Aromi
SUOSITTELEMME: "Liian erikoinen" ravintola Nokka alkaa vihdoin saada tunnustusta – Ari Ruoho pitää kiinni ideologiastaan
SUOSITTELEMME: Suomalaismuusikot ällistyivät Neuvosto-Virossa – erikoisen keikan näyttämö Linnahall rapistuu nykyään
SUOSITTELEMME: Ehdota PRO-palkinnon saajaa! Parhaat keittiö- ja ravintola-ammattilaiset palkitaan PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla 18.1.2023
Ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa 2022

Ravintola Palacen palkittua keittiöhenkilökuntaa. KUVA Andres Teiss

Helsinkiläinen ravintola Palace äänestettiin voittajaksi Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksessä jo kolmatta kertaa peräkkäin. Viisi Tähteä -median toteuttaman vuosittaisen äänestyksen tulokset julkistettiin horeca-alan Gastro-messuilla Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona.

Lista Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksen voittajista on tämän jutun lopussa. Äänestykseen osallistui lähes 400 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata.

Seitsemän kärkisijaa menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas ja kolmas oli Savoy. Koronamatkailu kotimaassa näkyy listalla. Ravintoloista 31 on Helsingistä ja 19 muualta maasta. Vuosi sitten pääkaupungin ulkopuolisia ravintoloita oli vain 14.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola Palace äänestettiin voittajaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. KUVA Heikki Kähkönen
Palacea johtaa keittiöpäällikkö Eero Vottonen. KUVA Andres Teiss

Brutaalibistro

Peräti kuusi Helsingin uutta ja innovatiivista ravintolaa nousi suoraan kärjen tuntumaan. Boulevard Bar & Seafood (16.), Bona Fide (17.), Mat Distrikt (18.), Luovuus kukkii kaaoksesta (22.), Brasa (24.) ja Ego (26) pudottivat listalta monta tuttua ja pitkään mukana ollutta ravintolaa.

Michelin-tähditetyt ravintolat eivät enää automaattisesti nouse listan kärkikymmenikköön. Tilalle ovat nousseet ns. bistronomiaa edustavat ravintolat.

”Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.

Maailmalla trendi tunnetaan käsitteellä neo- eli uusbistro. Rislakin mukaan Suomessa on kuitenkin syntynyt oma trendi, joka on brutaalibistro.

”Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi jne. Mutta palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää”, Rislakki kiteyttää.

Tommi Tuominen on vuoden ravintolavaikuttaja

Vuoden ravintolavaikuttajaksi eli Ammattilaisten ammattilaiseksi äänestettiin helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Tommi Tuominen. Hän on Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla, Demolla ja Finnjävelillä, Michelin-tähden kokannut taituri. Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää, joka luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta.

Suomen 50 parasta ravintolaa -listaus perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä mm. ravintola- ja ruokatoimittajat.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.

Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Tommi Tuominen oli äänestäjien selvä suosikki Vuoden ravintolavaikuttajaksi. KUVA Heikki Kähkönen


Suomen 50 parasta ravintolaa 2022

  1. Palace, Helsinki
  2. BasBas, Helsinki
  3. Savoy, Helsinki
  4. Alexanderplats Brasserie & Pub, Helsinki
  5. Grön, Helsinki
  6. Bardot, Helsinki
  7. Vinkkeli, Helsinki
  8. Kaskis, Turku
  9. Finnjävel Salonki & Sali, Helsinki
  10. Olo, Helsinki
  11. Kuurna, Helsinki
  12. Inari, Helsinki
  13. Muru, Helsinki
  14. Demo, Helsinki
  15. Nolla, Helsinki
  16. Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
  17. Bona Fide, Helsinki
  18. Mami, Turku
  19. Mat Distrikt, Helsinki
  20. Ora, Helsinki
  21. C, Tampere
  22. Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
  23. Smör, Turku
  24. Brasa, Helsinki
  25. Nokka, Helsinki
  26. Ego, Helsinki
  27. Aanaar, Inari
  28. Kakolanruusu, Turku
  29. Kajo, Tampere
  30. Wino, Helsinki
  31. Wellamo, Helsinki
  32. Ravinteli Huber, Tampere
  33. Bistro O Mat Tapiola, Espoo
  34. Fiasco?, Helsinki
  35. Kosmos, Helsinki
  36. Pastis, Helsinki
  37. The Bull & The Firm, Helsinki
  38. Ostroferia, Oulu
  39. Hejm, Vaasa
  40. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
  41. SicaPelle, Porvoo
  42. Emo, Helsinki
  43. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
  44. Hotelli Punkaharju, Savonlinna
  45. Tapio, Posio
  46. Tintå, Turku
  47. Vår, Porvoo
  48. Bistro O Mat, Kirkkonummi
  49. Latitude 25, Helsinki
  50. Nooa, Turku

Eri kategorioiden voittajat:

Paras ruoka: Palace, Helsinki
Paras tulokas: Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
Paras innovatiivinen ravintola: Nolla, Helsinki
Paras palvelu: BasBas, Helsinki
Paras tunnelma: BasBas, Helsinki
Paras klassikko: Savoy
Paras viinilista: Muru, Helsinki
Paras olutlista: Nolla, Helsinki
Ammattilaisten ammattilainen: Tommi Tuominen

Suomen 50 parasta ravintolaa 2004–2022

2022 Palace, Helsinki
2021 Palace, Helsinki
2020 Palace, Helsinki
2019 Grön, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2004 Chez Dominique, Helsinki


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja 100% hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi