Raaka-aineet

Jackfruit eli jakkihedelmä toimii vaikka missä – ”Kuin vegelihaa”

Lihamaisen koostumuksensa ansiosta jakkihedelmä eli jackfruit on maailmalla hyvin suosittu raaka-aine. Esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa jakkihedelmää käytetään niin curry-ruuissa, wokeissa ja sipseissä kuin mehuissa, jäätelöissä ja leivontajauhoissakin. Raakaa jakkihedelmää voi käyttää hyvin perunan kaltaisesti, ja kypsää hedelmää voi syödä sellaisenaan.

Kypsänä maultaan ananasta muistuttava jakkihedelmä sisältää runsaasti muun muassa C-vitaminiinia, magnesiumia, rautaa ja kalsiumia mutta ei juurikaan rasvaa.

Suomessa jakkihedelmää ei vielä löydä kovin monelta listalta. Keittiömestari Tomi Björckin Boon Nam -ravintolassa jakkihedelmää käytetään jälkiruuissa. Hämeenlinnassa toimivan Miller’s BBQ -ravintolan listalle jakkihedelmä puolestaan päätyi tavarantoimittajan vinkistä, kun listalle etsittiin uutta, joukosta erottuvaa kasvisvaihtoehtoa.

”Halusimme listalle jotain erilaista, joka toimii savustettuna. Jakkihedelmä on kuin vegelihaa ja kasvissyöjät ovat antaneet siitä todella hyvää palautetta”, kertoo Silvar Jänes, yksi Miller’s BBQ:n yrittäjistä.

Miller’s BBQ:ssa jakkihedelmä valmistetaan kuten nyhtöpossu. Ensin savustetaan kevyesti ja maustetaan sitten samoilla ravintolan omilla mausteilla kuin lihavaihtoehtokin. Vahvasti liharavintolaksi itsensä määrittelevässä Miller’s BBQ:ssa jakkihedelmä on osoittautunut menestykseksi.

”Erityisesti kasvisruokailijat ovat olleet ihastuneita jakkihedelmään. Kiitosta on tullut siitä, että kun lihansyöjille on savustettuja herkkuja, pääsevät myös kasviksen ystävät samojen makujen äärelle”, Jänes kertoo.

Jäneksen mukaan jakkihedelmä on hyvä raaka-aine ravintolalle, jossa on itse kasattavia annoksia. Miller’s BBQ:n platterit antavat ruokailijoille mahdollisuuden koota jakkihedelmän ympärille kokonaisuuden oman maun mukaan.

Jakkihedelmän maailmanvalloitusta jarruttaa hedelmän lyhyt säilyvyys. Tuoreena jakkihedelmä pitäisi syödä parin viikon sisällä sadonkorjuusta, joten suoraan puusta poimittuna tätä vitamiinipommia ei juuri viljelymaiden ulkopuolella saa. Ratkaisu onkin jakkihedelmän säilöntä ja siemenien kuivatus. Säilykkeenä jakkihedelmää saa Suomestakin jo useammasta kaupasta sekä tukuista.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi