Tapahtumatuotanto

Millainen on hyvä kutsari, Iina Kuustonen ja Mikko Töyssy? 5 teesiä kutsuvierastilaisuuteen

Ravintolan eteen on levitetty punainen matto ja musiikki soi kutsuvasti. Tien laitaan pysähtyvistä autoista kipuaa upeisiin luomuksiin pukeutuneita juhlavieraita. Käynnissä on kutsuvierastilaisuus, jonne pääsevät vain harvat ja valitut. Glamour on käsin kosketeltavaa.

Niin ihanilta kun kutsuvierastilaisuudet perusarjen keskellä kuulostavatkin, ne ovat kovaa työtä sekä järjestäjälle että osallistujalle. Roolit vievät näyttelijöitä valkokankaan ulkopuolellakin. Iina Kuustoselle ihmisten kohtaaminen tuntuu tärkeältä.

”Sellaisia foorumeita, joissa ihmisiä kohtaa, ei ole tässä työssä mitenkään hirveästi. Kun elokuva tulee ensi-iltaan, on ihanaa kun voi keskustella ihmisten kanssa siitä, miten he elokuvan kokevat. Siksi tällaiset pienetkin kohtaamiset ovat tärkeitä”, Kuustonen kertoo Avecille.

Kuustoselle on sydämen asia saada ihmiset takaisin elokuvateattereihin. Kutsareihin osallistumisen hän on kuitenkin rajannut työn puolesta pakollisiin, esimerkiksi elokuvan promokiertueen tapaamisiin elokuvateattereissa, ensi-iltajuhliin sekä Jussi-gaalaan ja vastaaviin juhliin. 

”Rehellisesti sanottuna joukkotapahtumat ovat minulle haasteellisia erityisherkkyyden takia. Ne ovat kuormittavia, ja siksi tykkään kohdata ihmisiä yksi kerrallaan ja jutella kunnolla ihmisten kanssa.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Iina Kuustoselle laittautuminen ja glamour on tuttua myös roolityön kautta. KUVA Jouko Piipponen/Yellow Film & TV

Green Room vaikka siivouskomeroon

Mitä kutsuvierastapahtumaa järjestävä taho voi sitten tehdä sen eteen, että osallistuminen olisi miellyttävää myös hälinää karsastavalle vieraalle?

“Kuvauksissa on jo yleistynyt Green Room eli tila, joka on varattu vain näyttelijälle. Sinne voi mennä olemaan vain hiljaisuudessa ja rauhassa kesken kuvausten. Eikä tilassa tarvitse olla kuin tuoli, siivouskomerokin on hyvä. Koska välillä täytyy päästä hiljaisuuteen, niin olisi hienoa jos tapahtumassa olisi varattu tällainen tila, Kuustonen vinkkaa.

Kuustosen mukaan olisi tärkeää huomioida, että kaikissa tapahtumissa on erilaisia ihmisiä ja tuollainen tila voisi olla käytössä ilman, että siitä tehdään mitään numeroa.

”Tosi usein Jussi-gaaloissa ja ensi-iltajuhlissa kun alkaa ihmisten kanssa jutella ja kertoo, että nämä on aika vaikeita mulle nää juhlat, niin tosi moni sanoo, että niin mullekin, mua ahdistaa nää juhlat”, Kuustonen havainnollistaa.

Jos Kuustonen saisi valita, hän osallistuisi pieniin tapahtumiin, joissa voi kohdata yhden ihmisen kerrallaan. Hyvä muisto tulee mieleen Hailuodon pienehköstä Bättre Folk -festivaalista, joka oli juuri sopivan kokoinen festari.

”Oli konserttilava ja kun siellä loppui keikka, siirryttiin kuuntelemaan kirjailijoita pikkulavalle ja kun se loppui, siirryttiin taas konserttilavan ääreen. Kaikki löysivät toisensa eikä tullut melua monesta suunnasta yhtä aikaa. Voi keskittyä yhteen juttuun kerrallaan.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Iina Kuustonen ja Mikko Töyssy kiertävät tapahtumissa promoamassa Punttikomediaa, jossa Kuustonen on Kerttu ja Töyssy esittää Viliä. KUVA Jouko Piipponen/Yellof Film & TV

Ne pienet asiat

Mikko Töyssy tähdittää yhdessä Iina Kuustosen kanssa uutta kotimaista Punttikomedia-elokuvaa. Töyssy kokee, että kaikki kutsuvierastilaisuudet liittyvät jotenkin työhön, vaikka hänet kutsuttaisiinkin henkilökohtaisesti tapahtumaan. Elokuvan promoamista Töyssy pitää tärkeänä ja se vie häntä kaupungista ja kutsuvierastilaisuudesta toiseen.

”On aina kiva jutella aiheesta ja kokea kulttuuriset erot kuten vaikka murre, eri tapahtumissa. Minä lähtökohtaisesti pidän ihmisistä, joten on kiva kun pääsee kohtaamaan ihmisiä, sopii ekstrovertille.”

Töyssy pitää juhlia ja gaaloja pääsääntöisesti siisteinä hommina. Se toki vaikuttaa, että millainen tilanne on omassa elämässä päällä milloinkin.

”Jos nyt vaikka haluaisi yhden vapaaillan kyseiseen kuukauteen. Mutta on se hienoa, että pidetään yllä tällaisia juhlavia tilaisuuksia.”

Niin näyttelijänä kuin tapahtumissa esiintyvänä artistinakin Töyssyllä on selkeä näkemys siitä, miten kutsuvieraan viihtymistä voi tapahtumissa parantaa.

”Small things. On kiva, että säilytetään se arvokkuus ja on esimerkiksi punainen matto, tulee tervetullut olo. Ja on kuvausseinät sun muut. Ja sitten tietenkin aikataulu.”

Mitä aikataulusta?

”Olisi annettu rauha ja aikaa kaikelle, ettei olisi tilaisuudessa kauhea kiire. Mutta se on tämän ajan vitsaus, on aika kortilla. Ihannemaailmassa olisi aikaa kohdata ihmisiä eikä tarvitsisi juosta.

Kiireisessä ajassa on syytä muistaa pitää huolta jaksamisesta, ja tapahtuman järjestäjän vastuulla on huolehtia, että ketju toimii. Kaikille osa-alueille, kuten ruokailut ja kohtaamiset, on järjestetty aikaa.

”Just niin. Itse olen niin perso ruualle, että selvitän kyllä heti alkuun nopeasti kaikki sellaiset asiat. Plaseerausta siinä kato vähän vaihdan niin pääsen nopeammin buffettiin”, Töyssy vitsailee.

Mikko Töyssyn teesit kutsuvierastilaisuuteen

 • Ole tavoitettavissa
 • Pidä mitä lupasit
 • Bäkkärillä on kaikki niin kuin on sovittu
 • Aikataulu pitää
 • Ole kommunikatiivinen

LUE MYÖS: Tee tapahtumaasi hyvä kutsu – 5 helppoa vinkkiä

LUE MYÖS: Iina Kuustonen kertoo halusta kehittyä, rajojensa tunnistamisesta ja negatiivisen energian hyödyntämisestä

LUE MYÖS: Iina Kuustosen simppeli kikka: mieskollega neuvottelee palkan ensin


 • Tilaa Lehti

  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento