Kilpailut

Johan Kurkelan Suomi sijoittui kuudenneksi Bocuse d’Or -finaalissa

Suomen edustaja Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen sijoittuivat Bocuse d’Or -finaalissa kuudenneksi 1880 pisteellä. Voiton vei Tanska 2076 pisteellä. Norja keräsi 1971 ja Unkari 1955 pistettä.

”Pienistä vaikeuksista huolimatta saimme ruoan tuomareille sellaisena kuin suunnittelimme. Saimme muun muassa kalan valmistustavasta paljon kehuja. Kovatasoisessa kisassa pienetkin piste-erot merkitsevät. Tästä on hyvä jatkaa”, Johan Kurkela sanoi.

LUE MYÖS: Kuvat Suomen finaaliannoksista: Johan Kurkela tarjoaa merikrotin loimutettuna

Bocuse d’Or -finaaliin osallistui 24 maata, jotka olivat ensin selvittäneet omien maanosiensa karsintakisat.

Finaalissa valmistettiin kolmen ruokalajin lapsille suunniteltu menu kurpitsasta, jonka arvioi ammattikokkien tuomaristo. Annoksista oli löydyttävä lapsikohderyhmää puhuttelevaa leikkisyyttä.

Tarjoiluvadilla esitellyn kilpailuruoan pakolliset raaka-aineet olivat merikrotti ja kampasimpukka. Lisäksi oli valmistettava kaksi lisuketta, kastike ja erillisestä astiasta tarjottava, sinisimpukoista ja kilpailijan maalle ominaisesta palkokasvista tehty lisuke. Suomen tarjoiluvadin suunnitteli muotoilija Laura Meriluoto.

Suomen tuomari Eero Vottonen maisteli 72 kurpitsa-annosta.

”Kurpitsatehtävässä oli paljon vaihtelua – parhaiden ja huonojen välillä oli selkeä tasoero. Tehtävänämme oli tulkita maun, ulkonäön ja muiden tavallisten kriteerien lisäksi annosten leikkisyyttä, mikä oli haastavaa. Osalla oli mielestäni liikaakin leikkisyyttä, toiset taas eivät olleet ottaneet sitä huomiota millään tavalla”, Vottonen sanoo.

Vottonen veikkaa, että Suomen joukkueen alkuruoka on jakanut tuomareiden mielipiteitä. Tulostilaisuudessa ei julkisteta tuomarikohtaisia pisteitä.

24 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi keittiötyöskentelyä arvioi erillinen tuomaristo.

Suomen joukkue sai näkyvyyttä keväällä Nelosella esitetyssä televisiosarjassa Tähtikokkien Bocuse d’Or, joka seurasi joukkueen harjoittelua.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 15 kertaa. Parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin neljäs sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen neljäs sija vuonna 2019.

LUE MYÖS: Aino Kasanen on elänyt 1,5 vuotta kokkien MM-kilpailulle – finaalitehtävä yllätti täysin


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi