Ravintola-ala

Nordea ennakoi ravintoloille parempia aikoja

Nordean pienyritys- ja yrittäjäasiakkaista vastaava johtaja Sanna Turunen pitää alan tilannetta vaikeana, mutta näkee jo valoa tunnelin päässä.

”Monilla yrityksillä on rajoitusten seurauksena kassapuskurit syöty, lyhennysvapaat pidetty ja siten yritykset ovat erittäin haastavassa tilanteessa. Suurin osa alan toimijoista on kuitenkin kestänyt kahden vuoden jakson yllättävän hyvin, mutta rajoituksilla ja poikkeusoloilla on ollut selvät vaikutukset yritysten vakavaraisuuteen ja likviditeettitilanteeseen”, Turunen sanoo.

Jotkut yritykset ovat Turusen mukaan löytäneet takeaway-myynnin kaltaisilla uusilla toimintamalleilla keinoja päästä vaikeiden aikojen yli. Myös valtion kustannustukikierrokset ovat avittaneet useita yrityksiä.

”Silti todella moni on ollut pakotettu supistamaan toimintaa, erityisesti ne toimijat, joiden ydintoiminta on vain alkoholinmyynnin ympärillä.”

LUE MYÖS: Ravintola­rajoitukset poistuvat tiistaina 1. maaliskuuta

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Nordean Sanna Turunen. KUVA Nordea

Tällä hetkellä alan toimijoiden tilanne on pankin näkökulmasta stabiili ja erilaisten rahoitusjoustojen kysyntä on viime kuukausina ollut Turusen mukaan yllättävänkin vähäistä. Suurin osa yrityksistä on joutunut skaalaamaan toimintaansa rajoitusten mukaan alas ja ylös. Nyt taas rajoitusten keventyessä ne lähtevät skaalaamaan toimintaansa ylöspäin. 

”Yleinen rajoitusten purku tuo valoa alan näkymiin. Mikäli rajoitukset edelleen jatkuisivat, olisi sillä todella isoja vaikutuksia. Vielä tässä hetkessä moni pystyy nousemaan jaloilleen. Toisaalta toimintojen käynnistäminen ja pystyyn laittaminen tullee vaatimaan käyttöpääomaa ja lisärahoitustarpeita. Tämä yhdistettynä yritysten koronan aikaiseen heikentyneeseen taloudelliseen tilanteeseen tuo luonnollisesti haasteita”, Turunen sanoo.

”Nordea on mukana yrityskohtaisissa keskusteluissa rakentavin ottein ja pyrkii antamaan asiantuntijuutensa asiakkaiden käyttöön, jotta yhdessä selvitään haastavien aikojen ylitse.”

Tarkkoja tietoja sulkutoimien vaikutuksista alan toimijoiden taloudelliseen tilanteeseen ei ole tiedossa. Joka tapauksessa asetelmat vaihtelevat paljonkin yrityskohtaisesti, bisneksen profiilista riippuen. Nordea kerää lähes ajantasaista dataa ravintoloiden korttimaksukertymästä. Ekonomisti Juho Kostiaisen mukaan ravintoloiden korttimaksut jäivät tammikuussa yli 30 prosenttia jälkeen kahden vuoden takaisesta. Myynnin kokonaispudotus on epäilemättä vielä suurempi, koska monet asiakkaat vähensivät koronan aikana huomattavasti käteisen rahan käyttöä maksuvälineenä.

Nyt alan toimijoille on pankin ennusteiden mukaan odotettavissa parempia aikoja, kunhan korona vain pysyy kurissa.

”Rajoituksien purkaminen helpottaa tilannetta ja odotettavissa onkin nopea palautuminen, kuten on nähty aiempien sulkutoimien päättyessä. Keväästä voikin odottaa työntäyteistä ravintola-alalla, mikäli koronatilanne vain pysyy hallinnassa”, Kostiainen sanoo.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi