Innovaatiot

Suomalainen uutuusproteiini Solein tuotetaan ilmasta ja sähköstä

1960-luvulla mietittiin, voiko Marsissa tuottaa ravintoa. Nyt lautasillemme on tulossa ilmasta valmistettava proteiini: soluviljelyllä tuotettu suomalainen Solein-proteiini on saanut Euroopassa hyväksynnän kuluttajakäyttöön. Tarkoittaako se vallankumousta ruuanvalmistuksessa?

Haaga-Helian ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelman opettaja Sami Rekola sanoo, että ammattilaiset uskovat toisiaan. Kun maineikas ravintola tai alan vaikuttaja ilmiöittää esimerkiksi uuden proteiinin, sen käyttö yleistyy ja löytää tiensä myös kuluttajamarkkinoille.

”Quorn, härkäpapuvalmisteet ja jopa tofu olivat ensin uutta ja ihmeellistä ammattilaisten käsissä, mutta nyt ne ovat arkipäiväisiä. Samalla tavalla uusien tulokkaiden arkipäiväistäminen saattaa nytkin viedä aikaa”, Rekola sanoo.

Aiemmin uudet proteiinit istutettiin vanhoihin ruokalajeihin. Soijarouhetta laitettiin makaronilaatikkoon jauhelihan tilalle. Nyt ammattilaiset käyttävät uusia proteiineja monipuolisemmin, ja niiden pohjalta on alettu kehittää ihan omia, uusia ruokalajeja.

”Uudet proteiinilähteet eivät välttämättä vaadi uusia valmistustapoja, mutta ne mielletään pääosin nopeammin valmistettaviksi kuin liha”, Rekola sanoo.

Ravintolat kokeilevat mielellään uusia raaka-aineita ja osaavat kertoa asiakkailleen, mistä ravinto on peräisin ja miten se on tuotettu. Raaka-ainehankinnan kestävyysajattelussa vaaditaankin läpinäkyvyyttä tuotteiden alkuperästä ja sitä, että ne on tuotettu kestävästi ja eettisesti.

”Meillä on nyt hyvin tiedostava sukupolvi, joka varmasti tulevaisuudessa tuo entistä enemmän kestävyysajattelua ravintola-alalle”, Rekola toteaa.

Solar Foods Oy on osoittanut, että ravintoa voidaan valmistaa jopa kokonaan ympäristöä kuormittamatta ja haastavissakin olosuhteissa, esimerkiksi arktisella alueella tai autiomaassa.

Soluviljelyllä bioreaktorissa valmistettava Solein-proteiini tuotetaan käyttäen ilman sisältämää hiilidioksidia ja uusiutuvaa sähköä. Valmistus muistuttaa oluenpanoa hiivan avulla, mutta mikro-organismeja syötetään hiivan sijaan hiilidioksidilla sekä pienellä määrällä ravinteita, joita kasvit normaalisti imevät maasta. Mikro-organismit kasvavat ja lisääntyvät, ja lopputuote kuivataan ravinteikkaaksi proteiinijauheeksi.


Solein on uuden sukupolven proteiini

 • Solein-proteiinin kaupallisen tuotannon arvioidaan alkavan vuonna 2023 Solar Foods Oy:n Vantaan tuotantolaitoksella.
 • Tuotantolaitoksen yhteyteen rakennetaan vierailukeskus ja ruokaa tarjoileva ravintola.
 • Solar Foods on kehittänyt tähän mennessä yli 20 erilaista Solein-proteiinia hyödyntävää ruokatuotetta.
 • Solein on saanut Euroopassa hyväksynnän kuluttajakäyttöön.
 • Yhteen ruoka-annokseen tarvitaan 20–25 grammaa uuden teknologian proteiinijauhetta.
 • Proteiininlähteenä Soleinin kasvihuonepäästöt ovat noin prosentti lihaproteiinin ja noin 20 prosenttia kasviproteiinin päästöistä.

LUE MYÖS: Kyllä, peruna kasvaa ilmassa! Kuvat: Ilmaperuna on täysin puhdas poimittaessa


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi