Intialainen ruoka

Heinolassa alettiin myydä intialaista ruokaa, ja ensimmäinen viikonloppu oli jättipotti

Abdul Akram ryhtyi heinolalaisen Helin Pizzerian yrittäjäksi tammikuussa ja avasi ravintolaan Indian Masala House -ruokapalvelun. KUVA Esa Arvekari

Heinolalaisen Helin Pizzerian vaihdettua hiljattain omistajaa myös ruokalista koki mullistavan muutoksen.

”Tammikuun 19. päivänä saimme ylpeänä esitellä Heinolan seudun ensimmäisen intialaisen menun”, toteaa ravintolan omistaja Abdul Akram Etelä-Suomen Sanomille.

Akram kehitti menun ruoista, joita hän valmisti kotona Pakistanissa, ja joita myös Intiassa ja Bangladeshissa syödään arkiruokina. Kyseisten maiden ruokaperinnettä ei ole syytä eritellä, koska intialainen ruoka on käsitteenä syntynyt historian alkuhämärissä, jolloin maat olivat yhtä kulttuuripiiriä.

”Pizzeriatoiminta jatkuu kuten ennenkin. Ajamme toistaiseksi kahta kaistaa, joista asiakas saa valita. Ruokien menekistä riippuu, mihin keittiön toiminta jatkossa painottuu.”

Hanifi Yuksel, Ako Sharef ja Hafiz Toor toimivat Abdul Akramin ravintolakokkeina. KUVA Esa Arvekari

Intialaismenun ensimmäinen viikonloppu oli jättipotti, joka antoi pohdittavaa.

”Laskin, että sata syöjää olisi hyvä saavutus, mutta varasin varmuuden vuoksi ainekset 150 annosta varten.”

Kävi kuitenkin niin, että jo perjantaina sisään pamahti 200 ihmistä ja ainekset loppuivat kesken.

”Vaikka emme ehtineet mainostaa intialaista ruokaa, ehti sana kiertää.”

Ravintolan oli pakko lopettaa tarjoilu kesken tavaran loppuessa.

Akram varmistaa, ettei sama toistu.

”Meillä on positiivinen ongelma. Alueella näyttää olevan potentiaalia intialaiselle ruoalle. Tiedämme millaisiin asiakasmääriin pitää varautua”, Akram pohtii.

Abdul Akram viihtyy pannun varressa, sillä ruoanlaitto on ollut hänelle sydämenasia lapsesta saakka. ESA ARVEKARI

Akram on yrittäjänä saman puun ja kuoren välissä kuin muutkin ravintoloitsijat.

”Raaka-aineiden hinta jatkaa nousuaan ja kasvattaa painetta ruoka-annosten asiakashintaan. Asiakashinnan nosto on kuitenkin viimeinen keino, johon turvaudun”, hän sanoo.

Yrittäjän mukaan kiusaus annoshintojen nostoon johtuu siitä, että moni haluaa katteidensa pysyvän samana tai jopa nousevan.

”Tämä on kuitenkin vaarallista peliä, koska kuluttajan käytettävissä oleva raha pienenee inflaation vuoksi. Hintojen nosto vähentäisi väistämättä asiakaskäyntejä.”

Akram kertoo syyn, miksi hän ei vahdi bisneskatettaan, saati tee työtä rikastumisen toivossa.

”Ruoanlaitto on minulle kuin taidetta. Työ palkitsee sellaisenaan. Saan tyydytystä, kun tuotan ruokaelämyksiä ihmisille.”

Hän syntyi nelilapsiseen perheeseen, jossa intialainen ruoanlaitto oli keskeinen osa tapakulttuuria.

”Olin lapsista se, joka halusi opetella äidin tekemät perinneruoat. Kotoa lähdettyäni olin Pakistanissa kokkina kolmessa ravintolassa”, hän kertaa.

Intialaisruokia kokeillaan menulla, joka sisältää niin kana-, kasvis- kuin äyriäisruokia. KUVA Esa Arvekari

Suomeen Akram saapui sattumien kautta.

”Halusin Eurooppaan edetäkseni urallani. Hain töitä eurooppalaisen työnhaun kautta ja kokin paikka sattui nopeimmin järjestymään Suomeen, Lappeenrannassa toimivaan pizzeriaan vuonna 2019.”

Ensimmäinen työnantaja oli pakistanilainen yrittäjä Hafiz Toor.

”Tulo Suomeen kävi monen vaiheen kautta.”

Oleskelu- ja työluvan saaminen vaati paljon kirjeenvaihtoa ja kontakteja viranomaisiin.

”Lopulta pääsin Lappeenrantaan, missä toimin kokkina nelisen vuotta.”

Akramin siirryttyä Heinolaan yrittäjäksi Toor seurasi ja aloitti puolestaan kokkina.

Akram tuntee neljän vuoden jälkeen kotiutuneensa Suomeen.

”Ajattelen jo elämää täällä pitkäaikaisena valintana. Olen poikamies, joten voin keskittyä yritykseen ja ruokien kehittelyyn kokopäiväisesti.”

Eikö perhettä Pakistanissa tule ikävä?

”Olen vanhemmilleni velkaa hyvän kasvatuksen ja koulutuksen. Ne asiat eivät ole itsestäänselvyys kaikille pakistanilaisille.”

Kun Akramin äidille selvisi, millainen maa Suomi on, sanoi hän pystyvänsä nukkumaan yöt rauhassa.

” Kun sanon, että maksan takaisin vanhemmilleni, en tarkoita rahaa, vaan sitä, että yritän ahkerasti ja olen turvassa. Uskon, että tämä onnistuu Heinolassa”, Akram sanoo.

Butter Chicken valmiina syötäväksi. ESA ARVEKARI

Intialaisessa keittiössä on eri riisilaadut eri ruokia varten. Riisin tulee maistua herkulliselta maustamattomana.

”Keittotapakin vaikuttaa. Riisiä ei kuulu uittaa vedessä, jolloin maku ja ravinteet huuhtoutuvat keittoveden mukana. Käytämme haudutusta. Riisit hankimme omia kanavia myöten etnisestä tukusta”, hän sanoo.

Jos ruoka on mausteista, neutraloi annoksiin kuuluva naan-leipä tulisuuden.

LUE MYÖS: Hello, Suomi! Working in Finland: French bistro owner loves running his restaurant full of life

LUE MYÖS: Hello, Suomi! Working as a chef in Finland: Ukrainian Irina Chernefa has found it easy to adjust

LUE MYÖS: Hello, Suomi! Working in a hospital kitchen in Finland: Pakistan-born Yasmeen Koskimäki enjoys the challenge


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi