Ravintolat

Tomi Björckin uudet avaukset: ”Teen vain sitä, mikä tekee minut onnelliseksi”

Sydneyssä asuva Björckin perhe asettui Australiaan alun perin siksi, että Tomi Björck halusi olla enemmän läsnä perheenisänä.

”Se ei kuitenkaan onnistunut, en osannut lopettaa työntekoa. Olin luvannut, etten avaa Australiaan ravintolaa, mutta puolentoista vuoden päästä sellainen oli jo auki. Piti ryhtyä miettimään asioita uudella tavalla.”

”Pari vuotta sitten päätin, että teen jatkossa vain sitä, mikä tekee minut onnelliseksi.”

Pari uutta ravintolaa on vielä tulossa, mutta nyt Björck on päättänyt asettua hieman sivummalle ja tehdä asiat toisin. Hän ei kaipaa myöskään kovaa taloudellista painetta, joka varsinkin Sydneyssä rassaa ravintoloitsijaa. Pienyrittäjä joutuu painimaan suurkaupungin vuokrien, työvoimapulan ja muiden raskaiden asioiden parissa.

”Olen jatkossa sivustaseuraaja ja otan konsultoivan roolin uuden ravintolan käynnistämisessä.”

Suomessa Björck kuitenkin haluaa edelleen olla yksi kantavista voimista, tuki ja turva.

”Tämä on ollut minulle kasvun paikka. Ennen halusin tehdä päätökset itse ja viedä asioita omaan suuntaani. Nyt päätökset tehdään yhdessä, tiiminä.”

Hotel Kämp ja (toiseksi) viimeinen Tomi Björck -ravintola Suomessa?

Seuraava Björckin kohde Suomessa on keväällä 2022 Hotel Kämpiin avautuva ravintola.

”Se saattaa olla viimeinen ravintolani Suomessa – tai toiseksi viimeinen, sillä minulla on yksi kiinnostava konsepti sukanvarressa. Se voi kuitenkin toteutua jossakin muualla.”

Vaikka Björck on myös Kämpiin sijoittuvan ravintolan idean isä, hän aikoo pysytellä sivustalla.

”Ravintolan toiminta pitää rakentaa vahvojen yrittäjien ja osaajien kanssa kansainvälisen, kovatasoisen tiimin ympärille. Olen haastatellut monia hyviä kokkeja ympäri maailmaa ja ensimmäiset henkilöt on jo palkattu.”

Besuto, uusi tulokas hienostuneemman sushin Sydneyssä

Sydneyn uusi ravintola Besuto avautui joulukuun alussa. Ravintola sijaitsee upealla alueella, vain kivenheiton päässä Sydneyn oopperatalosta ja Sydney Harbour Bridge -sillasta.

”Ympyrä sulkeutuu, sillä aloitin Sydneyssä Quay-ravintolassa, aivan oopperatalon liepeillä.”

Besuto on japanilainen omakase-ravintola, jossa yhden u:n muotoisen pöydän ympärillä on 14 paikkaa. Tarjolla on vain päivän menu, 20 ruokalajia, sekä laadukkaat viinit, japanilaiset viskit ja saket.

”Ensimmäistä kertaa en ole vastuussa ruokatuotteesta nimelläni, vaan siitä vastaavat kaksi japanilaista, sushimestarimme ja keittiömestarimme.”

Australiassa sushi on Björckin mukaan hienostuneempi tuote kuin Suomessa. Käsityötaitoa arvostetaan ja siitä ollaan ylpeitä, kuten Japanissakin. Ruokaa tehdään asiakkaan edessä.

”Omakase-ruokakulttuuri on ollut täällä niin kuin muuallakin maailmalla kovassa nousussa, kuten japanilaisen kulttuurin arvostus yleensäkin.”

Julkaistu Aromissa 10/21.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi