entisestään tulevaisuudessa. Myös liikkuvat tilannekeskukset ovat meillä jo käytössä, mutta ne voisivat jatkossa toimia myös etänä. Täytyy olla avoin uusille teknologioille mutta samalla muistaa, että tämä ala vaatii jatkossakin aina ihmisiä ja työtä paikan päällä.

Eniten haluaisin…

Joni: Pitää huolen siitä, että välit työntekijöiden, työnantajan ja asiakkaan välillä pysyvät aina hyvänä. Teemme töitä niin tiiviillä porukalla, että hyvät välit auttavat onnistumaan. Jos samassa pisteessä on töissä kaksi ihmistä, jotka eivät tule toimeen, ei siitä tule mitään. Kaikki näkyy ulospäin, ja meidän myytävä tuote on kuitenkin asiakaspalvelu.

Ari: Muistaa antaa hyvää palautetta omille alaisille! Koko ajan tulee muistaa se, että ollaan tekemisissä ihmisten kanssa ja positiivisella palautteella on valtavasti merkitystä.

Joskus vielä aion…

Joni: Jos tällä alalla jatkan, niin kävisin turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon. En kyllä tiedä, milloin siihen olisi aikaa.

Ari: Pitää sapattivuoden, vuorotteluvapaa tekisi hyvää. Kuusamo kutsuisi koko vuodeksi, ja käyttäisin sen todellakin sapattiin.

Joni Myllyniemi, Ari Kuusela
Ari hommissa Nokia-areenalla Tampereen päivän konsertissa 2020. Konsertti järjestettiin ilman yleisöä. KUVA Ari Kuusela Porttitoiminnan suunnittelu on iso osa Jonin työtä ja festarien sujuvuutta. KUVA Joni Myllyniemi

Ikimuistoisin.

Joni: Elämänneuvo, jonka sain vuonna 2010. Olin juuri suorittanut jv-kortin, ja kun hain korttini, menin tutun tyypin jutulle ovelle ja sanoin, että meistä voi pian tulla kollegoja. Hän sanoi, että lähde, kun vielä voit, koska jos tälle alalle tulet, niin sähän jäät. Minä vähättelin, että teen vain pari viikonloppua silloin tällöin. No, tässä ollaan 13 vuotta myöhemmin.

Ari: 9.9.2018 Senjafest. Wiskarin Pauliina soitti ja kysyi, pääsenkö jeesaamaan, eikä tarvinnut kahta sekuntia miettiä. Surullisesta tilanteesta huolimatta päivä oli täynnä iloa ja välillä unohti sen, että oltiin pienen tytön viimeisillä festareilla.

Hankalin.

Joni: Tässä on ollut paljon sellaisia pieniä hankalia juttuja ihan jatkuvasti, mutta onneksi ei ole mitään yksittäistä ylitsepääsemätöntä tai ikävällä tapaa mieleen painunutta haastetta vielä tapahtunut. Ari lupasi pitää huolen, että kyllä sellainen saadaan vielä minulle järjestettyä, ennen kuin lehti menee painoon.

Ari: Hankalia tapahtumiahan ei ole, mutta ainakin yksi poikkeuksellinen tulee mieleen, nimittäin vuoden 2013 Helsingin Tall Ships Race. Oltiin tuotannollisissa hommissa, ja piti täyttää laivojen vesisäiliöt. Siellä oli yli sata laivaa, joista suurimpien raikasvesisäiliöt olivat tuhansia litroja. Yhtenä vaihtoehtona mietittiin veden tuomista säiliöautoilla, mutta aika nopeasti päädyimme tilaamaan koko satama-alueelle tilapäisen vesijohtoverkoston. Yhden laivan säiliö piti täyttää vielä uudelleen, joten rakennettiin pätkä jo purettua johtoa takaisin, että saivat vettä. Olivat kyllä tyytyväisiä. Siinä sai aivonystyröitään käyttää, oli aika poikkeuksellinen projekti.

Opettavaisin.

Joni: Viime vuoden varjoappro eli Kiskofest, jossa heitettiin suoraan syvään päätyyn. Aloin siihen turvallisuuspäälliköksi. Kaikki olivat opiskelijoita ja siten ensikertalaisia, kuten minäkin. Onneksi Ari ja muut olivat taustatukena. Sain opetella oman tavan tehdä töitä ja olla esimerkiksi viranomaispalaverissa yksin. Heittämällä tähän asti opettavaisin homma. Yleensä kaiken kehityksen tiellä on vahva lause ”näin on aina tehty”. Se ei nyt kyllä ollut tiellä!

Ari: Kyllä kaikki tapahtumat opettavat. Kokemusta kertyy aina, kun ollaan hommissa, koska jopa samassa tapahtumassa on erilaisia päiviä ja yllättäviä tilanteita.

Kallein.

Joni: Mitä isompi sitä kalliimpi, ja juhlapyhät vielä kalliimpia.

Ari: Isot tapahtumat pyhäpäivinä ovat tietysti tuotannolle kalliita, koska esimerkiksi järjestyksenvalvojille maksetaan tuplapalkkaa. Meiltä yrityksenä se taas edellyttää vakavaraisuutta, koska palkat on maksettava ajallaan, vaikka tilaajalta ei suoritusta olisi vielä tullutkaan.

Halvin.

Joni: Viimeisimpänä TV 2:n Ukrainan hyväksi tehdyn Elämäni biisi -ohjelman nauhoitukset. Se tehtiin pro bono, ja tekijät löytyi helposti.

Ari: Itselläni on tullut tehtyä todella paljon töitä talkoilla esimerkiksi hyväntekeväisyystapahtumissa. Se on halvinta, kun nolla euroa liikkuu.

Nopein.

Joni: Aina joku sairastuu. Kun festareilla on paljon työntekijöitä, on paljon muuttujia. On tullut esimerkiksi viesti, että lisää porukkaa töihin tarvitaan nyt. Parhaimmillaan on saatu autollinen väkeä lähtemään kohti festareita toiselle paikkakunnalle 20 minuutissa.

Ari: Jääkiekon MM-kultajuhlien suunnittelu sujui erittäin lyhyessä ajassa yhteistyössä viranomaisten, Tampereen kaupungin ja Jääkiekkoliiton kanssa. Itse toteutukseen jäi alle vuorokausi aikaa, kun voitto varmistui. Siinä ajassa saatiin hoidettua myös henkilökunta Hakametsään – siitä iso kiitos meidän järjestyksenvalvojille.

LUE MYÖS: Tapahtuma-alalle tarvitaan yhteinen turvallisuus­standardi, sanoo ammattilainen

LUE MYÖS: Ammattilainen näkee kehonkielestä, milloin väkivalta uhkaa – tapahtumaturvallisuus on varautumista


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento