Lounasravintolat

Missä on Lahden paras lounas? Paikalliset äänestivät

Missä on Lahden paras lounas? Etelä-Suomen Sanomat kysyi sitä lukijoiltaan huhtikuussa.

Kyselyyn tuli noin vuorokaudessa 368 vastausta. Hajontaa oli runsaasti, eli erittäin monta ravintolaa sai mainintoja. Mutta yksi on ylitse muiden, selvällä erolla kakkos- ja kolmossijoihin. Neloseksi nousi yllättäjä Nastolan puolelta.

Ylivoimaiseksi voittajaksi nousi lounasravintola Mänty, se sai 51 ääntä. Yrityksellä on kaksi toimipistettä, kehuja tuli etenkin Hennalassa toimivalle lounasravintolalle. Toinen ravintola toimii Launeen Prisman sisällä.

Hennalassa toimiva Mänty on lahtelaisten lounasmittarilla aivan omassa sarjassaan. KUVA Mirja Hussain
Männyssä menee paljon liharuokia, kalaa on päivittäin tarjolla. KUVA Mirja Hussain

Mikä tekee Männystä parhaan? Pääkokki Hazir Rustemin mukaan se, että hän pääkokkina tekee hyvää ruokaa ja palvelu on hyvää.

”Meillä käyvät kaikki ja kello 13 jälkeen eläkeläisiä, silloin ruoka on vähän halvempaa.”

Suosituimpia ruokia ovat erilaiset lihat ja kalat, kesällä menee enemmän salaatteja. Jälkiruoaksi on aina leivonnaisia omasta leipomosta tai erikseen tehty jälkkäri.

”Meiltä voi myös varata pöydän, etenkin viikonloppuna isot seurueet varaavat.”

Hyvinkääläinen Kalle Hatara oli Lahdessa työkeikalla ja poikkesi Männyssä lounaalla.

”Usein tulee käytyä täällä, jos olen Lahdessa. Minulla on lähellä asiakaskohde, lisäksi tämä on todettu hyväksi ruokapaikaksi”, Hatara kertoo.

”Olen tyytyväinen, syön kalaa ja pihviä ja salaattia. Jälkiruoaksi pullaa.”

Miehessä pullan syönti ei näy päällepäin. Se kuulemma johtuu harrastuksista eli uinnista ja painista.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Kaarlo Socialin ruokalista on välimerellinen. Pöytää täyttämässä omistaja Jouan Khuristan. KUVA Mirja Hussain
Kaarlo Socialin lounaspöytä keräsi kehuja etenkin salaattivalikoimastaan. KUVA Mirja Hussain

Kaarlo Social: Lihat kypsyvät hiiligrillissä

Jaetulle toiselle sijalle tulivat Lahden vanhalla linja-autoasemalla toimiva Kaarlo Social ja kauppahallissa toimiva Cafe Annika. Kummatkin saivat 33 mainintaa.

Välimerellinen Kaarlo Social sai runsaasti kehuja sekä ruuasta että miljööstä. Maria Kaddashin ja Jouan Khuristanin ravintola toimii vanhalla linja-autoasemalla. Lounas on erittäin suosittu, kiireisimpinä aikoina jopa ruuhkaa.

”Me laajennamme nyt vanhan aseman aulaan, saamme siihen 30 paikkaa lisää. Kesäksi meille tulee 200-paikkainen terassi, mutta laitamme siihen 120 paikkaa”, Kaddashin kertoo.

”Meillä on kaikki hyvin, kiitos Lahti”, Khuristan toteaa.

Myös tässä ravintolassa kaikki tehdään itse. Lihat kypsyvät hiiligrillissä.

Lahtelais-hollolalainen pariskunta Maria Kokkomäki ja Lassi Valden olivat ensimmäistä kertaa Kaarlo Socialissa juhlavissa merkeissä.

”Minulla on syntymäpäivät”, Kokkomäki paljasti.

”Olemme iloisesti yllättyneitä tästä paikasta. Maut ovat erinomaisen hyvät, samoin ruokien runsaus”, hän arvioi.

Cafe Annikan lounas on suosittu, mutta monelle Hanna Haverinen kokoaa lounaaksi myös salaatin. KUVA Mirja Hussain

Cafe Annika: Lähiruokaa edullisesti

Kauppahallin Cafe Annikassa ruokaa tehdään pieteetillä. Jos jossain niin täällä ruoan raaka-aineet tulevat läheltä – kauppahallin samalta käytävältä ja torilta.

Ravintolan asiakkaat arvostavat vakautta: tuttuja suosikkiruokia tullaan syömään usein. Karamellipossua on aina perjantaisin ja sitä osataan jo kysyä.

”Suosituimpia ruokia ovat lihapullat ja lohikeitto”, yrittäjä Hanna Haverinen kertoo.

Leivät leivotaan itse ja asiakkaat kiittelevät myös talon kakkuja.

”Täällä on hyvä lounas, ruoka on maistuvaa”, kiittelee Mervi Savio Cafe Annikassa. Hänen vierellään on nelikuinen tuleva ravintolaruokailija, jolle toistaiseksi riittää lähinnä raasteen hypistely. Äidillä oli edessään savulohi-katkarapukeitto.

”Tänne on myös helppo tulla pienen ihmisen kanssa.”

Kauppahalliin pääsee esteettä Lanuaukion sisäänkäynnistä.

Savio kiittelee myös hintaa.

”Hyvä lounashinta, jos keittolounas maksaa 9,90.”

Perjantaina on kaiken muun lisäksi vielä pizzapäivä, kertoo Heliopoliksen Jenni Abouleiz. KUVA Mervi Pasanen

Heliopolis: Maksakastike on hitti

Kolmannelle sijalle tuli Nastolan Rakokivessä toimiva Heliopolis 23 pisteellä. Moni asiakas kiitteli etenkin salaattipöytää. Eikä ihme, joka päivä tarjolla on yli 20 erilaista salaattia.

”Perustimme ravintolan vuonna 2009. Mieheni Mahmoud Abouleiz leipoo ja kokkaa, hän on hyvin kokenut kokki”, salin puolesta vastaava Jenni Abouleiz kertoo.

Kaikki tehdään itse ja aina päivän tuoreena.

”Mitään ei tehdä edellisenä päivänä valmiiksi.”

Suosituimpiin ruokiin kuuluu maksakastike, sitä on aina perjantaisin, samoin pizzaa.

Asiakkaat kehuvat myös kotitekoista leipää.

Tero Jokinen kertoo syövänsä usein lounasta jossain päin Lahden seutua ja Heliopolis on listan kärkipaikkoja.

”Hinta-laatusuhde on täällä hyvä. Kympillä ei tahdo saada enää mistään,”

Tero Jokinen tuli Rakokiveen syömään sukellusreissun jälkeen. Kipsi jalassa tosin jätti miehen pintahommiin. KUVA Mervi Pasanen

Alle 20 mutta yli 10 äänen kastiin mahtuu useita ravintoloita, kuten Cafe Ida, Gastropub Mylly, Einstein ja Malskin Bistro.

Noin kymmenen äänen sarjassa ovat Opiston Kunkku, Sibeliustalon Lastu, Seurahuoneen Trattoria, jäähallilla toimiva Lämäri, Coppa ja Jannen lounas.

Lisäksi lahtelaisten mieleen on pitkä lista ravintoloita: Kokka, Walimon Casseli, Esa Lounas, Beat, Bistro Well, Enerca, Casselin Walimo, Lounaskumppani, Kivi, Koti, Kariston Neste, Torilla, Momento Karisma, Taivaanranta, Olavi, Jonel Thai, Pikku Makalu, Lahden Thai-ruoka, Mamma Maria, Safka, Fellmannia, Maestro, Santa Fe, Toros Tex-Mex, Mea Manna, Lahden Upseerikerho, ABC Renkomäki, Kolmas Pyörä, Siipiravintola, Peluri, Huadu, Lokki, Terassi, Madre, Bus Burger, Lounaskori, Vinosia, Ranch Club, Luhta Tower, Buffa Laune, Voitto, Tonttilan Aino, Konnichiwa, Ailin, Lipterin ja Pancho Villa.

Vastauksista poimittua

Etelä-Suomen Sanomien lukijat kertoivat suosikkinsa lounasravintoloiden joukosta. Näin niitä kuvailtiin.

Mänty:

”Erinomainen ruoka, ystävällinen henkilökunta, jälkiruoaksi kahvi kunnon pullan kera, sekä edullinen hinta.”

”Osoittautunut kerta kerran jälkeen parhaaksi. Erittäin hyvää ruokaa, aina ja erittäin hyvä palvelu. Useampia vaihtoehtoja ja tuoretta salaattia. Lisäksi myyvät hyviä leivonnaisia.”

Kaarlo Social:

”Ihana viihtyisä ravintola ja ruoka aivan taivaallista.”

”Sinne voi mennä katsomatta lounaslistaa ja plussaa erinomaisesta salaattipöydästä lisukkeineen, sekä siitä, että erilaiset ruokavaliot on otettu hyvin huomioon.”

”Laadukas, maukas, loistava salaattitarjonta ja maittavat pääruuat.”

Café Annika:

”Hyvät tuoreet raaka-aineet lähituottajilta, itse valmistettu, ei eineksiä.”

”Jälkkäri kruunaa aina maukkaan aterian, erityisesti lohisoppa ja perjantain karamellipossu vie kielen mennessään.”

”Parhaat ruuat, edullisin hintataso.”

Heliopolis:

”Loistavan makuista kotiruokaa, erinäisillä twisteillä Laaja salaattipöytä.”

”Mahtavat maut ja monipuolinen, todellinen helmi.”

2Maku, annoskoko, hinta ja ennen kaikkea tasalaatuisuus. Voi käydä vaikka kuukauden syömässä putkeen siellä ja silti ei tule maku- tai laatupettymystä koko aikana.”

Gastro pub Mylly:

”Ruoka todella hyvää , annokset kauniita ja aina tehty pienellä twistillä. Tuoreet raaka-aineet, myös gluteenittomia vaihtoehtoja.”

”Annoksissa näkyy hyvä ammattitaito ja hyvät raaka-aineet.”

”Runsaat ja herkulliset annokset tarjoillaan pöytään alkusalaatin kera. Monipuolisesti vaihtuva lounaslista. Ei mitään buffasotkua.”

Opiston Kunkku:

”Monipuolinen, vaihteleva sekä laadukas lounas, ryyditettynä runsaalla salaattipöydällä.”

”Hinta-laatu -suhde kohdillaan, todella hyvää ruokaa, runsas buffet, aina myös kasvisvaihtoehto, usein vegaaninen.”

Einstein:

”Ruuat maukkaita ja monipuolisia. Ystävällinen henkilökunta.”

”Monipuolinen ja raikas salaattipöytä sekä hyvät lämpöiset vaihtoehdot.”

Malskin Bistro:

”Kiva miljöö, erinomainen palvelu, laadukasta ja vaihtelevaa ruokaa, aina tarjolla myös lihaton versio.”

”Hyvät ja raikkaat salaatit sekä maukkaat lämpöiset ruuat.”

Jannen lounas:

”Hyväntuulinen yrittäjä joka taikoo maittavat lounaat kaikille.”

Coppa Eatery:

”Ruoka erinomaista ja huomaa, että hyvistä raaka-aineista valmistettu. Palvelu myöskin mukavan ihmisläheistä.”

Lämäri:

”Ehdottomasti Lahen parasta ruokaa, sekä mieluisa miljöö kun voi katsoa jääkiekkoharjoituksia samalla.”

Trattoria:

”Salaattipöytä on loistava, myös vegaanit huomioitu. Pieni makea kahvin kanssa on piste iin päälle. Miljöö tuo työpäivään luksuksen.”

Cafe Ida:

”Siisti paikka. Hyvin haudutettu lihat ja useampi vaihtoehto . Monipuolinen puffet, normihinnat.”

LUE MYÖS: Mikä on Tampereen paras ravintola? Tässä äänestyksen top 50


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi