Kilpailut

Sampsa Tukia kisasi maailman parhaan baarin Paradison mestaria vastaan – suomalaiskeksintö erottui muista

Barcelona on juuri nyt Euroopan kuumimpia cocktailkaupunkeja. Maailman parhaita baareja nimeävällä The World’s 50 Best Bars -listalla on jopa kolme baaria Barcelonasta. Ykkössijaa hallitsee kaupungin goottilaisissa kortteileissa sijaitseva Paradiso. Jyväskyläläisen DeLorean-baarin perustaja, baarimestari Sampsa Tukia kohtasi Paradisoa luotsaavan Giacomo Giannottin baarikilpailussa Barcelonassa maaliskuun lopussa.

Viini- ja brandytalo Torresin järjestämässä Torres Brandy Zero -kilpailussa oli yhteensä seitsemän finalistia ympäri maailman huippubaareja. Muita kilpailojoita olivat Livio Morena Roomasta Drink Kong -baarista, Sergio Martínez Meksikon Bajíon Shaker Roomista, Daniel Cronin Kanadan Sudburyn The Alibi Roomista, Brian Calleja Lontoon Chelsea Harbour Hotel & Span baarista sekä Akvilė Bieliauskaitė Vilnasta Alchemikasista.

Voittajan julistamista odottavat Sergio Martínez, Livio Morena, Giacomo Giannotti, Brian Calleja, Sampsa Tukia, Daniel Cronin ja Akvilė Bieliauskaitė. KUVA Torres Brandy Zero Challenge

Voitto Paradison Giacomo Giannottille

Kilpailun voitto meni ennakkosuosikille, Paradison Giacomo Giannottille, joka sai palkinnoksi 30 000 euroa baari-innovaationsa kehittämiseen. Muiden kilpailijoiden sijoja ei kerrottu.

Kilpailu koostui kahdesta osuudesta: kestävää kehitystä edustavan baari-innovaation pitchaamisesta sekä kokkisotatyylisestä cocktailkisasta. Kuten kilpailijat, niin myös tuomaristo oli kokenutta sakkia. Cocktailkisaa tuomaroi Netflixin Drink Masters -sarjan tuomari Julie Reiner.

”Tätä kisaa oli todella hauska tuomaroida. Kilpailijoiden piti kerätä raaka-aineet viidessä minuutissa, ja sitten he kehittivät niistä cocktailin lennossa”, Reiner kertoi Avecille.

Lopulta voitto meni kahdella pisteellä Espanjan Giacomo Giannottille. Showmestarina tunnettu Giannotti ehti viidessä minuutissa liekittää sitruunankuorta brandypohjaiseen cocktailiinsa ja viimeistellä show’n löyhyttämällä aromeja viuhkalla tuomareiden neniin.

”Giacomon cocktail oli herkullinen, ja hän esiintyi ja esitteli juoman kauniisti. Hän on hyvin tyylikäs baarimestari”, Reiner sanoi.

Cocktailkisassa kilpailijoille paljastettiin laaja valikoima yllätysraaka-aineita, joista heidän piti valita vastuulliset ainekset cocktailiinsa. KUVA Torres Brandy Zero Challenge

Suomi vei vastuullisuuden toiselle tasolle

Vaikka voitto meni Suomelta sivu suun, Sampsa Tukia onnistui tuomaan Suomelle tunnettuutta kestävän kehityksen edelläkävijänä esittelemällä baari-innovaationsa kansainväliselle yleisölle. Innovaatio on Let’s start with why -niminen projekti. Projektin tavoitteena on kehittää verkkoalusta ja yhteisö, joka palvelee baarien ammattilaisia ympäri Suomen ja lopulta kansainvälisesti.

Tukian mukaan baareissa kyllä tiedetään, miten toimintaa saataisiin kehitettyä kestäväksi – kierrättämällä, käyttämällä lähiraaka-aineita, tekemällä cordialeja ja välttämällä hävikkiä – mutta silti näihin toimiin ei aina tartuta. Projektissaan Tukia perehtyy motivaation puutteen juurisyihin ja kestävän baaritoiminnan esteiden taklaamiseen.

Let’s start with why pyrkii motivoimaan koko alaa kertomalla, miksi kestävä toiminta kannattaa: syy on raha.

”En ole kapitalisti, mutta yrittäjänä tiedän, että motivaatio löytyy, kun ymmärtää, että vastuullisella toiminnalla ansaitsee enemmän rahaa. Money rules the world – vastuullinen toiminta on kaikista tuottoisin tapa tehdä bisnestä”, Tukia kertoi kilpailulavalla.

Sampsa Tukia aloitti pitchauksen kertomalla Suomen kestävän toiminnan normin, jota jokaiselta baarinpitäjältä odotetaan. KUVA Torres Brandy Zero Challenge

Tukian innovaatio erottui kilpakumppaneiden keksinnöistä siinä, että projekti tähtää alan ajattelun muuttamiseen ja laajaan vaikutukseen. Muilla kilpailijoilla toimet olivat pääosin konkreettisia ja suppeampia: kiertovesijärjestelmä baarin kattopuutarhan kasteluun, aurinkopaneeleja, turbiini tuulivoiman keräämiseen ja kierrätyksen parantamista.

Ero on ymmärrettävä, sillä monen kilpakumppanin maassa kuivuus ja pula vedestä on toisenlainen ongelma kuin Suomessa. Baarin jätteenkierrätys ei myöskään monesti toimi, koska maan yleinen jätehuolto ei pelaa.

Tuomarit ja yleisö olivatkin vaikuttuneita, kun Tukia kehysti innovaationsa kertomalla Suomen baarien lähtötason: Ravintoloiden on lain mukaan lajiteltava muovit, pahvi, lasi, metalli sekä biojäte ja raportoitava määrät kiloina. 98 prosenttia pulloista kierrätetään.

Kilpailun voittaja, Espanjan Giacomo Giannottin projekti Zero Waste Lab ratkoo baarijätteen hyötykäyttöä. Muovijätteestä jalostetaan uusia tuotteita, kuten lasinalusia, ja pulloista juomalaseja. Osaa ratkaisuista Paradisossa jo pilotoitu, ja voiton myötä tavoitteena on laajentaa projekti muidenkin hyödyksi.

LUE MYÖS: Miten tehdään täydellinen Whiskey Sour? Vältä epämiellyttävä tuoksu näin

Giacomo Giannotti voitti 30 000 euron starttirahan baari-innovaatiolleen. KUVA Torres Brandy Zero Challenge
Innovaatio keskittyy valmistamaan muovi- ja lasijätteestä uusia tavaroita. Paradiso-baari on toiminut projektin pilottina. KUVA Torres Brandy Zero Challenge


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker