PRO-palkinnot

PRO-finalistit esittelyssä: Tulokas, opettaja

Aromi-lehti palkitsee keittiö- ja ravintola-ammattilaisten parhaimmiston PRO-tunnustuspalkinnoilla, jotka jaetaan PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla 18. tammikuuta 2023. Tässä jutussa esittelemme Opettaja- ja Tulokas-sarjojen finalistit.

Kannusta suosikkiasi! Finalisteja voi käydä kannustamassa 15. joulukuuta saakka osoitteessa propalkinnot.fi. Tuomaristo saa kaikki kannatuslauseet ja -äänet tiedoksi ja ne vaikuttavat voittajan valintaan.

Alla lyhyet kuvaukset PRO-finalisteista. Harmaalla pohjalla finalistien luonnehdintoja itsestään.

LUE MYÖS: Tässä ovat kaikki PRO-finalistit 2023!

Tulokas

Santeri Menna

Tarjoilija, Ravintola Konstan Möljä, Helsinki

Menna on työskennellyt jo useita vuosia Konstan Möljässä, aluksi kesätöissä. Hänestä parasta tarjoilijan työssä on palvella eri maalaisia asiakkaita ja tutustuttaa heitä suomalaiseen ruokaan. Yksi tulikoe nuoren tarjoilijan uralla oli myöhään illalla ravintolaan saapunut seurue, jolta tuli kerralla 68 juomatilausta. Se oli pysäyttävää, mutta samalla Menna tajusi, että työ on jo juurtunut hänelle hyvin ja onnistuu myös pitkän, stressaavan päivän läpi.

”PRO-voittajana voisin näyttää, kuinka nuoret pystyvät olemaan ammattitaitoisia ja kannustaa nuoria hakeutumaan rohkeammin alan töihin. Näen itseni tulevaisuudessakin ravintola-alalla, joko tarjoilijana tai ravintoloitsijana.”

Rasmus Roiko

Baarityöntekijä/tarjoilija, Food & Events Metro Areena, Restel, Espoo

Roiko on Metro Areenalla ja Helsingin Jäähallissa keikkaileva baarityöntekijä. Hänestä on lyhyessä ajassa tullut tapahtumabisneksen moniottelija: baarityön ja tarjoilun lisäksi hän osallistuu tapahtumien valmisteluun. Tärkeintä hänelle on asiakaspalvelu. Tavoitteena on, että jokainen asiakas lähtee tapahtumasta hyvillä mielin. Myös muiden työntekijöiden hyvinvointi on Roikolle tärkeää; hän haluaa, että jokaisella on kivaa töissä ja että kaikki tulevat mielellään uudestaan.

”Olisin hyvä valinta, koska olen nuoresta iästä huolimatta onnistunut työssäni ja tykkään tehdä töitä. Tärkeintä on asiakaspalvelu ja työilmapiirin ylläpitäminen.”

Anna Siitari

Barista, Kirjalan Kahvipaahtimo, Mikkeli

Sairaanhoitajan työt pari vuotta sitten baristan hommiin vaihtanut Siitari nauttii joka hetkestä perheyrityksen palveluksessa. Hän tekee kaikkea kahvin äärellä: tuotekehitystä, myyntiä, markkinointia, tastingeja. Jonain päivänä Siitari toivoo voivansa ottaa haltuun kahvin paahtamisen ja jossain vaiheessa koko yritystoiminnan. Siitari kertoo viihtyvänsä työssään ’pikkusta vaille sataprosenttisesti’. Parasta on kahvi, asiakkaat ja se, miten omaa osaamistaan pystyy jatkuvasti kehittämään.

”Uskallus alanvaihtoon tarjosi elämälleni uuden suunnan. Opiskelin googlettamalla, kokeilemalla, mokailemalla, verkkokursseilla ja Youtube-videoilta uuden ammatin. Olemme isäni kanssa luoneet pikkukaupunkiin hienon kahviyhteisön, jossa jaamme intohimomme. Tämä ala tarvitsee heittäytyjiä!”

Opettaja

Jyri Bemerståhl

Ammattiopettaja, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Mäntsälä

Bemerståhl on työskennellyt vuodesta 2000 ammattiopettajana Keudassa. Hän on RACA-alan vastuuopettaja, jolle tärkeintä työssä on jokapäiväinen läsnäolo nuorille, erityisen tuen tarpeet huomioi­den, ammattiylpeyttä korostaen. Hän rakastaa työtään: saa opettaa luovaa alaa, ja aina voi oppia itsekin uutta. Bemerståhl kuvaa itseään ruohonjuuritason puurtajaksi, joka viihtyy nuorten kanssa. Hän jaksaa toistaa sitä, miksi ala on niin kova juttu.

”Tämä ala ei koskaan ole valmis. On hienoa nähdä nuorten kasvu ja onnistumisen ilme, kun asiat menevät hyvin, mutta myös se, kun opiskelija epäonnistumisen jälkeen tsemppaa ja tekee asian paremmin. Paras saamani palaute kiitti minua siitä, että olen läsnä ja kaivan huonostakin sen positiivisen puolen.”

Tomi Hiltunen

Lehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylä

Hiltunen elää kaksoiselämää: hän on aloittanut ravintola-alalla baarityössä ja jakaa nykyään aikansa opetustyön ja yrittämisen kesken. Palveluliike-toiminnan lehtorina hän kehittää ja toteuttaa

restonomien opintojaksoja. Hän on myös ope-tutor. Hiltusen päätavoite on, että hänen tekemisillään on pitkäkantoinen vaikutus alaan. Hän rakastaa oivaltavia keskusteluja opiskelijoiden kanssa ja työn merkityksellisyyttä.

”JAMK on minun Bruce Wayne -elämäni. Samaan aikaan elän Batman-elämää DeLorean-cocktailbaarin sekä Liquid Kitchen Jyväskylä -limpparitehtaan toisena perustajana ja yrittäjänä. Toivon, että voisin kehittää ammattikorkeakoulustamme ja Mara-alan kentästä saumattoman kokonaisuuden, jossa molemmat osapuolet hengittävät toisiaan.”

Pekka Soive

Lehtori, opinto-ohjaaja, Haaga-Helia-ammattikorkeakoulu, Helsinki

Soive on työskennellyt restonomikoulutuksen parissa 33 vuotta, parinkymmenen viime vuoden ajan työharjoittelusta vastaavana lehtorina ja opinto-ohjaajana. Työn suola ovat ihmiset – erilaiset ja erilaisissa tilanteissa olevat ihmiset. Palkitsevinta työssä on auttaa opiskelijaa saamaan itsestään paras mahdollinen irti. Pandemian jälkeen alan on pystyttävä parantamaan veto- ja pitovoimaa kestävällä tavalla, ei lyhyt­aikaisilla tempuilla.

”Paras palaute tulee arkisen työpäivän aikana, kun opiskelija tai kollega kertoo saaneensa tarvitsemansa avun. Päämääräni on auttaa alalle tulevia ammatillisten tavoitteiden saavuttamisessa. On upeaa, että opiskelija, jolla on ollut haasteita, saa tutkinnon valmiiksi ja saavuttaa tavoitteensa ja unelmansa. Työskentelyni vaikutukset näkyvät vielä pitkään alalle valmistuneiden opiskelijoiden toiminnan kautta.”

PRO-finalistit 2023 esittelyssä: Ammattikeittiön kokki, työntekijä, päällikkö ja tuotekehittäjä | Ravintolan keittiöpäällikkö/mestari, kokki, ravintolapäällikkö | Baarimestari, hovimestari/sommelier, kahvilan työntekijä, ravintolan asiakaspalvelu | Yrittäjä, innovaatio, vastuullisuus | Tulokas, opettaja


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi