Tapahtumatilat

Tutustuimme Helsinkiin joulun välipäiviksi avattavaan sisähuvipuistoon, joka yhdistää tivolin ja sirkuksen

Tivoli Sariola ja Sirkus Finlandia yhdistivät voimansa ja rakensivat Helsingin Messukeskukseen Tsigaboom!-sisähuvipuiston joulun ja uudenvuoden välipäiviksi.

Tivoli Sariolan toimitusjohtaja Ville Sariola sai muutama vuosi sitten idean: tivolin voisi pystyttää talvella sisätiloihin. Toisen huvialan perheyrityksen, Sirkus Finlandian johtaja Kalle Jernström innostui ajatuksesta. Myös Messukeskus otti idean sisähuvipuistosta ilolla vastaan.

”Korona auttoi tekemään unelmasta totta! Toki se myös hidasti sitä hieman. Tämä on meille myös tapa juhlia 135-vuotista taivaltamme. Tivolilla on pitkät perinteet, mutta tämä on jotain ihan uutta meille kaikille. Tällaista ei ole ennen tehty”, viidennen polven tivoliyrittäjä Ville Sariola toteaa.

Kalle Järnström junior on toisen polven sirkustirehtööri, sillä Sirkus Finlandia aloitti vuonna 1976. Tässä mittakaavassa perheyritykset eivät ole aiemmin tehneet yhteistyötä, vaikkakin tivoli ja sirkus ovat mahtuneet samalle kentälle ennenkin. Samanaikaisia vierailuja paikkakunnilla pyritään nykyään välttämään, mutta kiertueiden varrella risteävät polut ovat aina iloisia kohtaamisia.

”Meidän yhteinen missiomme on tuottaa iloa. Tulemme nyt sinne, missä meitä kaivataan. Toteutamme yhteisen haaveen yhdessä, ja yhdessä voitamme tai kaadumme. Totta kai tämän mittakaavan tapahtumassa on suuret riskit, mutta meillä on keskinäinen luottamus siihen, että Tsigaboomin kaltaiselle tapahtumalle on kysyntää. Toivomme tästä tietysti perinnettä”, Sariola ja Jernström sanovat.

Sirkus Finlandian Kalle Jernström (vas.) ja Tivoli Sariolan Ville Sariola ovat perhetuttuja, joille huvi on elämäntapa ja yhteistyö luontevaa.. KUVA Mariaana Nelimarkka

Osallistumisesta päätetään viime tipassa

Tapahtuman nimi Tsigaboom! valittiin herättämään huomiota, eikä itsessään tarkoita mitään. Nimen tukena käytetään Tivoli Sariolan ja Sirkus Finlandian vahvoja brändejä. Messukeskus innostui yhteistyöstä.

”Meillä on Messukeskuksessa ollut vastaavanlainen idea, ja silloin järjestimme pomppulinnatapahtumaa toisen toimijan kanssa. Se miellettiin aikanaan hyvin nuoren väestön tapahtumaksi, mutta antoi viitteitä siitä, että olisi mahdollista rakentaa Helsinkiin iso välipäivien tapahtuma”, Messukeskuksen liiketoimintapäällikkö Jussi Kivikari taustoittaa.

”Haluamme tarjota kivaa tekemistä välipäiville. Pomppulinnataivaassa oli parhaimmillaan 20 000 kävijää. Tsigaboom! on uusi tapahtuma, joten sen vastaanotto selviää tapahtuman käynnistyttyä. Pandemian jälkeen päätökset osallistumisesta tehdään hyvin myöhään, ja nyt loppumetreillä myynti on lähtenyt käyntiin. Toivoimme tälle jatkumoa, ja kehitämme tapahtumaa tarpeelliseen suuntaan yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa”, Kivikari toteaa.

Messukeskus on paikkana mahtava, Sariola intoilee. Tivoli pystyy tuomaan halliin numero 7 lähes kaikki laitteensa, vain vapaapudotus ja maailmanpyörä jäävät pois. Kaikkiaan huvittelijoille on tarjolla 20 laitetta. Osa niistä palautuu lainasta vasta aivan joulun alla, sillä Tivoli Sariolan karusellit ovat haluttuja houkutuksia eri kaupunkien joulutoreilla ja kauppakeskuksissa. Ylipäätään tivolilla on takanaan huippukiertue, mikä luo uskoa, että tapahtuma voisi toimia.

Tivoli Sariola saa tuotua Messukeskukseen lähes kaikki laitteensa. KUVA Mariaana Nelimarkka

Sirkus- ja tivoliperinne maailman kulttuuriperintölistalle?

Sirkus Finlandian perinteeseen kuuluu luoda joka näytäntökaudelle uusi ohjelma. Myös talvikaudelle on kutsuttu niin vanhoja tuttuja kuin uusia taitajia, ja tunnin mittainen ohjelma on täysin eri kuin kesäkiertueella. Esimerkiksi eläinnumeroita on yksi ja akrobatianumeroiden tähdet ovat nyt suomalaisia.

Sama ilmiö näkyy myös tämänvuotisessa Hurjaruuthin Talvisirkus Ilossa, jonka keskeinen esiintyjäjoukko on ensi kertaa suomalaisia sirkusammattilaisia. Arctic Ensemble on saman koulun kasvatteja kuin Sirkus Finlandian esiintyjät, eli saaneet oppinsa Salpauksen sirkusartistikoulutuksessa SaSakissa Lahdessa.

”Olemme tehneet yhteistyötä Salpauksen kanssa jo 20 vuotta, ja se näkyy niin, että saamme sieltä nykyään erinomaisia esiintyjiä”, Sirkus Finlandian Kalle Jernström kertoo.

Sirkuksesta on tullut Suomessa varteenotettava taiteen muoto. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi 52 kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2017, mukana sirkuskulttuuri ja tivoliperinne Suomessa.

Tivoli Sariola liittyi myös eurooppalaiseen yhteishankkeeseen, jolla pyrittiin saamaan tivoliperinne Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Muutamissa muissa maissa hanke eteni toivotusti, Suomessa odotetaan Museoviraston suositusta kansainväliselle organisaatiolle.

”Emme ole kuopanneet hanketta, sillä haluamme tehdä kaikkemme, jotta pitkä suomalainen tivoli- ja sirkusperinne saa ansaitsemansa arvostuksen. Haluamme turvata alan jatkuvuutta”, Sariola toteaa.

Sisähuvipuisto Tsigaboom! yhdistää sirkuksen ja tivolin Messukeskuksessa 26.12.2022–8.1.2023.

LUE MYÖS: 17 000 hengen areenaa Helsinkiin suunnitteleva yhtiö palkkasi neuvonantajan – ”Turisteja palveleva viihdekeskus ja kansallinen juhlapaikka”

LUE MYÖS: Helsingin uusi metallifestari erottuu artisteillaan: ”Tiedän, mitä diggarit haluavat”


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento