Baarit

Amerikkalainen muusikko perusti Kallioon rommibaarin – veikeä sisustusratkaisu peräisin uskonlahkolta

Baarimestari Saab Narayan (vas.) ja ravintoloitsija Adrian Rigopulos Hogohuoneen tiskin takana. KUVA Mikko Laitinen

Helsingin Kallion linjojen baaritulokas Hogohuone on perustajansa, yhdysvaltalaisen Adrian Rigopuloksen intohimoprojekti. Päivätyökseen Helsingin kaupunginorkesterissa alataajuuksia kontrabassollaan tarjoileva Rigopulos joutui lähes parivuotisen keikkatauon myötä ajattelemaan omia unelmiaan uusiksi ja tekemättömyydestä turhautuessa kädet oli saatava töihin.

“Olihan se hieman erikoista miettiä ravintola-alan ulkopuolisena ihmisenä uuden baarin avaamista tähän maailmantilanteeseen, mutta nyt aurinko paistaa ja kylillä on taas kadut ja terassit täynnä ihmisiä!”, Rigopulos kertoo Avecille.

Sata rommia

Hogohuone on rommeihin panostava cocktail-baari kortteliravintolan sielulla. Rommeja Adrian Rigopulos lupaa maisteltavaksi alkuun noin sata. Valikoimaan tulee myös muita tisleitä, oluita sekä viinejä. Kylmäkeittiöstä valmistuvat leikkele- ja juustolautaset juomien tueksi.

LUE MYÖS: Näin helsinkiläinen baari on onnistunut ruokatuotteessaan – ilman keittiötä

“Mielestäni Helsingin cocktail-skene alkaa olla jo varsin hyvä, mutta rommin suhteen on vielä paljon työnsarkaa, eikä Helsinki ole tässä yksin”, Rigopulos kertoo.

“Rommilla on vieläkin hieman valitettava makean bilealkoholin maine, eikä sitä monessa paikassa oteta samalla tavalla vakavasti kuin vaikka skottiviskiä tai konjakkia, vaikka rommien kirjo on vähintään yhtä laaja ja terroir (ransk. kasvuympäristö) vaikuttaa samalla tavalla vahvasti lopputulokseen.”

Hogohuoneen suunnittelussa on alusta asti ollut tärkeää rakentaa etenkin Kallion linjojen yleiseen tunnelmaan sopiva kokonaisuus.

“Halusin luoda baarin, joka istuu ympäristöönsä niin saavutettavuuden kuin hintatasonsa puolesta,” Rigopulos kertoo.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Hogohuoneen “Jungle Bird Spritz” yhdistää suositun italialaisklassikon trooppisiin makuihin. KUVA Mikko Laitinen

Mitä hogo tarkoittaa?

Nimi Hogohuone juontuu ranskan kielen termistä haut-goût, joka kirjaimellisesti tarkoittaa korkeita makuja. Englannin kielessä sanonta sai muodon hogo, jolla kuvattiin yleisesti voimakkaita tuoksuja. Rommien maailmassa sillä viitataan hieman käyneisiin, pistäviin ja “funkeihin” aromeihin, joita löytyy esimerkiksi jamaikalaisista rommeista.

“Toivon voivani tarjota vierailleni samanlaisia valaistumisen hetkiä kuin itse koin huomatessani maailmassa olevan muutakin kuin valkoista, kultaista ja tummaa rommia”, Rigopulos sanoo.

“Hogoon tutustuminen sai minut lopullisesti koukuttumaan rommeihin, sillä hogoiset rommit ovat usein hieman epätäydellisiä, kuten kaikki villit luonnontuotteet. Elämä on opettanut, että juuri epätäydellisyys on monesti avain ikimuistoisiin elämyksiin.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Adrian Rigopulos valmiina tarjoilemaan hogoa. KUVA Mikko Laitinen

Sisustusratkaisuja lahkolaisilta

Hogohuoneen tekemisestä paistaa amerikkalainen yrittäjähenkisyys ja kädet saveen -mentaliteetti. Koko design-tiimi löytyi ystävien keskeltä. Ravintolan sisustuksesta vastannut Sara Moayed on luonut hillityn tyylikkään shaker-henkisen ilmeen, joka kuljettaa vieraat yhdysvaltain itärannikolle 1700-luvun tunnelmiin.

“Shakerit olivat kristitty uskonlahko, joka tunnettiin pasifismin ohessa käsitöiden ja sisustussuunnittelun taitajina. Heidän tyylistään nappasimme ennen kaikkea yksinkertaisen käytännöllisyyden, jota edustaa esimerkiksi ravintolaa kiertäviin puupaneeleihin asennetut nupit, joihin voi ripustaa mitä haluaa aina huonekaluja myöten”, Rigopulos kertoo.

Luovat ihmiset tapaavat löytää toisensa. Rigopuloksen kihlattu vastaa talon omien, savisten tiki-mukien valmistuksesta. Tämän käsityötä ovat myös ravintolan boolikulhot ja vessan kaunis käsienpesuallas.

“Baarin rakentaminen on huomattavasti mukavampaa, kun lähipiiristä löytyy monen alan ammattilaisia. Saamani tuki ja helsinkiläisten baarimestareiden kärsivällisyys naiiveille kysymyksilleni on ollut kullan arvoista bisnespuolella”, Rigopulos toteaa huojentuneella äänensävyllä.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Sisustuksessa on haettu inspiraatiota 1700-luvun shaker-lahkolta. Nuppeihin laitetaan iltaisin ravintolan menut sujuvoittamaan asiakaspalvelua. KUVA Mikko Laitinen
Kallion hienoin puuterihuone? Kuvaushetkellä vessa oli hanan asennusta vaille valmis. KUVA Mikko Laitinen

Esittävien taiteiden yhdistelyä

Muusikon ammatti antaa yrittäjälle mahdollisuuden käyttää suuren osan ajasta myös baaritiskin takana työskentelyyn. Osasyy baarin perustamiseen oli Rigopuloksen rakkaus iltojen isännöintiä ja vieraista huolehtimista kohtaan.

Musiikki ei pohjimmiltaan ole kaukana cocktailien valmistuksesta, Rigopulos filosofoi.

“Molemmissa ammateissa otetaan teos, josta tehdään tulkinta. Tätä tulkintaa harjoitellaan kunnes saavutetaan kulminaatiopiste, jossa teos esitetään liveyleisön edessä niin hyvin kuin osataan tosimaailman ärsykkeet unohtaen. Näiden asioiden yhdistäminen pitää intohimoani musiikkiuraan yllä ja se väistämättä kantaa myös cocktailien maailmaan.”

Hogohuone

Osoite: Viides linja 7, Helsinki

Aukioloajat: Tiistai-torstai 17-23, perjantai 17-02, lauantai 16-02, sunnuntai 16-23

LUE MYÖS: Suomen tulikuumimman baarimestarin unelma toteutui: tällainen on Bar Mate Erottajalla


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker