Festarit

Tuskan uusi oivallus räjäytti kauppakeskus Redin kävijäluvut – rannekkeita ei vaihdettu festariporteilla enää ollenkaan

Tuska rikkoi tänä kesänä kävijäennätyksensä. Korn, Deftones, Mercyful Fate ja muut esiintyjät houkuttelivat Suvilahteen huimat 49 000 festarivierasta. Yleisöä Soilworkin keikalla lauantai-iltana. KUVA Jan Trygg

Raskaan musiikin Tuska-festivaalilla Helsingissä kokeiltiin tänä kesänä uutta mallia: kaikki pääsyliput vaihdettiin festarirannekkeisiin läheisessä kauppakeskus Redissä. Vastaavaa ei ole Suomessa kokeiltu ainakaan näin suuren kokoluokan tapahtumassa.

Festarirannekkeiden vaihto Redissä on ollut käytössä aiemminkin, mutta vielä edellisessä Tuskassa vuonna 2019 pääsylipun sai halutessaan vaihdettua rannekkeeksi portillakin.

”Jo silloin noin 80 prosenttia haki lippunsa Redistä ja noin 20 prosenttia portilta, joten päätimme siirtää rannekkeenvaihdon tänä kesänä kokonaisuudessaan Rediin”, Tuskan festivaalijohtaja Eeka Mäkynen kertoo Avecille.

Festivaalin avauspäivänä perjantaina rannekkeenvaihtajien pitkä jono kiemurteli kauppakeskuksen käytävillä. Mäkysen mukaan neljä viidestä kävijästä vaihtoi lippunsa rannekkeeksi juuri perjantaina, ja ruuhkaisin aika oli kello 15–18. Vipeille, kutsuvieraille ja lehdistölle oli oma jononsa, tavallisille rannekkeille omansa. Mäkynen oli itse paikalla mittaamassa rannekejonon purkautumista.

”Pisimmillään jonottaminen kesti 40 minuuttia. Palvelutahti oli yksi asiakas sekunnissa, eli minuutissa saatiin palveltua 60 henkilöä”, Mäkynen kertoo.

Tuskan palvelupiste Redissä avautui festivaalia edeltävänä tiistaina, jolloin rannekkeensa sai vaihdettua käytännössä ilman jonottamista. Haasteena – Mäkysen sanoin ”taisteluna tuulimyllyjä vastaan” – on saada festariväki rannekkeenvaihtoon jo ennen perjantain ruuhkapiikkiä. Yksi tapa löytyy oheistuotteiden myynnistä: Tuska-kävijällä oli mahdollisuus noutaa ennakkotilaamansa bändipaita tai muu tuote Redistä jo keskiviikkona tai torstaina. Palvelua käytettiin Mäkysen mukaan paljon.

Rannekkeenvaihtajien jono kiemurteli pitkänä Redissä festarin avauspäivänä perjantaina iltapäivällä. KUVA Jaakko Sandqvist

Redin kävijämäärä räjähti

Kauppakeskuksen kävijämäärissä Tuska näkyi hurjana kasvuna. Festariviikonlopun (perjantaista sunnuntaihin) aikana Redin kävijämäärä nelinkertaistui verrattuna vastaavaan jaksoon edellisellä viikolla. Koko edellisviikkoon verrattuna Tuska-viikko nosti kävijämääriä lähes 90 prosentilla. Vaikutus näkyi jokaisen Redin vuokralaisen kassassa, kauppakeskusjohtaja Tanja Linsiö kertoo Avecille.

”Luvut olivat mahtavat, kuten osasimme odottaakin. Vähän ylimääräistä siivousta tuli, mutta kauppakeskuksen puolesta kaikki meni tosi hyvin. Yleisö käyttäytyi hienosti, ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa. Vaikka jono kiemurteli läpi kauppakeskuksen, se liikkui koko ajan.”

Linsiön mukaan suurimpia hyötyjiä olivat kauppakeskuksen ravintolat ja päivittäistavarakaupat. Moni rannekkeenvaihtaja poikkesi syömässä tai kaupassa ennen festarialueelle suuntaamista. Muutaman sadan metrin päässä Tuskan alueelta sijaitsevassa kauppakeskuksessa myös asioitiin kesken festarin, rannekkeella kun pääsi kulkemaan porteista rajattomasti.

”Teemme tapahtumien kanssa mieluusti yhteistyötä, ja Suvilahden tapahtuma-alue on kätevästi vieressä.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Rannekkeidenvaihtoa voi hajauttaa ympäri paikkakuntaa tai keskittää esimerkiksi kauppakeskukseen. Vantaan Tikkurila-festivaaleilla rannekepiste on läheisessä Dixi-kauppakeskuksessa. KUVA Jaakko Sandqvist
Satu Kärki (vas.) ja Laura Anttila saivat vaihdettua Tikkurila-festivaalin lippunsa rannekkeiksi alle minuutissa Dixi-kauppakeskuksessa Vantaalla perjantaina. Rannekkeenvaihtopisteeltä matka jatkui festareille marketin kautta. ”Tästä on kätevästi 15 minuutin kävely, ja matkalla ehtii nauttia vielä evästä”, Kärki sanoi.

Promoyhteistyötä

Oululaisessa kauppakeskus Valkeassa ja sen yhteydessä olevalla kesäkadulla on tänä kesänä saanut vaihdettua rannekkeita Qstock- ja Suomipop-festivaaleille.

”Rannekkeenvaihtopiste ei itsessään näy piikkinä kävijämäärissä, mutta festaripäivinä on havaittavissa selvästi normaalia enemmän asiakkaita. Ylipäätänsä kaikki Oulun tapahtumat tuovat lisäkävijöitä keskustaan, mikä on tietenkin hyvä juttu Valkean liikkeiden ja ravintoloiden asiakasmäärien ja myynnin näkökulmasta”, Valkean markkinointi- ja tapahtumapäällikkö Johanna Kylli kertoo Avecille.

”Prosessina tämä on kauppakeskuksen näkökulmasta vaivaton, sillä meillä on hyvät puitteet järjestää tämänkaltaisia tapahtumia. Lisäksi näistä on jo kokemusta useammalta vuodelta, eli homma sujuu kuin itsekseen jo.”

Olisiko Valkea valmis Tuskan ja Redin kaltaiseen järjestelyyn, jossa festarirannekkeiden vaihto keskitettäisiin kokonaisuudessaan kauppakeskukseen?

”No mikäpä ettei. Tämänkaltainen järjestely vaatii varmasti nykyistä enemmän suunnittelua, esimerkiksi kasvavien asiakasmäärien ja jonotusten suhteen, mutta suhtaudumme yleensä kaikkeen ennemminkin ”pistetään onnistumaan” -asenteella kuin päinvastoin. Festarijärjestäjillä on niin paljon kokemusta tällaisista, että he takuulla osaavat ottaa huomioon esimerkiksi jonotuskäytännöt ja turvallisuusasiat.

Tapahtumien ja kauppakeskusten välillä voi miettiä myös promoyhteistyön mahdollisuuksia.

”Joskus on puhuttu esimerkiksi Valkeassa järjestettävästä early bird -lipunmyyntitapahtumasta, jota tähdittäisi jokin artisti. Valkeasta löytyy omasta takaa esiintymislava ja tekniikkaa keikkoja varten, ja tietenkin yleisö on aina valmiina paikan päällä”, Kylli sanoo.


Kommentti: Kivuton Tuska

Tuska on tapahtumien a-luokkaa, kirjoittaa Avecin digituottaja Jaakko Sandqvist.

Kävijäennätyksensä rikkonut Tuska tunnetaan leppoisana tapahtumana. Mustanpuhuvasta olemuksestaan huolimatta hevikansa ei ole aggressiivista, ja poliisille Tuska ei ole aiheuttanut päänvaivaa.

Massiiviseksi kasvanut Tuska on löytänyt kodin Suvilahdesta. Vanha teollisuusmiljöö on tunnelmallinen tapahtumapaikka, joka voittaa Kaisaniemen pölisevän hiekkakentän. Lavat ovat löytäneet paikkansa, ja hankala Kattilahalli oli tänä kesänä fiksusti jätetty pois.

Tuska on järjestelyiltään a-luokkaa, ja kestää kansainvälisen vertailun. Portit vetivät kuin rasvattu, syynä rannekkeenvaihdon siirtyminen kokonaisuudessaan Rediin. Kauppakeskuksessa jonot tosin venyivät. Oman rannekkeeni sain tiistaina haettua näppärästi ilman jonotusta, mutta perjantaina kavereideni seurana jonottelin ruuhkapiikin aikana pitkät tovit. Hatunnosto sille, joka saa festarikävijät ensi vuonna aikaisemmin rannekkeenvaihtoon.

LUE MYÖS: Tuska on esimerkillinen festari, hehkuttaa Helsingin brändipomo – ”He tekevät enemmän kuin olisi kivaa ja pakollista”

LUE MYÖS: Tutkassa Tuska-festivaalin tuottaja Niklas Nuppola: Hienointa on, kun uuden artistin esiintyminen varmistuu


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento