Ravintolat

Henri Hytönen avasi Vantaalle korttelibistron, jossa tehdään ruokaa ilman paistinpannua ja rasvakeitintä

Henri Hytösen ravintola työllistää hänen lisäkseen viisi ihmistä. KUVA Tuomas Massinen

Mikä tulee nimeksi, kun korsolainen Henri Antero Hytönen, 30, perustaa viinibaari-kortteliravintolan Vantaan Tikkurilaan? No Vintero tietty.

”Tuskailin kauan nimen kanssa. Sitten välähti: toinen nimeni on Antero, ja kun siihen yhdistää viinin, tulee Vintero”, Hytönen naurahtaa Vantaan Sanomille.

Torstaina avattu Vintero on uusi viinibaari–kortteliravintola, jota Hytönen luonnehtii ”vähän italialaishenkiseksi”. Hän ihailee Italian tunnelmallisia korttelibistroja, joissa syödään mutkatonta, laadukasta ruokaa hyvän viinin kera.

Vinterokin haluaa olla klassinen eurooppalainen bistro. Ravintolan ensimmäinen koetinkivi on nyt selvittää, miten vantaalaiset ottavat tällaisen konseptin vastaan.

”Kohderyhmämme on laaja, parikymppisistä iäkkäisiin. Isoimpana haasteena on ehkä se, miten saamme asiakkaita arki-iltoina. Myös sähkön hinta on murheenkryyni, mutta pyrimme pitämään esimerkiksi uunia päällä vain, kun sitä tarvitaan”, Hytönen selittää.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Ravintoloitsija Henri Hytönen luonnehtii Vinteroa hieman italialaishenkiseksi viinibaari-korttiravintolaksi. KUVA Tuomas Massinen

Arkilounas, illallinen ja viikonloppubrunssi

Ravintola keskittyy Euroopan, pääosin Italian viineihin. Joukossa on tuttuja merkkejä mutta myös erikoisuuksia. Viinivalintojen taustalla ovat paitsi laadulliset myös ekologiset syyt.

”Euroopassa on niin paljon hyviä viinejä, että miksi lähteä kiikuttamaan niitä tänne kaukaa Jenkeistä?” Henri Hytönen kysyy.

Viinien lisäksi paikassa on tarjolla lähialueiden pienpanimo-oluita ja klassikkococktaileja.

Vintero koettaa myös suosia lähellä tuotettuja raaka-aineita. Listalla on muun muassa kurpitsa ja sahrami -risottoa sekä peuraa ja luonnonkalaa, joka on ravintolan oma versio vitello tonnatosta eli vasikasta kera tonnikalan.

”Ruokatarjonta on yksinkertaista, kaikille on jotakin tuttua ja turvallista. Kaikki tehdään keittiössä itse alusta loppuun. Listalla on aika paljon Italiaa ja omia lemppareita”, Hytönen kuvailee.

Ravintola tarjoilee arkilounasta ja illallista sekä viikonloppuisin brunssia.

”Tänne voi tulla 4–5 ruokalajin illalliselle tai vain viinille tai kaljalle.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Ravintoloitsija Henri Hytönen, ravintolapäällikkö Sallamari Pietilä ja keittiömestari Joonas Iinatti vastaavat Vinteron toiminnasta. KUVA Tuomas Massinen

Ruokaa ilman paistamista

Miten Henri Hytönen oikein päätyi viinibaari-kortteliravintolan pitäjäksi? Hän valmistui Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun yrittäjälinjalta ruokatuotannon johtajaksi 2018 ja työskenteli keittiöpäällikkönä muutamissa Helsingin keskustan ravintoloissa. Helsingin-vuosina Hytönen pani merkille, että siellä on kivoja viinibaari-kortteliravintoloita, jollaisia ei Vantaalla ole. Syntyi liikeidea.

Hän etsi pitkään ravintolatilaa Tikkurilasta, kunnes Kielotien vuokratila tuli verkossa vastaan. Aluksi Hytöstä askarrutti se, kun paikassa ei voi käyttää rasvakeitintä eikä paistinpannua, koska paistohormi puuttuu.

”Uunia ja keitintä saa kuitenkin käyttää, ja sirkulaattorilla voi kypsentää lihat. Olemme miettineet ruokalistaa paljon kypsennystavan mukaan”, Hytönen selittää.

Esikuvana Basbas

Hytönen kertoo, että ravintolan perustaminen oli lopulta ”yllättävän helppoa” kaikkine lupaprosesseineen. Vinteron esikuvana on Helsingin Punavuoren tunnettu Basbas-bistro.

”Haluaisin jättää jäljen ja nostaa Vantaan ruoka- ja juomakulttuuria uudelle tasolle. Ravintolamme tyyppistä tarjontaa on Vantaalla vähänlaisesti”, Hytönen sanoo.

Ainakin Helsinki-Vantaan lentokentällä on viinibaari.

”En todellakaan ole viiniasiantuntija, mutta viinit kiinnostavat kyllä. Minulla on niistä perustietämystä koulutukseni vuoksi, mutta joka päivä opin jotakin lisää”, Hytönen pohtii.

Tiistaista lauantaihin auki olevan Vinteron piti avautua jo syyskuun lopussa, mutta 46 asiakaspaikan tilat valmistuivat uuden kerrostalon kivijalkaan vasta toissa viikolla. Ravintola työllistää Hytösen lisäksi viisi henkeä.

”Henkireikiäni ovat ravintolapäällikkö Sallamari Pietilä ja keittiömestari Joonas Iinatti”, hän kuvaa.

LUE MYÖS: Viinimaailman nouseva suomalaistähti elää ja hengittää intohimoaan – tällainen on Suomen paras sommelier Antero Niemiaho

LUE MYÖS: Ei burgereita, ei pizzaa – itähelsinkiläinen korttelibistro tarjoilee nyt klassikoita


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi