Kilpailut

Vuoden kokki 2022 on Jonathan Slotte – Vuoden tarjoilija on Joonas Heino

Vuoden kokki -kilpailun vuosimallia 2022 voitti Jonathan Slotte ja Vuoden tarjoilija -kilpailun Joonas Heino. Palkinnot jaettiin Viini & ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa lauantaina.

Vuoden kokki Jonathan Slotte saa voitostaan Suomen Messusäätiön lahjoittaman kymmenen tuhannen euron apurahan. Ura on nosteessa: huhtikuussa Slotte valittiin Ravintolan kokki -sarjan PRO-voittajaksi. Hän työskentelee helsinkiläisessä Palacessa, joka sai kesällä toisen Michelin-tähden.

”Olin odottanut Vuoden kokki -kilpailuja jo ennakkoon tosi innolla. Kisafiilis oli aivan huikea ja voitto tuntuu tietenkin upealta”, Jonathan Slotte kertoo ensitunnelmistaan voiton jälkeen.

Vuoden tarjoilija Joonas Heino työskentelee ravintola Peloton Cycling Eateryssa Helsingissä. Heino kuittaa voitostaan Mara ry:n Henrik Bitten stipendisäätiön kymmenen tuhannen euron apurahan.

”Lähdin mukaan Vuoden tarjoilija -kilpailuun hyvällä mielellä. Kilpailu oli kaikin osin hieno kokemus ja voitto tuntuu todella mahtavalta”, Heino sanoo.

”Kannustavaa yhteisöllisyyttä”

Vuoden kokki -kisan päätuomari Heikki Liekola on iloinen kilpailun tasosta ja kilpailijoiden yhteisöllisyydestä.

”Vuoden kokki -finaalissa oli tänä vuonna hyvä taso. Kakkospäivänä taso oli parempi kuin ensimmäisenä kisapäivänä, mikä oli hieman yllättävää. Vaikka tunsimme kilpailijat jo semifinaaleista, se yllätti miten hyvä meininki ja ilmapiiri kilpailijoilla oli niin yksilöinä kuin keskenään. On ilahduttavaa nähdä, että kilpailutilanteesta huolimatta mukana oli kannustavaa yhteisöllisyyttä”, Liekola sanoo.

Vuoden tarjoilija -kisan päätuomari Miia Sironen toteaa kilpailun olleen tasainen. Tarjoilijakilpailu uudistui tänä vuonna kilpailutehtävien osalta.

”Vuoden tarjoilija 2022 on tarjonnut meille paljon uusia kilpailijoita. Taso on ollut tänä vuonna äärimmäisen tiukka ja tuomaristolla oli haastava tehtävä päättää kisan voittaja. Tänä vuonna oli useita kilpailutehtäviä, joita aiempina vuosina ei ole ollut. Näistä tehtävistä on tullut hyvää palautetta sekä katsojilta että kilpailijoilta”, Sironen pohtii.

Voittajien palkintorahat on määrä käyttää oman ammattitaidon kehittämiseen. Seuraavan vuoden aikana voittajat pääsevät tekemään edustustehtäviä ja yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

Vuoden kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995 ja Vuoden tarjoilija -kilpailu vuonna 2013.