Hinnoittelu

Kahvi on halvempi, jos tilaat sen kauramaidolla – helsinkiläinen ravintola erottuu ratkaisullaan

Svenkka sijaitsee Puotilan kartanon pihapiirissä. Kartanon päärakennus (ei kuvassa) palvelee niin ikään ravintolana. KUVA Jaakko Sandqvist

Helsinkiläinen ravintola Svenkka myy latten tai cappuccinon 50 senttiä halvemmalla, jos asiakas tilaa sen kauramaidolla tai vastaavalla kasvijuomalla. Ravintoloitsija Tanja Löppönen sai idean Facebookin vegaaniryhmästä, jossa harmiteltiin kauramaidon hinnoittelua. Kaura- ja muut kasvijuomat ovat tukkuhinnaltaan lehmänmaitoa kalliimpia, ja siksi joissakin kahviloissa niistä peritään lisämaksu.

”Kahviloissa on marginaaliset katteet, ja ymmärrän että niissä makusiirapeilla ja muulla tehdään lisämyyntiä. Meille kahvien myynti ei ole ydinliiketoimintaa, joten voimme hinnoittelulla kannustaa vastuullisempiin valintoihin. Ratkaisusta on tullut paljon positiivista palautetta”, Löppönen kertoo Avecille.

Löppönen syö itse kasvispainotteisesti, mutta vegaani hän ei ainakaan vielä ole. Sama koskee hänen ravintoloitaan: Svenkka ja viereinen Puotilan kartanon ravintola sijaitsevat Puotilan kaupunginosassa Itä-Helsingissä, jossa liha- ja maitovetoisesta maailmasta siirrytään vihreämpään suuntaan hitaasti hivuttaen.

Svenkassa ja Puotilan kartanossa etenkin punaista lihaa on vähennetty tuntuvasti.

”Tänä päivänä hintakin sanelee, ja pihvi on luontevaa korvata kanalla tai kalalla. Arkilounaan hintaa ei haluttaisi nostaa, joten olemme pohtineet ratkaisuja tarkkaan. Meillä on runsas salaattipöytä, ja seuraava askel on vaihtaa sieltä lihat ja kalat vähitellen kasvikseen. Keitoissa olemme lisänneet vegevaihtoehtoja”, Löppönen luettelee.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Tanja Löppönen pyörittää Svenkkaa yhdessä miehensä Aki Arjolan kanssa. KUVA Haastateltavan oma arkisto

Lihahampurilainen on kuitenkin Svenkan ruokalistan hittituotteita jatkossakin. Täysin vegaaniset ravintolat ovat vielä vähissä, eikä Puotilastakaan sellaista ainakaan lähitulevaisuudessa löydy.

”Olisi hienoa olla edelläkävijä, mutta asiaa täytyy punnita kannattavuuden näkökulmasta. Ensimmäiset ravintolat ottavat riskin, että lähteekö asiakaskunta mukaan. Kalliossa tai keskustassa se voi onnistuakin, mutta täällä Puotilassa meidän täytyy palvella myös heitä, jotka eivät ole prosessissa ihan niin pitkällä. Vegaanituotteiden kanssa on vielä aistittavissa samaa kuin luomun kanssa aikaisemmin: ihmiset sanovat ostavansa, mutta kauppojen hyllyillä se ei näy. Jos vegaaniset vaihtoehdot olisivat selkeästi halvempia, se vetoaisi varmasti lihansyöjiinkin.”

LUE MYÖS: Näyttelijä Satu Silvon kasvisravintola Silvoplee on edelläkävijä, joka on selvinnyt vastoinkäymisistä

LUE MYÖS: Näin kävi kasvijuomien top 12 -sokkotestissä! Kaksi tuotetta päästi kahvin maun hyvin läpi

LUE MYÖS: Avec vieraili stadionilla, jossa ei myydä lihaa – Forest Green Rovers on jalkapallon vegaaninen ammattilaisseura

Latte kauramaidolla. KUVA Jaakko Sandqvist
Otos Svenkan listasta. KUVA Jaakko Sandqvist


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi