Työelämä

Näin teet tykin CV:n ja nappaat työn, jonka haluat

Hotelli- ja ravintola-alalla on työntekijän markkinat ja paras ajankohta tähdätä omaan unelmaduuniin. Innostusta ei kannata peitellä, sanoo rekrytointiasiantuntija.

1. Päätä, millaisen työn haluat

Ensimmäinen askel unelmatyöpaikan metsästyksessä on määrittää itselleen, minkälaiseen työhön haluaa tähdätä. Henkilöstöpalveluyhtiö Baronan horeca-puolen palvelupäällikkö Janika Toivonen neuvoo pohtimaan toiveissa olevan työtehtävän lisäksi sitä, millaiseen yritykseen tai organisaatioon haluaa sitoutua ja millaisessa työkulttuurissa ajattelee viihtyvänsä.

Laatu korvaa määrän työnhaussakin. On fiksua keskittyä hakemaan vain sellaisiin yrityksiin ja positioihin, jotka aidosti kuulostavat omilta paikoilta.

”Jos laittaa hakemuksia 50:een eri paikkaan, hakeminen ei varmaankaan ole kovin laadukasta, ja se yleensä näkyy rekrytoijallekin. Turhien hakemusten lähettäminen on ajanhukkaa molemmille osapuolille.”

Työn hakeminen vaatii yllättävän paljon aikaa ja panostusta, jos on päämäärätietoisesti liikenteessä.

2. Kaiva piilotyöpaikat

Unelmatyö saattaa löytyä perinteisten työpaikkailmoitusten sijaan toista reittiä. LinkedIn on nousussa, ja sieltä löytyy myös sellaisia avoimia tehtäviä, joita ei muilla alustoilla julkaista.

”Linkkaria kannattaa hyödyntää myös verkostoitumiseen. Vaikka avoimia työpaikkoja ei juuri toivomassasi yrityksessä olisi tarjolla, siellä voi tutustua kiinnostavien yritysten henkilöstöön ja kenties saada sparrausta siihen, miten yritykseen voisi päästä töihin.”

Jos jokin tietty yritys kiinnostaa eikä avoimia työpaikkoja ole tarjolla, kannattaa laittaa avoin hakemus.

”Avoin hakemus voi olla avain piilotyöpaikan löytämiseen unelmien työnantajalta.”

Piilotyöpaikka tarkoittaa vasta avautumassa olevaa työpaikkaa tai jotain tiettyä tarvetta, joka organisaatiossa on, mutta josta ei ole vielä avattu julkista rekrytointia.

3. Ota yritys haltuun

Kun löytää kiinnostavan työnantajan tai jopa avoimen työpaikkailmoituksen, on taustatutkimuksen aika. Yrityksestä kannattaa etsiä tarjolla olevaa tietoa nettisivujen ja sosiaalisen median kanavien kautta, ja miksei myös soittamalla yrityksessä jo työskentelevälle henkilölle. Taustatutkimuksesta on Janika Toivosen mielestä paljon hyötyä jo hakemuksen laatimisvaiheessa, sillä tuntemalla yrityksen arvot ja toimintatavat voi tuoda hakemuksessaan esille työnantajalle tärkeitä asioita ja osoittaa samalla aitoa kiinnostusta työpaikkaa kohtaan.

Taustatutkimusta tehdessä voi jo miettiä tärkeimpiä syitä, miksi haluaisi työskennellä juuri tuossa yrityksessä ja millaista osaamista voisi yritykseen tuoda.

”Innostustaan ei kannata peitellä.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

4. Tuunaa persoonallinen CV

Vaikka työnhaun muodot ovat muuttumassa ja joihinkin työpaikkoihin haetaan esimerkiksi pelkällä LinkedIn-profiililla, CV eli ansioluet­telo on yhä voimissaan. Enää CV ei kuitenkaan tarkoita jäykkää, virallista tai määrämuotoista asiakirjaa, vaan se saa yleensä olla hyvinkin persoonallinen ja visuaalinen.

”Persoona saa näkyä”, Toivonen painottaa.

Esimerkiksi helppokäyttöisestä suunnitteluohjelmasta Canvasta löytyy hyviä graafisia pohjia ansioluettelolle.

Ansioluettelo kannattaa aloittaa kiinnostavalla, napakalla esittelyllä, jossa tulee selkeästi esiin, mistä hakijan ammattitaito ja osaaminen muodostuvat. Mukaan kannattaa ottaa vain työn kannalta olennaiset koulutukset, ansiot ja tekemiset, ja pituutta ansioluettelolla saisi olla korkeintaan kaksi sivua.

”Yksi sivu olisi ideaali!”

Valokuva on nykyään itsestäänselvyys ansioluettelossa, mutta sen ei tarvitse olla ammattikuvaajan ottama, vaan hyvälaatuinen kännykkäkuvakin kelpaa – kunhan kuvassa ei ole mukana kaverin puolikasta päätä, viinilasia tai muuta asiaankuulumatonta.

5. Satsaa hakukirjeeseen ja videoon

Vaikka horeca-alalla työnhaku on nopeatempoisempaa kuin monilla muilla aloilla ja alan rekrytoinneissa kiinnitetään enemmän huomiota työhistoriaan kuin hakukirjeeseen, monissa työpaikkailmoituksissa pyydetään edelleen myös perinteistä hakukirjettä tai sen vaihtoehtona videotervehdystä.

Molemmissa tärkeintä on tuoda esiin se, että hakemus on juuri kyseiselle työnantajalle ja kyseiseen tehtävään. Miksi haet tehtävää ja miksi homma kiinnostaa?

”Kannattaa myös kertoa selkeästi, miksi ajattelee olevansa hyvä hoitamaan juuri kyseistä tehtävää.”

Videotervehdyksessä tärkeää on myös laatu: valitse rauhallinen tila videon tekoon ja varmista, että kuva näkyy ja ääni kuuluu selkeästi. Ammattivälineistöä ei tarvita, vaan kännykkäkin riittää. Kannattaa myös miettiä etukäteen, mitä haluaa itsestään kertoa, ja harjoitella sen verran, ettei tarvitse lukea paperilta.

6. Valmistaudu haastatteluun huolella

Kun hakemus on lähetetty, on Toivosen mukaan hyvä rauhoittua odottamaan mahdollista haastattelukutsua. Jos mielessä pyörii jokin konkreettinen kysymys työpaikkaan liittyen, voi soittaa rekrytoijalle asiaa selvittääkseen, mutta ilman syytä ei kannata soitella.

”Nykyään maailma on niin nopeatempoinen ja kiireinen, että soitto hakemuksen perään toiveena jäädä sillä tavalla paremmin mieleen ei yleensä tuo lisäarvoa.”

Jos ja kun haastattelukutsu tulee, on tärkeää valmistautua haastatteluun kunnolla. Mene paikalle ajoissa ja harjoittele pieni myyntipuhe itsestäsi.

”Mieti valmiiksi myös joitakin kysymyksiä työpaikkaan liittyen. Haastattelu ei ole enää tänä päivänä mikään kuulustelu, vaan molemminpuolista vuorovaikutusta. Haastattelun aikana tutkiskellaan, tuleeko mätsi.”

7. Perustele palkkatoiveesi

Avoin keskustelu palkasta on hyvä aloittaa jo haastatteluvaiheessa. Sitä varten tulee miettiä, miten hinnoittelisi itsensä kyseiseen työtehtävään. Apuna voi käyttää esimerkiksi mediaanipalkkoja, joita voi tutkiskella netissä.

Omaa palkkapyyntöä kannattaa perustella esimerkiksi kertomalla, jos on hankkinut erityisosaamista.

”Huonoja perusteluja ovat vetoaminen kollegan palkkaan toisessa yrityksessä tai se, että joutuu maksamaan isoa asuntolainaa.”

Palkkaneuvottelussa on painotettava sitä, mitä osaamista voi tuoda yritykseen.

”Eikä kannata unohtaa muita mahdollisia etuja, joita yritys mahdollisesti tarjoaa. Vaikka palkka ei ihan kohtaisikaan omia toiveita, yrityksellä voi olla esimerkiksi laajat työterveysedut tai erityisen hyvä työkulttuuri ja johtamisen tapa. Mieti, mitkä seikat ovat tärkeitä itsellesi pitkällä tähtäimellä.”

8. Unelmoi rohkeasti

Toivonen kertoo, että horeca-alalla arvostetaan erityisesti henkilöitä, jotka eivät karsasta suorittavaa työtä muuttuvassa ympäristössä ja jotka pitävät työskentelystä ihmisten ympäröimänä.

Unelmoida kannattaa rohkeasti, ja unelmien tavoittelussa suunnitelmallisuus on tärkeää. Jos itseltä puuttuu unelmaduunissa vaadittavaa osaamista, sitä voi hankkia lisää. Tai jos vielä ei ole ihan selvillä, millaista työtä haluaisi tehdä, tuntumaa eri tehtäviin voi hankkia harjoitteluiden tai lyhytaikaisten töiden kautta.

”Maailmassa voi aika vapaasti tavoitella, mitä haluaa, mutta töitä tavoitteidensa eteen pitää tehdä.”

Tällöin mikään ei ole täysin mahdotonta, Toivonen muistuttaa.

Kompastuitko näihin?

Teet yleisluontoisen työhakemuksen

Lähetät samankaltaisen hakemuksen kymmeniin eri paikkoihin. Rekrytoija kyllä näkee, jos hakemukseen ei ole panostettu eikä työtehtävään tai yritykseen perehdytty. Tee taustatyösi huolella, räätälöi hakemuksesi juuri kyseiseen tehtävään ja perustele selkeästi, miksi olet kiinnostunut työstä – tai vielä parempi: miksi se olisi unelmaduunisi, johon olet valmis sitoutumaan täysillä.

Ansioluettelosi ei ole ajan tasalla

CV:si ei vastaa osaamistasi, tai se on tehty hutiloiden. Ansioluetteloa tulisi päivittää säännöllisesti ja varmistaa, että perustiedot, kuten yhteystiedot, pitävät paikkansa. Parhaimmillaan mittaa on vain sivu, ja CV:stä näkee helposti silmäilemällä työhistorian, tuoreimmasta työkokemuksesta alkaen.

Lähdet haastatteluun valmistautumatta

Jos et valmistaudu haastatteluun etukäteen, pahimmassa tapauksessa myöhästyt tai annat itsestäsi välinpitämättömän kuvan. Pukeudu asiallisesti tehtävänkuvaa silmällä pitäen, tutustu yrityksen taustoihin ja selvitä työnkuvan sisältö. Mieti, mitä haluat kertoa itsestäsi ja mihin kysymyksiin itse haluat vastauksia.


Janika Toivonen

  • Horeca-puolen palvelupäällikkö Baronalla.
  • 16 vuoden kokemus henkilöstöpalvelualalta.
  • Työskennellyt 2000-luvun alkupuolella monipuolisesti ravintola-alalla salipuolen tehtävissä.
  • Suorittaa ravintola- ja matkailualan liikkeenjohdon tutkintoa loppuun Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.
  • Harrastaa matkustamista, ruoka- ja viinikulttuuria ja saunomista.

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi