Pizza

Helsinkiläinen Forza palkittiin Euroopan seitsemänneksi parhaana pizzeriana

Helsinkiläinen Forza palkittiin Euroopan seitsemänneksi parhaana pizzeriana 50 Top Pizza -oppaan tilaisuudessa Barcelonassa tiistaina.

Euroopan parhaaksi valittiin barcelonalainen Sartoria Panatieri. Kööpenhaminan Bæst sijoittui toiseksi.

Toinen helsinkiläispizzeria, Lauttasaaressa sijaitseva Luca oli 31:s. Muista suomalaisista Turun 450°C oli sijalla 35. Helsingin Villa Severino sai kunniamaininnan.

Italialaisen 50 Top Pizzan listauksessa otettiin huomioon kaikki Euroopan maat Italiaa lukuun ottamatta. Jutun lopussa koko 50 pizzerian lista.

LUE MYÖS: Näin roomalainen ja napolilainen pizza eroavat toisistaan

Kuvien alapuolelta alkaa Aromin numerossa 2/2022 julkaistu juttu Forzasta.

Helsingin Punavuoressa tammikuussa 2022 avattu Forza on Luca ja Salla-Maria Platanian taidonnäyte. Paikan tuote, pizza, ei kuitenkaan ole pariskunnalle uusi. Plataniat perustivat ensimmäisen palapizzaa myyvän Pizzariumin Turkuun jo vuonna 2012.

Kymmeneen vuoteen on mahtunut Pizzariumien lisäksi kaksi pizzakirjaa sekä Noho Partnersin kanssa yhteistyössä Suomeen ja Tanskaan avatut kuusi napolilaiseen pizzaan keskittyvää ravintola Lucaa.

Forzassa yhdistyvät Luca Platanian ensirakkaus roomalainen sekä viime vuosien aikana Suomessa kulovalkean tavoin suosiota ahminut napolilainen pizza. Päällimmäinen ero entisiin projekteihin on Forzassa se, että pariskunta ei ole valmis kompromisseihin. Tilaksi ei tällä kertaa esimerkiksi käynyt ostoskeskus.

”Pienyrittäjänä on vaikea noudattaa ostoskeskuksen vaatimia aukioloaikoja”, Salla-Maria Platania sanoo.

Ostoskeskukseen ei saanut myöskään asentaa puu-uunia. Platanioiden vuokranantajalla on sen sijaan kokemusta kuumasta liiketoiminnasta: Forzan kanssa samassa Pursimiehenkadun Merikorttelissa toimii kahvipaahtimo.

Napolilaiselle pizzalle tuotiin Valorianin puu-uuni. Roomalaiselle riittää sähköllä toimiva. Luca painottaa, että puu-uuni ei ole hyvän pizzan tae. Se tuo kuitenkin paikkaan tunnelman ja hyvän tuoksun.

Kaiken taustalla on Lucan rakkaus hyvään taikinaan. Forzassa taikinat kohoavat sekä juuren että hiivan avustuksella kohotushuoneessa. Kompromisseihin Luca ei aio taipua myöskään pizzojen reseptiikassa.

”Olen testannut jokaista reseptiä vuosikaudet. Vaikka asiakas toivoisi tulista salamia kurpitsapizzaan, en sitä tee, sillä maut eivät sovi yhteen. Olemme ylpeitä siitä, että pizzaa ei muokata.”

Kuten Pizzariumin aikoina, Luca tullaan näkemään keittiössä ja Salla-Maria salin puolella kehittämässä palvelukonseptia. Forzassa tilaukset otetaan pöydästä ja lasku maksetaan lähtiessä. Työntekijäkaarti on kansainvälinen.

”Helsinki on erityinen paikka, joten joustimme ehdottomasta suomenkielentaidon vaatimuksesta”, Salla-Maria kertoo.

Suurin osa ravintolan raaka-aineista tulee Italiasta. Se on jälleen yksi linjanveto, jossa Luca on vankka: laadun vuoksi katse on Italiaan. Salla-Maria kuitenkin sanoo, että jos joku alkaa venyttämään mozzarellaa Suomessa, ovat he ehdottoman kiinnostuneita.

”Suomessa on hienoja raaka-aineita, mutta en halua käyttää niitä perinteiseen suomalaiseen tapaan. Minulle on tärkeää kunnioittaa italialaista perinnettä”, sanoo Luca Platania.

Forzassa pizza paistuu Valoriani-uunissa. KUVA Sami Repo

Kuumat uunit

Napolilaiseen pizzaan erikoistuneissa pizzerioissa käytetään yleensä alun perin suomalaisen, nykyään italialaisen Metoksen tai niin ikään italialaisen Valorianin uuneja.

Helsingin Herttoniemen Fat Lizard -ravintola luottaa Metoksen Marana Forni -pizzauuniin, jonka lämpötila nousee jopa 1250 asteeseen. Arina on pyörivä, ja korkeus säädettävä. Vetoisuus on yhdeksän pizzaa 29 sentin halkaisijalla.

Valorianin pizzauuneja on valmistettu jo 1890-luvulta lähtien. Kivestä ja tulenkestävistä tiilistä valmistetut uunit lämpenevät vähintään 450 asteeseen joko puilla tai kaasulla sytytetyllä avotulella.

Forzassa napolilaiset pizzat paistuvat pyökkipuulla lämpiävässä Valorianissa. Pyörivällä arinalla varustetun vajaa 2 000 kiloisen uunin vetoisuus on 11 pizzaa 28 sentin halkaisijalla.

Fat Lizardissa luotetaan Metoksen uuniin. KUVA Metos


50 Top Pizza -oppaan valitsemat Euroopan parhaat pizzeriat

1          Sartoria Panatieri – Barcelona, Espanja

2          Bæst – Kööpenhamina, Tanska

3          50 Kalò – Lontoo, Englanti

4          Via Toledo Enopizzeria – Wien, Itävalta

5          Pizza Zulù – Fürth, Saksa

6          Fratelli Figurato – Madrid, Espanja

7          Forza – Helsinki

8          Napoli on the Road – Lontoo, Englanti

9          nNea – Amsterdam, Alankomaat

10        La Balmesina – Barcelona, Espanja

11        IMperfetto – Puteaux, Ranska

12        La Pizza è Bella Gourmet – Bryssel, Belgia

13        Baldoria – Madrid, Espanja

14        Kytaly – Geneve, Sveitsi

15        La Piola Pizza – Bryssel, Belgia

16        Forno d’Oro – Lissabon, Portugali

17        Demaio – Bilbao, Espanja

18        L’Antica Pizzeria – Lontoo, Englanti

19        Malafemmena – Berliini, Saksa

20        Surt – Kööpenhamina, Tanska

21        Guillaume Grasso – Pariisi, Ranska

22        ‘O Ver – Lontoo, Englanti

23        Pizzeria Luca – Kööpenhamina, Tanska

24        San Gennaro – Zürich, Sveitsi

25        Matto Napoletano – Skopje, Pohjois-Makedonia

26        Belli di Mamma – Budapest, Unkari

27        Little Pyg – Dublin, Irlanti

28        Odori – Ateena, Kreikka

29        Piazza Sorrento – Krefeld, Saksa

30        La Manifattura – Pariisi, Ranska

31        Pizzeria Luca – Helsinki

32        Mr. Pizza – Dortmund, Saksa

33        Majstor I Margarita – Belgrad, Serbia

34        Ostro. – Gdańsk, Puola

35        450°C – Turku

36        Cloud Factory  – Esch-sur-Alzette, Luxemburg

37        Animaletto Pizza Bar – Bukarest, Romania

38        Ciao a Tutti – Varsova, Puola

39        Pietra – Belgrad, Serbia

40        Pop’s Pizza – Ljubljana, Slovenia

41        Oro di Napoli – Santa Cruz de Tenerife, Espanja

42        Arte Bianca – Sagres, Portugali

43        Franko’s Pizza & Bar – Zagreb, Kroatia

44        Dalmata – Pariisi, Ranska

45        Infraganti Pizza Bar – Alicante, Espanja

46        Zielona Górka – Pabianice, Puola

47        Sapori Italiani U Taliana – Bratislava, Slovakia

48        PEPPO’S – Pizzeria Contemporanea – Riika, Latvia

49        Pizza Nuova – Praha, Tshekin tasavalta

50        Kaja Pizza Köök – Tallinna, Viro


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi