Hinnoittelu

Helsingin uusi olutfestari testaa sääntö-Suomen rajat: juomat sisältyvät lipun hintaan

Suvilahden Kattilahallissa Helsingissä järjestetään viikonloppuna 22.–23. heinäkuuta ensimmäinen Helsinki Haze Wave -olutfestivaali. Paikalle tulee 41 panimoa eri puolilta maailmaa. Tapahtuma on Suomessa poikkeuksellinen, koska maisteltavat oluet sisältyvät lipun hintaan (70–249 euroa).

”Haluamme järjestää ison maailman olutfestarin, jota voi verrata Tallinn Craft Beer Weekendiin tai Mikkeller Beer Celebration Copenhageniin, sanoo tapahtuman perustaja Erkki Häme Helsingin Uutisille.

Ulkomailla vastaavissa tapahtumissa maisteluannoksia saa hakea tiskiltä vapaasti. Suomen lainsäädäntö pakottaa järjestäjät luovempiin ratkaisuihin.

”Kävijöille annetaan lehdykkä, johon saadut annokset merkitään”, Häme kertoo.

Tapahtumassa on tarjolla kerrallaan noin 80 olutta, joita maistellaan puolen desin annoksina. Festaria on mainostettu niin, että sisäänpääsyn hinnalla olisi mahdollista maistella kaikki oluet. Tieto oli verkkosivuilla ainakin vielä heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Hämeen mukaan tästä on kuitenkin luovuttu, koska osallistuvien panimoiden ja oluiden määrä on kaksinkertaistunut alkuperäisestä suunnitelmasta.

”Ei kukaan halua tai ehdi juoda 80 olutta”, Erkki Häme sanoo.

Onko tämä laillista?

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira ovat selvitelleet tapahtuman laillisuutta.

”Tapahtuma vaikuttaisi olevan alkoholilain mukainen, jos alkoholia sisältyy lipun hintaan maltillinen määrä. Esimerkiksi 50 puolen desin juomalippua vastaisi viittä puolen litran olutta. Silloin ei ylitetä hyviä rajoja”, ylitarkastaja Pirkko Lamminpää kertoo.

Entä jos maisteltavana olisi kaikki yli 80 olutta?

”Se on jo aika iso määrä. Tulee mieleen, onko se silloin enää tapahtuman idean mukaista maistelua, vai meneekö juomisen puolelle”, Lamminpää pohtii.

Viime kesänä aluehallintovirasto puuttui Vallilan Konepajalla järjestettyyn skumppabrunssiin, jossa piti olla mahdollisuus juoda rajattomasti alkoholia sisäänpääsyn hinnalla.

”Tämä [olut]tapahtuma on erilainen. Tuskin kukaan ostaa kallista lippua päihtymistarkoituksessa”, ylitarkastaja aprikoi.

Erkki Häme kertoi aiemmin heinäkuussa, että maistelulippujen määräksi on vahvistettu 50. Häme sanoo, että järjestelyt menevät lakikirjan mukaan. Asiasta on keskusteltu myös viranomaisten kanssa.

”Suomessa on ennenkin ollut tapahtumia, joissa sisäänpääsyyn kuuluu juomalippuja. Nyt annoksia on enemmän, mutta annokset ovat pienempiä.”

Lager on nousussa

Kuusi panimoista tulee Yhdysvalloista.

”Päätähti on Finback. He ovat tuttuja vuosien takaa”, Häme esittelee.

Lähes kaikki panimot lähettävät paikalle omaa henkilökuntaa.

”Helsinki on siitä kiva, että se on vähän eksoottinen. He tulevat mielellään uusiin paikkoihin”, Häme tietää.

Yhdysvaltalainen Finback Brewery tulee Helsingin Suvilahteen New Yorkin Queensista. Arvostetun jenkkipanimon oluita on saanut Suomesta aiemmin vain muutamia kertoja. KUVA Finback Brewery

Häme sanoo, että suurin osa Helsinki Haze Waven oluista on ipaa, hapanoluita tai tynnyrikypsytettyjä.

”Myös lagereita on paljon. Tapahtumassa maistellaan vahvoja ja intensiivisiä oluita, joten rinnalle kaivataan kevyempää. Lager on ylipäänsä nousussa. Sitä varten mukana on tsekkiläinen Vinohradský, jonka lager on noussut Helsingissä mielettömään maineeseen. Lisäksi on kaksi alkoholitonta olutta valmistavaa panimoa.”

Oluen lisäksi tarjolla on dj-esiintyjien musiikkia ja ruokaa.

”Kattilahallin sisällä on pimeämpi ja rajumpi tunnelma. Ulkona on food truckeja ja rennompaa musiikkia.”

Yksi maistelusessio kestää 4,5 tuntia kerrallaan. Kuinka ihmisillä riittää aikaa kymmenien oluiden maistelun ohella muista palveluista nauttimiseen?

”Alkuun on varmasti tiukkaa suorittamista, että ihmiset saavat maisteltua ne tietyt pakolliset oluet. Sen jälkeen rauhoitutaan ja otetaan rennommin. Tapahtuma on jaettu kolmeen (erikseen myytävään) sessioon, joissa on kaikissa eri oluet. Jokaiselta panimolta on kerralla aina kaksi olutta”, Häme kertoo.

Haze Wave 22.-23.7. Suvilahden Kattilahallissa.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker