Ammattikeittiö

Palvelukeskus tarjoaa 75 000 helsinkiläiselle tänään Itämeren kalaa burgereina ja pihveinä

Helsingin julkisesta ruokahuollosta vastaava Palvelukeskus tarjoaa asiakkailleen torstaina vietettävän Itämeripäivän aikana 4500 kiloa Itämeren silakkaa ja lahnaa. Päivän aikana kalaburgereita ja -pihvejä syö 75 000 helsinkiläistä. Kouluissa, oppilaitoksissa ja hoitoalan henkilöstöravintoloissa on tarjoiltu itämerellinen kalahampurilainen lisukkeineen. Päiväkodeissa, potilas- ja asukasruokailussa ja kotihoidossa tarjolla on on ollut kalapihvi, josta puolet on lahnaa ja puolet silakkaa.

”Kaikki asiakasryhmät taaperosta senioriin pitävät kalamurekeruuista. Tällaisia ovat esimerkiksi Itämeripäivänä tarjottava fisupihvi, rukiiset silakkamurekepihvit, ahven-kirjolohipyörykät, lahna-savusärkipyörykät ja lahnapihvit. Senioreille maistuu erityisen hyvin perinteisemmät kalaruuat kuten leivitetyt silakkapihvit. Lahnapuikot ovat taas pidetty ruoka koulupuolella”, Palvelukeskus Helsingin reseptiikan parissa työskentelevä suunnittelija Petteri Hautamaa kertoo.

Itämeren kalaa kuluu Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa vuodessa lähes 30 000 kiloa. Eniten Itämeren kaloista ruokapalveluissa käytetään kalapihvin ainesosia eli lahnaa ja silakkaa, mutta listoilta löytyy myös ahventa, siikaa ja särkeä. Itämeren kalan lisäksi ruokapalveluissa käytetään kestävästi pyydettyä suomalaista järvikalaa ja kasvatettua suomalaista kalaa, pääasiassa kirjolohta. Ulkomaista kalaa sisältäviä ruokia korvataan asteittain suomalaisilla vaihtoehdoilla.

”Viime vuosien yksi tärkeä muutos on ollut kalamurekeruokien kohdalla ulkomaisen seitin korvaaminen suomalaisilla kalamassoilla. Lisäksi jotkut kalaruoat, kuten seitistä valmistettu mantelikala, on vaihdettu kouluruokalistalla suomalaiseen vaihtoehtoon kuten rukiiseen silakkamurekepihviin tai ahven-kirjolohipyörykkään”, Hautamaa sanoo.

LUE MYÖS: Maailman parhaan baarimestarin titteliä tavoitteleva Liisa Lindroos aikoo puhua finaalissa Itämeren puolesta

LUE MYÖS: Kuinka viestit vastuullisuudesta asiakkaalle? Vihreä merkki kiinnittää huomion ruokalistassa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi