Tilasuunnittelu

Muunneltava tila on tapahtuma­järjestäjän ystävä: ulkokuori pysyy, mutta sisältö vaihtuu

Tilakokemus vaikuttaa ihmisen mielialaan ja käyttäytymiseen. Siksi tilan ulkoasulla ja energialla on väliä. 

Sisustusarkkitehti Samuli Hintikan mukaan elämyksiä jahdataan kuitenkin jo liikaa yksittäisillä vau-efekteillä.

”Onnistuneessa tilassa kyse on funktionaalisista asioista ja sarjasta positiivisia kokemuksia.”

Dsign Vertti Kivi & Co:ssa työskentelevä Hintikka uskoo, että sellaisia ovat esimerkiksi hyvä akustiikka ja valaistus, toimivat kalusteet, jännä muotokieli sekä sopiva grafiikka ja kontrastit. Suunnittelijoilta odotetaan usein ihmeitä, mutta pelkkä sisustus ei peliä ratkaise.

”Toimivien peruselementtien lisäksi lähes yhtä tärkeää on luoda tilaan oikea tunnelma sekä hyödyntää draaman kaarta, jossa työntekijät jakavat hyvää pöhinää ja asiakkaat viihtyvät.”

Suunnitteluvaiheessa katse kääntyy usein tilan historiaan, kuten siihen, mitä siellä on aiemmin tehty ja paljonko sillä on ollut käyttäjiä. Ne ovat tärkeitä tietoja, mutta Hintikka rohkaisee tähyämään myös eteenpäin. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta signaalit ovat ilmassa esimerkiksi megatrendien muodossa. Hintikan mukaan tutkiskeluun, etsiskelyyn ja konseptointiin täytyy käyttää aikaa.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Sisustusarkkitehti Samuli Hintikka. KUVA Dsign Vertti Kivi & Co
Light Human Hotelille luotu tilakonsepti elää päivän edetessä ja käyttötarpeiden vaihdellessa. Loungen ilme muuttuu muun muassa liikuteltavilla seinämillä, valaisimilla ja viherkasveilla. Automatisoitu valaistus seuraa auringon luonnollista kulkua. Konseptin suunnittelu: Dsign Vertti Kivi & Co KUVA Dsign Vertti Kivi & Co
Light Human Hotel
Light Human Hotelille luotu tilakonsepti. KUVA Dsign Vertti Kivi & Co

”Muuten hukumme materiaaliin, kun aina vaan tuotetaan lisää kalusteita. Materialismin sijaan tarvitaan enemmän hyviä ideoita.” 

Tilan uusi ilme, rooli ja energia voidaankin luoda hyödyntämällä uusina elementteinä esimerkiksi valaistusta, digitaalisuutta ja tulostusteknologiaa.

”Tulevaisuudessa koko talotekniikkaa ohjaa softa, joten tilan ilmeen ja viestin merkitys kasvaa”, Hintikka ennustaa.

Toimitilan sata elämää

Savonlinnalainen kasvuyritys Luomoa on kehittänyt muuntuvista ja ekologisista tilaelementeistä koostuvan järjestelmän, jolla voidaan toteuttaa muuntojoustavia tiloja sekä uudis- että saneerauskohteisiin. Moduuleiden joukkoon kuuluu niin väliseiniä, ovia, sisäkattoja, lattioita kuin seinäpaneeleitakin, ja niihin voidaan integroida talotekniikkaa valaistuksesta viemäreihin ja ilmanvaihdosta äänentoistoon.

Luomoan luova johtaja Anna Salonen. KUVA Luomoa

”Nykymaailmassa vain muutos on vakio. Me emme voi tietää, mitä tiloilta kaivataan viiden, kymmenen tai 50 vuoden päästä”, sanoo Luomoan luova johtaja Anna Salonen.

Muuntojoustavuuden ansiosta pysyviä ratkaisuja ei tarvitse tehdä, vaan muutokset voidaan toteuttaa reaaliajassa ilman kristallipalloja. Hyvä niin, sillä Luomoan asiakkuus- ja myyntijohtaja Jukka Palomäen mukaan pysyvien ratkaisujen tekeminen on lyhytnäköistä toimintaa.

”Muuntojoustavuus tarkoittaa, että esimerkiksi tapahtuman voi järjestää missä vain. Suomessa on paljon rakennuskantaa, joka on tyhjillään, väärässä käytössä tai käyttötarkoitukseensa nähden väärässä paikassa.

Tällaisia tiloja hyödyntämällä vältytään uusien rakentamiselta ja säästetään sekä aikaa, rahaa että luontoa.”

Luomoa voitti vuoden 2021 lopussa kasvuyritystapahtuma Kasvu Openin pienten yritysten sarjan. Luomoan modulaarisessa järjestelmässä panostetaan kestäviin materiaalivalintoihin ja niiden kierrätysasteeseen. Joukosta löytyy niin uusiovillasta tehtyjä akustiikkapaneeleja kuin vanhoista kalastusverkoista tehtyjä mattojakin. Lasikuitu on sen sijaan pannassa. KUVA Luomoa

Tapahtumat pystytetään yleensä vain päiväksi tai pariksi kerrallaan. Muilla liiketoiminnan aloilla muutostarpeita tulee eteen paitsi suurten uudelleenorganisointien myös sesonkivaihtelun myötä. Kun vaihdetaan vain pinnat ja siirretään seiniä, ei kaikkea tarvitse tehdä uusiksi.

”Ulkokuori pysyy, mutta sisältö vaihtuu”, Palomäki kiteyttää.

Sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetut moduulit ovat helposti koottavia ja purettavia. Kun jälleenkäyttöikä on lopussa, materiaali kelpaa kierrätykseen. Hankinta onnistuu myös liisaten tai vuokraten.  

”Maailma on muuttumassa. Arkkitehti-, suunnittelija- ja insinöörikunta on tätä nykyä hyvin valveutunutta ja he ovat ottaneet kiertotalouden ja ekologiset arvot omikseen. Tästä on tulossa hyvä juttu”, Palomäki uskoo.

Hartwall-areenalla sijaitsevan Platinum Loungen tunnelma ja käyttötarkoitus muuntuvat siirreltävillä kalusteilla, valkokankaille heijastettavilla kuvilla ja videoilla sekä helposti säädettävällä valaistuksella. Led-valoilla vaihtuu seinien väri ja kaksista eri kattovalaisimista voi laskea esiin kulloiseenkin tilanteeseen sopivimmat. Suunnittelu: Dsign Vertti Kivi & Co. KUVA Dsign Vertti Kivi & Co
Tallink Megastarin Victory Barista haluttiin moderni sporttibaari. Perinteisten pokaalien ja pelipaitojen sijaan ilmettä ja tarinaa haettiin hevospoolon ja brittiläisen olutkulttuurin maailmasta. Suunnittelu: Dsign Vertti Kivi & Co. KUVA Dsign Vertti Kivi & Co
Tilan tarinan tulee olla helposti ymmärrettävä ja riittävän neutraali. Usein tarina ponnistaa paikallisuudesta. Crowne Plaza Helsinki Hesperia -hotellissa tarinallisuus kietoutuu ikkunasta pilkottavan Töölönlahden urbaaniin luontoon, jonka inspiroima lehtikuvio toistuu muun muassa mattopintojen grafiikassa. Suunnittelu: Dsign Vertti Kivi & Co. KUVA Dsign Vertti Kivi & Co


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento