Tuotekehitys

Kovaa puksuttavan grocerant-junan kyytiin hyppäsivät nyt Tomi Björck ja HOK-Elanto: premium-eineksinä hummeria, ribsejä ja vegaaninen curry

Tomi Björck. KUVA Hok-Elanto

Laadukkaan valmisruuan kysyntä kasvaa. Pandemia toi siihen purskeen, ja sekä kauppa että kuluttaja himoitsevat yhä parempia makuja helposti valmiina. Grocerant (eli ravintoloiden ja kauppojen symbioosi) napsahti päälle, HOK-Elannossa tulkitaan.

Myös Australiassa asuva huippukokki Tomi Björck on pannut tämän merkille. Hän ilahtui yhteistyöehdotuksesta ja solmi kolmen vuoden päähän ulottuvan sopimuksen HOK-Elannon kanssa.

”Yhteinen missiomme on ruokakulttuurin kehittäminen. Kun lähtötaso on korkea ja todella teemme kaikki kastikkeet ja tahnat itse alusta lähtien, tuntuu, että tässä on pointtia. Pystymme muuttamaan suomalaista ruokakulttuuria”, Björck toteaa.

Yhteistyön ytimessä on Herkku Premium Edition by Tomi Björck -sarja, jossa on sekä Herkku Meals -valmisaterioita että esivalmisteltuja Herkku Grills -raaka-aineita helpottamaan kotikokin työtä.

Kunnianhimoinen vegaaninen vihreä curry

HOK-Elanto valjastaa yhteistyöhön parhaat osaajansa. Ruoan ja keittiötyön kehityspäällikön Jussi Kuuluvaisen vetämä makuryhmä, joka vastaa myös pääkaupunkiseudun ravintoloiden uudistumisesta, on mukana isossa tiimissä, joka yhdistää konsernin ravintola- ja vähittäiskauppaosaamisen.

HOK-Elanto hankki viime vuonna omistukseensa Herkkukeittiön ja sen myötä runsaasti osaamista vähittäiskauppaan valmistettavasta ruuasta. Harri Mehtosen vetämä tiimi tietää, miten ruoka kuluttajalle kauppakanavassa myydään. Mehtonen on ollut avainroolissa luomassa niin annoksia kuin esivalmisteltuja grillitarpeita ja kastikkeita.

HOK-Elannon Head of Design and Development Anne Mikkonen toteaa, että vaikka tarkoitus on päästää kotikokit helpolla, valmistuksen puolella ei oiota. Myös Björckille oli tärkeää, että yhteistyössä liikutaan samalla korkealla tasolla kuin aina hänen keittiössään. Niinpä hän heitti kumppaneilleen koepallon: voimmeko tehdä vihreän curryn from scratch, aloittaa tuoreista raaka-aineista?

”Thaimaalainen vihreä curry tehdään todellakin juuri siitä, mistä se kuuluukin tehdä: tuoreesta vihreästä chilistä, inkivääristä, sitruunaruohosta, galangasta, korianterista. Thaimaassakin on jo harvinaista saada käsityönä tehtyä, aitoa vihreää currya! Tämä on suosikkini, koska se on niin aromaattinen ja olennainen osa thai-keittiötä”, Björck kuvailee.

Puolisen vuotta kestäneen tuotekehityksen lopputuloksena on valmisruokasarjan vegaaninen annos, jossa kasviksia maustaa raikas ja moniulotteinen vihreä curry.

Valmisruokasarjassa on myös toinen vegaaninen annos, tempeh superbowl. Se kuvastaa Björckin Australiassa havaitsemaa muutosta: kasvikset maistuvat yhä useammin, ja annos näyttää, mitä tulevaisuuden syöminen voisi olla. Ravintorikasta, mutta kevyttä.

Björckin makumatkojen varrelta on poimittu muutakin kuin aasialaisia makuja. Romescokana on muistuma Espanjan-vuosilta, jolloin hänelle tulivat tutuksi myös Pohjois-Afrikan maut. Porsaan pluma kookoskaramellissa yhdistetään balilaiseen nasi goreng -riisiin; tätä annosta varten HOK-Elanto tyhjensi HKScanin varaston kotimaisesta possun plumasta.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Annokset näyttävät kaupan hyllyllä tältä. KUVA HOK-Elanto

Hummeria chimichurrivoilla

HOK-Elanto ennustaa, että kotigrilleissä kypsennetään tänä kesänä hummerinpuolikkaita chimichurrivoilla mehevöitettynä. Hummeri on yksi raaka-aineista, jonka Björck valitsi Herkku Grills -sarjaan prepattavaksi.

Osa tuotteista on valmiiksi pakattu, toiset taas esivalmistellaan pääkaupunkiseudun noin 70 S-marketin ja Prisman ruokatoreilla ja myydään palvelutiskistä.

Kotigrilliin voi ostaa valmiiksi pakatut sous vide -kypsennetyt baby ribsit kookoskaramellikastikkeella tai porsaan kaslerpihvit misokastikkeella. Onnistumista edesauttavat BBQ-kastikkeet, joiden mauiksi Björck suunnitteli kookoskaramellin, soija-seesamin, tahini-sitruunan ja tumman misokastikkeen.

Lihojen ja kalojen lisäksi löytyy kolme erilaista kasvissekoitusta sekä korealainen raastesalaatti ja coleslaw.

”Halusimme että kaupasta saa aidosti helpotusta arkeen. Itse valitsen hyvien, kiinnostavien tuotteiden perusteella kaupan, jossa asioin. Toisaalta valmisaterian on oltava niin hyvä, että sitä kehtaa syödä. Tuoreus maistuu, se on tärkeintä”, Björck summaa.

Ravintola-ajattelua edustaa muun muassa se, miten tuotteet on ”misattu” eli esivalmisteltu muun muassa sousvide-kypsennyksellä. Lupaukseen kuuluu sesongeittain uudistuva valikoima.

LUE MYÖS: Ilkka Lääveri hyppäsi fine dining -keittiö­mestarista valmisruokien kehittäjäksi – ”Maku ja raaka-aine ratkaisevat molemmissa”

LUE MYÖS: Suomi kohahti, kun Hans Välimäki ryhtyi Lidlin kasvoksi – ratkaisu oli hyvä molemmille, sanoo tähtikokki nyt

LUE MYÖS: Ateriakippo, lastenruoka… Henri Alénin tärkein ohje sivubisneksiin: Ole aidosti mukana!

LUE MYÖS: Tiedätkö, mitä tarkoittaa grocerant? Kari Aihisen valmisruoat myydään ravintolamaisesti marketin tiskillä

Baby ribs. Kuva HOK-Elanto


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi