Koronarajoitukset

Rajoituksia voi vielä tulla – Sanna Marin ja muut kärkipoliitikot kommentoivat aihetta Flow’ssa

Paneelissa vasemmalta lukien pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin, ympäristö- ja ilmastoministeri ja vihreiden pj Maria Ohisalo, RKP:n eduskuntaryhmän pj Anders Adlercreutz, kokoomuksen eduskuntaryhmän pj Kai Mykkänen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pj Jussi Saramo, keskustan eduskuntaryhmän 1. vpj Eeva Kalli sekä perussuomalaisten kansanedustaja Ritva Elomaa. KUVA Petri Anttila

Kärkipuolueiden poliitikot kommentoivat koronarajoituksiin liittyviä asioita Flow-festivaaleilla Helsingissä perjantaina. Keskustelu oli osa tilaisuutta, jossa musiikkialan suomalaiset etujärjestöt esittivät poliitikkojen paneelille kysymyksiä alansa tilanteesta ja tulevaisuudesta. Pääministeri Sanna Marin (sd) ei sulje pois kokoontumis- ja muiden rajoitusten palauttamisen mahdollisuutta.

”Tartuntatautilaki on todella ongelmallinen, pirstaleinen ja sekava. Se on rakennettu alun perin liian köyhäksi ja sitten sitä on yritetty paikata matkan varrella. Tarvitsisimme ihan erilaisen pandemialainsäädännön, joka olisi ehjä ja antaisi kaikki työkalut erilaisia tilanteita varten. Olemme joutuneet koko korona-ajan ohjaamaan laivaa ja rakentamaan sitä samanaikaisesti. Se on ollut tosi haastavaa ja on tuonut valtavasti epävarmuutta eri aloille, joka on ollut täysin kohtuutonta”, Marin sanoi.

”Samanaikaisesti olen sitä mieltä, että tarvitsemme näitä välineitä mahdollisesti tulevaisuudessakin. En olisi missään nimessä valmis ottamaan niitä nyt käyttöön. Olemme nähneet, että korona on mutatoitunut lievempään suuntaan, olemme oppineet elämään sen kanssa. Meidän pitää pitää yhteiskuntaa mahdollisuuksien mukaan auki. Mutta voimme tarvita työkaluja, jos variantti mutatoituu vaarallisempaan suuntaan.”

Paneelikeskustelun vetäjä, Music Finlandin toimitusjohtaja Kaisa Rönkkö (kuvassa vas.) jakoi minuutin mittaiset puheenvuorot. Taustalla näkyvä kellovahti, Music Finlandin viestintäjohtaja Heli Lampi tööttäsi, jos puhe meni pitkäksi. KUVA Petri Anttila
Kokoomuksen Kai Mykkänen pitää tapahtumia estäviä rajoituksia nykytilanteessa perustelemattomina.
”Kaksi vuotta sitten se oli ymmärrettävää, olimme niin suuren epävarmuuden edessä: mikä tämä korona on ja kuinka paljon se kaataa ihmisiä?” KUVA Petri Anttila

Ei poukkoilua

Vasemmistoliiton Jussi Saramo korosti ennakkosuunnittelun tärkeyttä tulevaisuuden toimissa.

”Kaikkien alojen on oltava tasaveroisia ja kaikkien perustelujen on oltava hyviä. Mistä me tiedämme, minkälainen variantti sieltä tulee, tai jotakin ihan muuta kuin korona? On hyvä että olemme varautuneet. Mutta enää koskaan ei saa käydä niin, että musiikki ja kulttuuri joutuu siksi kärsimään, että emme ole etukäteen miettineet”, Saramo kommentoi.

Keskustan Eeva Kalli peräänkuulutti ennustettavuutta mahdollisten rajoitusten suhteen.

”Vaikka emme näitä pykäliä toivottavasti koskaan enää tarvitse, jo niiden olemassaolo on tapahtuma-alan näkökulmasta ongelmallista. Suhtaudun aika kriittisesti siihen, että me jatkaisimme näiden väliaikaisten pykälien olemassaoloa tartuntatautilaissa. Ainakin täytyy erittäin tarkasti katsoa kaikkien asiantuntijoiden lausunnot, näkemykset ja perustelut siitä, miksi ne sinne tarvittaisiin. Toivottavasti tästä löytyy hyvä yhteisymmärrys”, Kalli sanoi.

Perussuomalaisten Ritva Elomaa kehui hallituksen hoitaneen koronatoimet suhteellisen hyvin.

”Mutta moni tapahtumajärjestäjä on tänä päivänä konkurssin partaalla poukkoilun takia, säännöt muuttuivat koko ajan”, Elomaa muistutti.

Tulevaisuutta on hankala ennustaa.

”Epävarmuus tulee jatkumaan koronan osalta, emmekä tiedä minkälaisia pandemioita tulevaisuudessa tulee. Todennäköisesti niitä tulee enemmän, johtuen luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä, ilmastonmuutoksesta ja väestönkasvusta. Silloin kun pandemia iskee, joudutaan tekemään vaikeita päätöksiä ja rajoittamaan fyysisiä kontakteja. Valitettavasti epävarmuutta meillä on tulevaisuudessakin, siitä me emme mihinkään pääse”, Marin sanoi.

”Yhteinen asia on kuitenkin se, että kulttuuri pärjää ja menestyy. Vuoropuhelu on siinä avainasia. Jos jotakin hyvää tästä pandemiasta on syntynyt, se on se, että musiikin ja kulttuurin eri toimijat ovat alkaneet tehdä yhteistyötä keskenään paljon tiiviimmin. Itse olen pyrkinyt ja halunnut tavata kulttuurialan toimijoita aktiivisesti.”

Yleisö koostui musiikkialan ammattilaisista. KUVA Petri Anttila


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento