Oma ura

Shokki-ilmoitus poiki uuden yrityksen – näin tamperelaisesta baarimikosta tuli makkarantekijä Nakki-Hannu

Nakki-Hannu eli Hande Huhtinen on kiireinen mies. Omaa makkarafirmaa pyörittävälle Huhtiselle perjantai sopii haastattelupäiväksi, koska silloin kalenterissa on yleensä tilaa.

Yleensä työviikko menee seuraavasti: sunnuntaina tekemään alkuviikon valmisteluita, maanantaina myyntityötä, tiistaina ja keskiviikkona makkaran valmistusta ja torstaina jakelu kauppoihin.

”Sanotaan näin, että helpommallakin pääsisi, mutta olen aika sopeutuvainen”, Huhtinen tiivistää yrittäjän elämänsä ja päästää ilmoille röhönaurun.

Työtahti on tiivis, mutta Huhtinen ei valita. Pari vuotta sitten näytti paljon huonommalta.

Levoton sielu

Huhtinen totesi nuorenamiehenä armeijan jälkeen, ettei ruuanlaittotaito mene koskaan hukkaan ja hankkiutui ravintolakouluun. Kokkiopinnot venähtivätkin pidemmäksi ja ravintola-ala imaisi sisäänsä.

Ensimmäinen vakituisempi työpaikka oli legendaarinen tamperelaisravintola Siipiweikot.

Huhtinen eli pitkään vuodenaikojen ja sesonkien mukaan: talvet töissä Rukalla laskettelukeskuksessa ja kesäisin golfkentällä. Liikkuva ja huoleton elämä miellytti sosiaalista miestä.

”Työ ja elämä on ollut ajautumista, asioita on vain tapahtunut. Tämä on sopinut levottomalle sielulle.”

Olutravintola Konttorista löytyi mieluisa pidempiaikainen työpaikka. Betoniseinä tuli vastaan 2020, kun koronapandemian jälkiseurauksena käteen lyötiin lomautuslappu.

”Se oli kauhea tilanne”

Huhtinen selvisi itse kuivin jaloin kuukausien lomautuksistaan myönteisen asenteensa takia. Hän luki, kuntoili ja penkkiurheili.

Koko ajan puolesta hän on erittäin suivaantunut.

”Ravintolahenkilökunta jätettiin täysin heitteille. Se oli kauhea tilanne. Elettiin puolitoista vuotta niin, ettei tiennyt mikä tulotaso on seuraavalla viikolla.”

Tukea sai hakea, mutta nekin tulivat viiveellä. Monet työntekijät vaihtoivat alaa. Ei mikään ihme, että ravintola-ala on kärsinyt pandemian jälkeen työvoimapulasta.

”Yleensä irtisanomisten yhteydessä tulevat yt-neuvottelut ja mahdollisesti irtisanomispaketti. Nyt kaikki loppui kuin veitsellä leikaten.”

Kurimus voi olla jonkun hyvän alku. Syntyi Nakki-Hannu.

Kaverin someheitto poiki nimen

Huhtinen oli tutustunut Tampereen Kauppahallissa 4 vuodenaikaa -ravintolaa pitävään ranskalaissuomalaiseen Yoni Ichtertziin. Hän kävi tuurailemassa ravintolassa, ja kun työttömyys yllätti, tuli idea omien makkaroiden teosta kaverin makkarahuoneessa.

Huhtinen päätti tehdä itselleen juhannusmakkarat ja valmisti niitä myös kavereille kattaakseen oman annoksensa kulut. Palaute oli hyvää, ja Huhtinen päätti jatkaa harrastusta.

Kun ravintola lopetti makkaroiden teon ja keskittyi muun toiminnan laajentamiseen, Huhtinen osti välineistön ja kääri hihat. Nakki-Hannu oli syntynyt. Nimestä saa kiittää kaveria, joka oli kommentoinut makkarantekokuvaa Instagramissa.

Kolme kaveria lähti mukaan osakkaaksi uuteen yritykseen. Huhtisesta tuli keulahahmo.

”Siitä voi sitten päätellä, että minkä näköisiä ne muut jätkät ovat. En minä siitä esilläolosta niin nauti, mutta pitää tässä vähän myydä itseään”, Huhtinen naurahtaa.

Tasapainoisia raakamakkaroita

Nykyään Ylöjärveä asemapaikkanaan pitävä Nakki-Hannu on saanut jo lyhyen elinkaarensa aikana hyvää huomiota. Akateeminen Kiuas-Seura ry valitsi Nakki-Hannun italialaisen aamiaisnakin vuoden parhaaksi raakamakkaraksi.

Nakki-Hannu on onnistunut levittäytymään Pirkanmaan lisäksi pääkaupunkiseudun kauppoihin ja ravintoloihin. Tavoitteena on laajentua valtakunnalliseksi, mutta se vaatii paljon myynti- ja tuotekehitystyötä.

”Raakamakkaran teossa on sama juttu kuin kaikessa ruuassa ja juomassa. Asioiden pitää olla tasapainossa. Hyvätkään ainesosat eivät välttämättä toimi yhdessä.”

Huhtisella oli ennen Nakki-Hannua ideana perustaa Tampereelle oma hotdog-baari. Eikä ideaa ole haudattu. Miksi pitäisikään, kun puolet hodareista on jo ikään kuin hallussa.

Ei omia lapsia järjestykseen

Huhtinen myöntää, että pientuottajana he eivät voi kilpailla hinnalla isompia vastaan. Laatuun satsataan vahvasti. Kaikki tuotteissa käytetty liha on kotimaista.

Huhtinen näkee kasvisruokabuumissa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkaa.

”Resurssit ja tilat eivät vielä riitä, mutta olen tehnyt testejä vegenakkien maailmassa. Se on vaikeaa, mutta jonain päivänä otan senkin haltuun.”

Entä mikä omista raakamakkaroista on henkilökohtainen suosikki? Huhtinen miettii pitkään.

”Se on vähän sama kuin yrittäisi laittaa omia lapsia järjestykseen.”

LUE MYÖS: Lihatukun pomo Asmo Votkin jatkaa isänsä työtä – avoimuus ja keskustelu kantavat surun yli

LUE MYÖS: Osterit ja makkara sovussa samassa annoksessa – tällainen on tähtikokki Rick Steinin kalaravintola


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi