Bistrot

Omakasellaan hurmanneella pariskunnalla on Helsingissä nyt isompi uutuusravintola, joka on Japanin ja Ranskan liitto: ”Yhdistelmät ovat nerokkaita”

Hotelli Helkan suojissa Helsingissä vuoden verran toiminut Omadi Omakase ehti saavuttaa suosiota. Nyt osoitteena on Telakkaranta ja konseptina Bar & Bistro.

”Meillä olisi maaliskuussa tullut vuosi täyteen, ja olimme hyvässä nosteessa. Tavallaan on hyvä lopettaa huipulla”, yrittäjäpariskunnan sommelier Matilda Mannström kertoo Avecille.

Mannström ja hänen miehensä Nadim Nasser palasivat kesällä 2021 Tukholmasta Helsinkiin ja päätyivät sattumalta töihin kesän kuumimpaan pop upiin Nieluun. Samana syksynä heille tarjoutui mahdollisuus kokeilla siipiään oman pop up -idean kanssa, ja Omadi sai alkunsa Jollaksen kartanossa tarjoilluilla illallisilla.

Ravintoloitsijat Nadim Nasser ja Matilda Mannström tarttuivat We Are Groupin tarjoukseen. Tilassa on hyvä feng shui, Mannström kiittelee. KUVA Mariaana Nelimarkka

Maaliskuusta 2022 lähtien Omadi tunnettiin Omakasena, joka palveli Hotelli Helkan ravintolaan muokatussa tilassa. Mannström kertoo Omadi Omakasen saaneen alkunsa siitä, että heidän piti keksiä, miten Nasser voisi pyörittää ravintolaa ilman sommeliervaimoaan, joka odotti pariskunnan ensimmäistä lasta eikä voinut olla mukana serviisissä. 

”Kahdeksanpaikkainen omakase oli siihen täydellinen ratkaisu. Tietysti viikonloppukattausten paikat olivat halutumpia kuin arki-iltojen, mutta ihmiset löysivät Omadi Omakaseen koko ajan paremmin”, Mannström kertaa kulunutta vuotta.

Uuden alku

Joulukuussa oli kuitenkin aika tehdä päätöksiä: ravintolaryhmittymä We Are Group tarjosi nuorille yrittäjille viime vuonna valmistunutta ravintolatilaa Telakkarannasta. Paikka oli aiemmin Storyn, ja väliaikaisesti Telakkarantaan tuotu Pikku Napoli -konsepti teki maaliskuussa tilaa Omadi Bar & Bistrolle.

Mannström uskoo alueen vetovoimaan. Punavuoreen ja Telakkarannan kupeeseen on avautunut lisää paikkoja, jotka yhdessä rakentavat alueesta houkuttelevaa. Kulmat ovat muutenkin pariskunnalle tutut, sillä Nasser työskenteli aikoinaan kokkina BasBas & Staff Wine Barissa.

Omadi Bar & Bistron ikkunasta voi seurata Hietalahden telakkanosturien toimintaa. Matilda Mannström kouluttautui korona-aikana ravintola-alalle. KUVA Mariaana Nelimarkka

”Koen, että ajoituksemme oli mainio. Bistro on tässä maailmantilanteessa omakasea helpommin lähestyttävä, ja se on lähempänä myös omaa sydäntäni. Bistroruoka ja viini on maailma, jonka osaamme! Nyt kun voin taas tehdä töitä iltapainotteisesti, tuntuu superkivalta päästä tekemään jotain, mikä tulee sydämestä”, Mannström kuvailee tunnelmia.

Toki haaveissa on, että omakase olisi vain tauolla ja avautuisi sopivan hetken tullen uudelleen. Bistron kaveriksi se ei pariskunnan mielestä sovi: omakase-konsepti on rituaali, jota bistro voisi häiritä.

”Jos tekee yhden asian, tekee sen kunnolla ja täysillä. Meidän konseptimme on täydellinen tähän hienostuneeseen tilaan. Nyt meillä on ravintola, jossa on 66 asiakaspaikkaa. Pääosa paikoista on bistron puolella, mutta baariimme voi aina poiketa ilman varausta”, Mannström toteaa.

Yrittäjille on tärkeää asettaa kynnys matalalle: Omadiin on helppo poiketa lasilliselle ja sen jälkeen houkutteleva ruokalista ja artesaaniviinit tekevät tehtävänsä.

”Tälle alueelle sopii iltapainotteinen paikka, kun tietää minne menee. Ympärillä on paljon uusia ravintoloita, jotka tukevat toisiaan”, Mannström sanoo.

Japanin ja Ranskan liitto

Omadi Bar & Bistron ruokalistalla on maltillisesti hinnoiteltuja annoksia ensiluokkaisista raaka-aineista, joita on totuttu näkemään fine dining -ravintoloiden annoksissa.

”Ydinajatuksemme on tehdä helposti lähestyttävää ruokaa pienellä twistillä huippuraaka-aineista. Mielestäni Nadimin raaka-ainetuntemus ja kyky yhdistellä niitä on ilmiömäinen. Hän osaa hyvin raaka-aineiden käsittelyn: filosofia on vähemmän komponentteja, mutta hienostuneita annoksia. Yhdistelmät ovat nerokkaita: kun arkinen raaka-aine yhdistyy hienostuneeseen, siitä syntyy jotain uniikkia”, Mannström luonnehtii.

Selkeitä japanilaisia makuja terävöittää robustimpi ranskalainen ote. Japanilainen eleganssi kohtaa ranskalaiset tekniikat ilman ylityöstämistä.

Japanista ovat monet raaka-aineet ja mausteet kuten sinievätonnikala ja kuivattu tonnikala, katsuoboshi. Hiramasa sashimissa wasabi ja ponzu maistuvat kunnolla. Sashimista syntyy käsitys, että keittiössä uskalletaan korostaa raaka-aineita reippaastikin maustaen.

Klassikot kuten kampasimpukka vievät ajatukset Ranskaan. Japanin ja Ranskan liitto näkyy parhaimmillaan taiten kypsennetyn kampasimpukan, raa’an valkoisen parsan ja aonori-levällä maustetun beurre blancin yhdistelmässä. Eleganttia ja maistuvaa.

Tulitikkuperunat tuodaan tarjolle karhunlaukkamajoneesin kera.

Kaikki annokset ovat tarjolla yksittäin, mutta jos valinnanvapaus on liikaa, tarjolla on myös viiden ruokalajin Chef’s choice (59 euroa).

Taustatukea isommalta

We Are Groupin ja Mannströmin ja Nasserin Omadi Bar & Bistroa varten perustama yhteisyritys tarkoittaa nuorille yrittäjille hieman isompia muskeleita käytännön asioissa.

”Saamme We Are Groupilta tukea esimerkiksi markkinoinnissa, mutta toimimme täysin itsenäisesti ja päätämme itse meitä koskevista asioista”, Mannström kuvailee.

We Are Group -yhteistyön kenties näkyvimpänä merkkinä Omadi sai Vin Vinin kellarin perintönä. Oscar Borges siirtyi lopetetun Vin Vinin peräsimestä Omadi Bar & Bistroon ja toi mukanaan viinibaarin kellarin. Mannström, Tukholman Restaurangakademiesta valmistunut sommelier, on ilahtunut siitä, millaisia laatuviinejä ravintolassa voidaan nyt tarjoilla asiakkaille.

Ravintolassa ei ole jokaiselle ruoalle räätälöityjä suositusviinejä. Sen sijaan tavoitteena on kaataa lasiin viiniä, josta asiakas pitää.

”Kattava viinilista on äärimmäisen iso plussa. Yritämme täyttää toiveet ja kenties vähän yllättääkin, tarjota mahdollisuuden löytää uusia suosikkeja. Coravinin ansiosta voimme avata premium-viinejäkin laseittain tarjoiltavaksi”, Mannström linjaa.

Mannström vinkkaa, että omakasessa testatusti sake sopii hyvin ruoan kanssa. Omadi Bar & Bistrossa ovatkin tarjolla kaikki omakasen parhaat puolet.

”Lupaamme kestäviä klassikoita – ruokia, joita ihmiset alkavat himoitsemaan ja joita tarjoamme pitkään. Sesongit mahdollistavat, että voimme lisätä listalle vielä ihanampia uusia annoksia”, Mannström maalailee.

LUE MYÖS: Tällainen on Kirsikka! Kauppahalleja rakastava Ville Relander rakensi ravintolaansa 2,5 vuotta unelmapaikalleen Helsinkiin

LUE MYÖS: Sylvester Soisalo luo kala­ravintolastaan klassikkoa kokemuksella ja näkemyksellä – “Kuulen korvalla, jos kala ei kypsy oikein”

LUE MYÖS: Tyly tuomio sushibuffeteille – japanilaisen keittiön suomalainen mestarikokki paljastaa kolme inhokkipalaansa

Oscar Borges huolehtii mittavasta viinikellarista. KUVA Mariaana Nelimarkka


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi