Tapahtuma-ala

Kansainvälisen tapahtuma-alan parhaimmisto palkittiin – finalisteissa myös suomalaisväriä

Tapahtuma-ala on rämpinyt lähes kolme vuotta epätietoisuudessa. Ilmassa on ollut paljon kysymyksiä: miten käy livetapahtumien, panostetaanko niihin enää samalla tavalla ja jos, niin saapuvatko osallistujat enää paikalle. Miten Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa tapahtumien tulevaisuuteen?

Kansainvälisiä tapahtumia palkitsevan Bea World Festivalin järjestäjä, ADC Groupin hallituksen puheenjohtaja Salvatore Sagone myöntää, että hän oli hiukan huolissaan livetapahtuman järjestämisestä loppuvuodesta, marraskuussa 2022.

”Tiesin, että kahden koronavuoden jälkeen ei ole helppoa aloittaa kaikkea uudelleen. Oli vaikea arvioida etukäteen muun muassa sitä, miten monelle kynnys osallistua on taloudellisesti mahdotonta.”

Entisellä ATAC Vittorian bussivarikolla, Pratibus Districtissä järjestetyssä tapahtumassa olikin hyvin poikkeuksellinen tunnelma. Nyt jos koskaan, tapahtuman slogan ”Where the creativity meets a business” oli ajankohtainen.

Aiemmin kilpailuun osallistui runsain joukoin näyttäviä venäläistapahtumia. Nyt ne loistivat poissaolollaan. Siitä huolimatta Bea Worldissä ei nähty tapahtumien katoa vaan jopa onnistuttiin rikkomaan ennätyksiä.

”Kilpailuun osallistui 97 toimistoa 320 tapahtumalla 32 maasta. Tapahtumapaikalle saapui kaikkiaan noin 500–600 juhlijaa”, Sagone iloitsee.

Kaksi suomalaista finaalissa

Suomesta finalistien joukkoon pääsi Lataamo Group ja Mercedes-Benz EQE Black Box -lanseeraustapahtumalla. Black Boxin ideana oli vaikuttaa aisteihin ja pyrkiä luomaan henkilökohtaisesti vahva tunneside autoon.

Lehdistötuomaristo palkitsi Oval Officen asiakkaan La Délégation à la Sécurité routièren Särkyneet elämät (Vies Brisées) -nimisen tapahtuman. Juhlapuheessaan tuomariston puheenjohtaja Sjoerd Weikamp nosti esille tapahtuman vaikuttavuuden ja koskettavuuden.

”Meidän, jotka työskentelemme kohtaamisbisneksessä, on ymmärrettävä, että tehtävänämme on muuttaa ihmisten käyttäytymistä. Jos onnistumme tekemään tapahtumia, jotka parantavat ihmisten elämää ja muuttavat heidän käyttäytymistään ja asenteitaan, pärjäämme tulevaisuudessakin. Vies Brisées -kampanja pysäytti ja kosketti. Viesti tuli suoraan ohikulkijoiden silmille. Kampanja oli toteutettu julkisessa ympäristössä, ja siinä hyödynnettiin koskettavalla tavalla taidetta ja teknologiaa.”

Grand prix -palkinnon voitti Ninetynine Srl:n Ferrari Capital Markets, jota Sagone kehuu yhtä lailla kuin pienemmillä budjeteilla toteutettuja tapahtumia.

”Tapahtumien toteutus oli luovaa ja innovatiivista. Tuotantoon oli selkeästi panostettu.”

Osa voisi kyseenalaistaa massiiviset miljoonien eurojen tapahtumat. Onko niiden järjestäminen enää järkevää kestävän kehityksen näkökulmasta? Sagone haluaa korostaa tapahtumien työllistävää vaikutusta.

”Se, että tapahtumiin käytetään rahaa, tarkoittaa, että tapahtumat työllistävät monen eri alan ammattilaisia, mikä on erityisen tärkeää varsinkin koronapandemian jälkeen.”

Hän on tyytyväinen siihen, että yritykset ja yhteisöt investoivat edelleen tapahtumiin tavoittaakseen kohdeyleisönsä. Erityisen koskettava hetki Sagonesta oli se, kuinka tapahtuma-alan yhteisö osoitti solidaarisuutta ukrainalaisille kollegoilleen.

”Ukrainalaisten noustessa esiintymislavalle tuli vahva tunne siitä, että kaikki tukevat toisiaan ja että ketään ei jätetä pulaan.”

ADC Group on luonut beaworldforukraine.com-nimisen digitaalisen alustan, josta ukrainalaiset tapahtuma-alan ammattilaiset voivat etsiä työtä ja vastaavasti kollegat voivat tarjota heille työtä, jopa asuntoa. Sagone uskoo, että tapahtumilla on merkittävä rooli, kun maailmalla soditaan. Hän otti maaliskuussa 2022 kantaa muun muassa Ukrainan tilanteeseen Kongres Magazineen antamassaan haastattelussa. Tuolloin hän totesi, että Ukrainan tukemisessa ja myöhemmin jälleenrakentamisessa tapahtuma-alan on otettava vahva rooli.

Kohtaamiset tulivat tarpeeseen

Tapahtuman jälkeen Sagone totesi olevansa huojentunut ja tyytyväinen siitä, että päätti lopulta järjestää Bea World Festivalin, vaikka korona ja sota ovatkin aiheuttaneet paljon epävarmuutta alalla.

”Sain paljon positiivista palautetta osallistujilta siitä, että tapahtuma-alan kansainvälisellä yhteisöllä oli mahdollisuus kohdata pitkän tauon jälkeen kasvokkain. Bea World on ainutlaatuinen yhteisö, joka yrittää auttaa toinen toistaan. Sitä voidaan edelleen kutsua parhaiden tapahtumien place to be’ksi.”

Seuraavaksi, loppuvuodesta 2023 Sagonella on suunnitelmissa järjestää Bea World Festivalin osana Communication Weekiä, kuten marraskuussa 2022. Alkuviikosta tapahtumapaikalla kohtaavat ja mittelöivät tapahtuma-alan ammattilaiset Italiasta asiakkaineen. Sen jälkeen paikalle saapuvat kansainväliset kollegat näyttämään, mistä maailman parhaat tapahtumat koostuvat.

”Aiomme kiinnittää huomiota verkostointimahdollisuuksiin ja parantaa niitä entisestään.”

Tapahtumapaikkakin hänellä on jo mielessään. Se ei ole kuitenkaan Pratibus District. Nimeä hän ei ole vielä vahvistanut.

”Ellen pääse tietystä tapahtumapaikasta sopimukseen Roomassa, siirrän koko tapahtuman Milanoon.”

Milano on ADC Groupin kotikaupunki. Vuoden päästä kansainvälistä tapahtuma-alan festivaalia vietetään jo 18. kertaa. Alun perin palkitsemisgaalan nimi oli Eubea Festival, ja siihen osallistuivat tapahtumatoimistot asiakkaineen Euroopasta. Globaalia Bea World Festivaalia on järjestetty viisi vuotta.

LUE MYÖS: Avec Portugalissa: Musiikkialan vaikuttajat kohtasivat Womex-messuilla


Bea World Festival 2022

 • Kansainvälinen tapahtuma-alan palkitsemisgaala, jonka järjestää italialalainen ADC Group.
 • Järjestettiin tänä vuonna 17. kerran Roomassa.
 • Tuomaristo koostuu kansainvälisten yritysten viestintä- ja markkinointijohtajista.
 • Tuomariston puheenjohtajana oli Michiel Pool, Ericssonin kansainvälisen tapahtumatiimin johtaja.
 • Tapahtumatöitä ilmoitettiin tänä vuonna kilpailuun 320 kaikkiaan 32 eri maasta.
 • Finalistit pitchaavat tuomaristolle­ paikan päällä tapahtumatyönsä ensimmäisenä päivänä.
 • Tapahtuma-alan ilmiöitä ja haasteita käsitellään toisena päivänä. Roomassa lanseerattiin Congrestival -malli. Aiemmin toteutetun luentotyyppisen ohjelman korvasi nyt osallistavampi ja vapaavalintainen pienryhmätyöskentely.
 • Voittajien ja finalistien videot esittelyineen löytyvät tapahtuman verkkosivuilta beaworldfesti-val.com

Salvatore Sagone

 • Journalisti, ADC Groupin vetäjä
 • Perusti verkkosivuihin, aikakauslehtiin ja palkintojuhlien tuottamiseen erikoistuneen italialaiskustantamon ADC Groupin.
 • Työskennellyt tapahtumien parissa vuodesta 1986
 • Perusti Italian parhaita tapahtumia palkitsevan BEA-kilpailun vuonna 2004.
 • Lanseerasi kansainvälisen EuBea-kilpailun vuonna 2006.
 • Toiminut myös suomalaisen Evento Awards -tuomariston jäsenenä.

 • Tilaa Lehti

  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento