Rekrytointi

Sirpa Kilpeläinen ja Nataliia Selivánova auttavat ukrainalaisia työllistymään Suomessa – moni löytänyt horeca-töitä

Suomalainen Sirpa Kilpeläinen ja ukrainalainen Nataliia Selivánova loivat palvelupolun, jolla sotaa paenneita ukrainalaisia voidaan työllistää Suomessa. Kilpeläinen tiimeineen on auttanut yli kahtasataa sotaa paennutta ukrainalaista työllistymään Päijät-Hämeen alueella. Näistä viitisenkymmentä on työllistynyt hotelli- ja ravintola-alalle.

Horeca-sektorilla töitä on löytynyt saliapuna, keittiöapuna, kokkina, baarissa, foodrunnerina, tarjoilijana ja tiskaajana. Ammattikeittiössä ukrainalaisia on työllistynyt apukokiksi, ravitsemustyöntekijäksi ja astiahuoltajaksi sekä muihin satunnaisiin tehtäviin.

Selivánova haastattelee työnhakijoita, tulkkaa ja tekee ansioluetteloita ukrainaksi ja englanniksi. Tarvittaessa Kilpeläinen tiimeineen kääntää ansioluettelot suomeksi ja kirjoittaa työvoimaa hakeville yrityksille hakukirjeet.

Kilpeläinen ja Selivánova auttavat ukrainalaisia myös käytännön asioissa, esimerkiksi haastattelujen tulkkaamisessa sekä perehdytys- ja turvallisuusmateriaalin kääntämisessä. Yrityksissä ukrainalaiset työskentelevät joko pareittain suomalaisen kanssa tai tekevät työtehtäviä, joihin on helppo perehdyttää.

Henkilöstöpalveluyritys Eezyn franchise-yrittäjänä yli 20 vuoden ajan työskennellyt Kilpeläinen tapasi Ukrainasta paenneen Selivánovan maaliskuussa Lahden avustuskeskuksessa, jossa Kilpeläinen teki vapaaehtoistyötä. Selivánova tuli mukaan avustuskeskuksen toimintaan, ja pian naiset löysivät yhteisen ajatuksen ukrainalaisten työllistämisestä. Selivánovalla on yliopistotutkinto ja kokemusta muun muassa esihenkilötehtävistä Kiovassa.

”Halusimme näyttää, että tämä on mahdollista, jos tahtoa löytyy. Olen onnellinen, että me Eezyllä voimme auttaa ukrainalaisia työllistymään Suomessa ja auttaa kotoutumisessa tätä kautta”, Kilpeläinen sanoo.

Kilpeläinen palkittiin Rekrygaalassa marraskuun alussa kunniamaininnalla Vuoden rekrytointiteko 2022 -kategoriassa. Rekrygaala on vuodesta 2018 järjestetty tapahtuma, jossa palkitaan rekrytointialan tärkeimmät teot ja onnistumiset.

LUE MYÖS: Kun Taipalsaarelle saapui ukrainalaisia pakoon sotaa, keittiömestari Ulla Liukkonen ei epäröinyt auttaa

LUE MYÖS: Ukrainan lohturuoka on borssikeitto, ja sitä tarjoamalla voit näyttää tukesi – tässä resepti isolle porukalle


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi