Ravintolat

Sanonta ”kuin manulle illallinen” tulee entisaikojen perinteestä – Bistro Manu otti nimeensä mestarillisuutta

Manu on entisaikoina käytetty nimitys mestarille, kuten vaikka suutarille tai räätälille. Mestarit eli manut kiertelivät talosta taloon ammattitaitoaan jakaen ja palkanlisänä heille tarjottiin talossa illallinen.

Alun perin sanonta ”kuin manulle illallinen” tulee siis tästä perinteestä, kertoo Bistro Manun ravintolapäällikkö Heli Lahtinen Helsingin Uutisille.

Ja Manu sopii Original Sokos Hotel Presidentin ravintolan nimeksi tietysti hyvin. Hotellin vihkivät käyttöön 11. syyskuuta 1980 tuolloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja pääministeri Mauno Koivisto.

”Kun meillä oli uuden ravintolan liikeidea selvillä, piti keksiä nimi. Mietimme, että mitä hotellin yläosassa voisi lukea, ja totesimme että siellä voisi lukea suomalaisuus ja presidentillisyys.”

Näistä päästiin mestarillisuuteen.

”Ravintolassamme on suomalaista osaamista ja raaka-aineita ja haluamme tehdä asiat mestarillisesti.”

Elokuun lopussa auennut Bistro Manu remontoitiin kesällä entisen Sevilla-ravintolan tilalle.

”Jo tullessani Sevillan ravintolapäälliköksi viime vuonna tiesin, että Sevillan tilalle luodaan uusi ravintola”, Lahtinen jatkaa.

Manun menu sisältää kansainvälisen keittiön klassisia annoksia suomalaisittain ja suomalaisista raaka-aineksista tehtynä.

”Hotellin asiakkaista noin puolet on ulkomaalaisia ja he haluavat suomalaista ruokaa. Samoin kuin haluavat myös suomalaiset asiakkaat.”

Lahtinen nostaa listalta esille muiden muassa punajuurilohen, joka sisältää kotimaista Benella-kirjolohta, punajuurta ja perunamuusia.

”Kalalautasella on Jäämeren katkarapuja ja lohta kahdella tavalla”, Lahtinen kertoo.

Juustoja laudalla -annokseen kuuluu Peltolan juustoja sekä keksejä ja hilloja.

”Lihapullat teemme täällä itse. Mustikkatiramisussa tiramisun perinteinen mascarpone-juusto on korvattu suomalaisella tuorejuustolla ja savoiardi-keksit kaurakekseillä.”

Bistro Manu
Bistro Manun kalalauta sisältää Jäämeren katkarapuja sekä lohta kahdella tavalla. Annos sopii myös jaettavaksi. KUVAT Jussi Vehkasalo
Bistro Manu
Bistro Manusta löytyy istumapaikka noin 160 asiakkaalle. KUVAT Jussi Vehkasalo

Julkaistu Aromissa syyskuussa 2017.


Bistro Manu

Uusi ravintola on osa Original Sokos Hotel Presidentin kokonaisuudistusta, jossa kaikki talon hotellihuoneet, aula, auditorio, ruokaravintola ja kokoustilat uudistuvat.

Osoite: Antinkatu 2 ja Eteläinen Rautatiekatu 4 (hotellin sisäänkäynti).

Avoinna ma–to kello 11–23, pe 11–1, la 12–1 ja su 15–22.

 

Manun menu koostuu muutamasta simppelistä klassikosta kauden herkuilla täydennettynä.

Lounas joka arkipäivä kello 11–14, lounaaseen kuuluu runsas salaattipöytä, keitto, pöytiin tarjoiltava lämmin ruoka sekä kahvi tai tee.

Ruoka voi myös tulla kuin manulle illallinen: Bistro Manussa tämä tarkoittaa sitä, että talo tarjoaa illan isännälle tai emännälle ruoan veloituksetta, kun pöydän ääreen kokoontuu minimissään 10 ruokailijaa erikoismenun äärelle.

Manussa on myös kaksi kabinettia: Kuru-kabinetissa on tilaa 10 hengelle ja Kivi-kabinetissa 18 hengelle.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi