Työharjoittelu

Suomalainen Tea sai uuden nimen – tällaista on ravintola-alan työharjoittelussa Thaimaassa

Ravintolaopinnot avaavat monelle ovet ulkomaille. Tea Hannonen ja Phong Tran lensivät tammikuussa Thaimaahan Pattayan ja Bangkokin hotelleihin kahden–kolmen kuukauden harjoitteluihin.

Harjoittelut olivat Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun restonomikampuksen ja Panyapiwat Institute of Management -yliopiston välisistä harjoitteluista ensimmäiset.

Opiskelijat saivat kokemusta uudessa työkulttuurissa salin ja keittiön puolelta. Työpäivistä selvittiin, vaikka yhteistä kieltä ei aina ollut. Nyt sukelletaan Tean ja Phongin matkassa yhden työpäivän tapahtumiin.

Tea Hannonen

Ravindra Resort Pattaya

Tea Hannonen, Ravindra Resort
Ravindra Resort Pattayan katettu alue aamiaissalin vieressä. KUVAT Tea Hannonen, Mariaana Nelimarkka, Ravindra Resort

6.00

Herään asuntolassa aamukuudelta. Kahvin jälkeen kävelen töihin seitsemän minuutin matkan, vaihdan työvaatteet ja syön aamupalan työpaikan kanttiinissa. Pattayalla sijaitseva hotelli Ravindra tarjoaa meille harjoittelijoille majoituksen yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Asuntola on alkeellinen, mutta pärjään torakoista huolimatta. Aluksi hankin sinne vedenkeittimen.

7.00

Työskentelen aamut aamupalatarjoilussa. Aamupala on arkisin tarjolla 10.30 asti, ja tehtäviäni ovat muun muassa pöytien siivoaminen, uudelleen kattaminen, kahvin ja maidon täydentäminen kahvipisteelle sekä yleinen paikkojen siistiminen.

11.30

Menen lounaalle työpaikan kanttiiniin, josta saan alun kommellusten jälkeen tilattua kasvisruuan.

Tea Hannonen, Ravindra Resort
Ravindra Resort on viiden tähden rantahotelli Pattayalla. KUVAT Tea Hannonen, Mariaana Nelimarkka, Ravindra Resort

12.00

Iltapäivän työpaikkani on Lobby Bar, jossa tarjoilen asiakkaille kakkupaloja, kahvia, drinkkejä ja smootheja. Koska on tärkeää näyttää siltä, että on kiireinen, päivän aikana tulee tehtyä myös paljon siivoustöitä.

16.00

Työpäiväni päättyy neljältä, ja silloin vien vaatteet pyykkiin. Sain täällä uuden nimen, sillä suomalainen nimeni on thaimaalaisille aivan mahdoton lausua. Olen nyt trainee Namcha. Se tarkoittaa thain kielellä teetä. Tunnistan nimeni pesulassa ja löydän omat vaatteeni.

Yleinen fiilis on, että että jään monista asioista paitsi, koska kukaan ei kerro niistä. Esimerkiksi tänään Lobby Bariin ilmestyi yllättäen jäätelöallas ja menu, eli meille tuli myyntiin uusia artesaanijäätelöitä, joista en tiedä mitään. Yhteyshenkilömme hotellilla ei välttämättä tiennyt, miten niukka englannin kielen taito hotellin työntekijöillä on. Kommunikoin työkavereiden kanssa pääasiassa Google-kääntäjän avulla. Eniten olen keskustellut asiakkaiden kanssa.

”Halusin työharjoitteluun Thaimaahan, koska erilainen työkulttuuri kiinnosti minua. Sitä on todellakin ollut tarjolla! Kun aloitin harjoittelun, perehdytys oli hyvin niukka. Olen silti nauttinut ajasta Thaimaassa.

Kun on oma-aloitteinen, pari kuukautta menee hyvin perustason harjoitteluna. Jos en olisi niin itsenäinen, tehtäväni olisivat suppeammat. Silmä harjaantuu nopeasti näkemään, mitä pitää tehdä.

Työharjoittelijan tehtävä on avustaa vakituisia työntekijöitä, ja mieluiten niin, että vakituiset saavat loistaa näkyvissä tehtävissä. Vapaa-ajalla käyn tutussa kahvilassa. Lisäksi olen yhdistänyt harjoittelujaksoon pari lomapätkää, jolloin olen voinut matkustaa muuallekin.”

Tea Hannonen

Phong Tran

Hotel Waldorf Astoria Bangkok

Phong Tran, Waldorf Astoria Bangkok
Waldorf Astoria Bangkok on viiden tähden loistohotelli. KUVAT Phong Tran, Waldorf Astoria Bangkok

9.30

Herään ja valmistaudun töihin lähtöön. Hotellilta, jossa majoitun, on vartin kävely BTS-asemalle, josta menee viiden minuutin välein juna.

10.30

Saavun Waldorf Astoriaan, joka on yksi Bangkokin hienoimpia hotelleja. Vaihdan työunivormun päälle ja menen lounaalle. Ravintola Bull & Bearin keittiöhenkilökunnan täytyy syödä lounas ennen kuin työvuoro alkaa.

11.00

Aloitan misaamisen eli ”mise en placen” ystävänpäiväillallista varten. Waldorf Astoriassa on kolme ravintolaa, joista yhdessä tarjoillaan aamupala, toisessa thairuokaa, ja kolmas on amerikkalainen Steakhouse Bull & Bear. Olen ehtinyt jo kiertää kaikki Bull & Bearin keittiöt: kylmän, lämpimän, grillin ja lisukekeittiön. Aluksi minua opastettiin ja valvottiin tarkasti, mutta nyt voin työskennellä
jo itsenäisesti työparin kanssa.

Jatkan misaamista läpi lounasajan. Ehdin myös purkamaan hummerikuorman. Yksi parhaista jutuista tässä harjoittelussa on se, että käsittelemme ensiluokkaisia raaka-aineita. Hummerin keittäminen ja leikkaaminen on ihan tuttu juttu Waldorf Astorian jälkeen!

Phong Tran, Waldorf Astoria Bangkok
Waldorf Astorian amerikkalainen Bull & Bear Steakhouse. KUVAT Phong Tran, Waldorf Astoria Bangkok

14.30

Lounasserviisin jälkeen siivoan keittiön ja valmistaudun iltaserviisiin laskemalla tarvittavien raaka-aineiden määrän koko illalle.

Pidämme tiimipalaverin, jossa valmistamme koko ”Valentine’s day set menun” tarjoiluhenkilökunnalle, joka saa näin tutustua ruokalajeihin. Edessä on yksi vuoden kiireisimmistä illoista.

Jatkan misaamista. Työlistalla ovat carrot confit, tryffeli-bechamel, parsojen kuoriminen, erilaisten vihannesten pesu ja kuivaus ja mustekalalonkeroiden vakumointi.

17.00

Henksuruoka. Noudamme illan raaka-aineet varastosta henkilökunnan illallisen yhteydessä.

17.30

Serviisin alussa tyhjennän varastosta noutamani raaka-aineet oikeisiin paikkoihin.

Ensimmäiset asiakkaat saapuvat heti, ja tästä alkaa ”tikettirumba”. Ravintolassa on buukattu kaikki pöydät täyteen kello 18–24. Valmistamme 30 pöytään kuuden ruokalajin illallisen annoksia samaan aikaan. Aika monta kelloa käy, että saamme annokset nousemaan eri keittiöistä samaan aikaan. Pärjään hyvin, koska olen oppinut luvut 1–100 thain kielellä.

23.00

Ilta meni todella nopeasti, koska oli kiire. Lähden hotellilta kotiin bussilla ja pääsen perille hieman ennen puolta yötä. Menen suihkun kautta suoraan nukkumaan, sillä aamulla on taas 9.30 lähdettävä töihin.

”Meillä on tosi hyvä työporukka ja vietämme vapaa-aikaakin yhdessä. Saatamme vaikka vuokrata jonkun bilepaikan ja mennä kaikki sieltä suoraan aamulla töihin.

Bangkokiin olen ehtinyt tutustua parhaiten, kun tyttöystäväni oli käymässä täällä, ja kiertelimme 11 päivää kaupunkia. Harjoittelun lopuksi hankin itselleni matkamuistoksi neljän japanilaisen veitsen setin.

Ainoa asia, joka ei ole toteutunut harjoittelussa, on toiveeni oppia valmistamaan autenttista thaimaalaista ruokaa. Olen kuitenkin saanut ainutlaatuista kokemusta sellaisista raaka-aineista, joihin ei ihan joka kokki törmää ensimmäisessä työharjoittelussaan.”

Phong Tran

LUE MYÖS: Työharjoittelu ei saa olla pelkkiä hanttihommia – ravintola-alalla harjoittelijat ovat nyt elintärkeitä


Ravindra Resort Pattaya

  • 273 huonetta
  • Rantahotelli, jossa spa

Waldorf Astoria Bangkok

  • 136 huonetta, 36 sviittiä, 6 ravintolaa
  • Concierge- ja limusiinipalvelu

Työharjoittelu Thaimaassa toteutettiin yhteistyössä Haaga-Helian ja Panyapiwat Institute of Management (PIM) oppilaitoksen kanssa. Opiskelijat valittiin työharjoitteluun hakemuksen ja haastattelujen perusteella. Opiskelijoilla oli PIMistä yhteyshenkilö, joka auttoi heitä käytännön järjestelyissä Thaimaassa.

”Työharjoittelu ulkomailla on erinomainen tapa kasvattaa ammattitaitoasi, kielitaitoasi ja kulttuurienvälistä osaamistasi. Itseluottamuksesi vahvistuu, kun vietät aikaa tuttujen ympyröiden ulkopuolella, ja uusiin haasteisiin tarttuminen tuntuu helpommalta. Työnantajatkin tietävät tämän ja arvostavat hakijoita, joilla on kansainvälistä työkokemusta. Ulkomainen työharjoittelu näyttää hyvältä cv:ssä.” (Haaga-Helia-ammattikorkeakoulu, opiskelijan verkkosivut)

Tärkeät tärpit opiskelijalle

  • Opiskelija voi hakea itsenäisesti työharjoittelupaikkaa ulkomailla tai oppilaitoksen kontaktien avulla.
  • Opiskelija maksaa itse lennot ja huolehtii esim. viisumin ja asunnon hankinnasta. Asunnon hankintaan saa usein apua työpaikalta tai oppilaitoksen kontaktien kautta.
  • Oppilaitos voi tarjota vakuutuksen ulkomaisen palkattoman työharjoittelun ajaksi. Vakuutus ei aina kata vapaa-aikaa.
  • Opiskelija voi hakea harjoitteluapurahaa, jos harjoittelu on palkaton. Haaga-Heliassa apuraha on muissa kuin Erasmus-kohteissa 50 euroa per opintopiste.

Tärppilistan laati Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun opinto-ohjaaja Birgitta Nelimarkka.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi