Väkevät

Vodka ja kaikki mitä siitä pitää tietää

Mistä vodka tehdään? Alkuperä ja valmistus

Vodka on yleensä viljasta tai perunasta tislattu alkoholijuoma, joka on suosittua etenkin Pohjois- ja Itä-Euroopassa. Nykyisen EU-lain­säädännön mukaan vodkaksi voidaan kutsua myös muista raaka-aineista, kuten hedelmistä tai sokerijuurikkaasta, valmistettuja tisleitä, mutta tämä tulee ilmoittaa juoman etiketissä. Valmistuksessa tavoitteena on kuitenkin mahdollisimman neutraali alkoholijuoma, joten vodkaa tislataan useampaan kertaan, jotta raaka-aineelle ominaiset maut jäävät taka-alalle.

Suomessa vodkan valmistuksessa käytetyin raaka-aine on ohra, kun taas Puolassa ruis ja Venäjällä vehnä. Vodka tislataan yli 95 til-% vahvuiseksi, josta se laimennetaan vedellä haluttuun vahvuuteen. EU-lainsäädännön mukaan vodkan tulee olla vahvuudeltaan vähintään 37,5 til-% ja siihen ei saa lisätä sokeria.

Vodka on peräisin Itä-Euroopan paljon viljaa viljeleviltä alueilta, mutta tarkka syntysija on hämärän peitossa. Ensimmäiset kirjoitetut todisteet löytyvät Puolassa valmistetusta viljatisleestä. Tämä alkuperäinen vodka oli kuitenkin todella erilaista nykyisiin puhtaisiin ja kirkkaisiin vodkiin nähden, koska ne tislattiin täysin pannutislauksella, joten valmiiseen tisleeseen jäi enemmän makuaineita ja epäpuhtauksia kuin nykyisin menetelmin valmistettaessa.

Käyminen

Sokeria sisältävät raaka-aineet ovat helpompia vodkan valmistuksessa, sillä hiivalla on näin valmiiksi ravintoa ja käyminen voi alkaa heti hiivan lisäämisen jälkeen. Tärkkelystä sisältävät raaka-aineet taas vaativat esikäsittelyn, jossa tärkkelys muutetaan sokereiksi. Tätä tuotetta, joka on sitten valmis käymiseen, kutsutaan mäskiksi. Käymisen loppu-tuotteena on yleensä maksimissaan noin 15 til-% tuote, joka on valmis tislattavaksi.

Tislaus

Vodkan tislaamiseksi kirkkaaksi ja puhtaaksi yli 95 % alkoholia sisältäväksi tisleeksi käytetään jatkuvaa kolonnitislausmenetelmää, koska pannutislauksella saavutetaan ainoastaan noin 70 % alkoholipitoisuus, joka myös merkitsee suurempia määriä makuaineita ja epäpuhtauksia valmiissa tuotteessa. Kolonnitislausjärjestelmät ovat käyttökustannuksiltaan edullisia, mutta itse järjestelmän hankkiminen on iso investointi. Tästä syystä useat pienet vodkan tuottajat eivät itse tislaa neutraalia 95 % alkoholia, vaan tilaavat tämän tisleen isoilta maataloustuottajilta, jonka sitten itse laimentavat, suodattavat ja pullottavat valmiiksi tuotteeksi.

Vaikka kolonnitislausmenetelmä onkin tapa saavuttaa korkeita alkoholipitoisuuksia vodkan valmistamiseksi, pannutislausta saatetaan silti käyttää vodkan viimeistelyyn, koska kuparipannut vaikuttavat vodkan makuun ja puhtauteen poistaen esimerkiksi tehokkaasti rikkiyhdisteitä. Usein näitä kahdenlaisia tisleitä sekoitetaan keskenään optimaalisen maun saamiseksi, koska pannu-tislauksella viimeisteltyä vodkaa luonnehditaan usein maultaan raskaaksi.

Suodatus

Vaikka nykymenetelmin valmistettu vodka onkin jo valmiiksi todella puhdasta 95 % tienoille tislattuna, jotkut vodkan valmistajat silti suodattavat vodkansa vielä puhtaamman lopputuloksen saamiseksi. Yleisimpänä menetelmänä on aktiivihiilisuodatus, joka poistaa hyvin öljypohjaisia yhdisteitä. Luksus-vodkien maailmassa on kehitelty myös hieman erikoisia suodatusmateriaaleja, kuten granaattikristalleja tai jopa murskattuja timantteja. Jotkut vodkan tuottajat taas suosivat juuri öljypohjaisten yhdisteiden jättämistä vodkaan paremman suutuntuman saavuttamiseksi, ja sanovat hiilen kuuluvan grillaamiseen eikä vodkan valmistamiseen.

Vesi

Vodkan ollessa hyvin neutraalin makuista, veden puhtaus vaikuttaa lopputuotteen makuun suuresti. Valmistuksessa suositaan pehmeää vettä, missä on mahdollisimman vähän mineraaleja, joita nykyisin poistetaan vedestä käänteisosmoosin avulla. Jotkut tuottajat taas suosivat luonnonvesiä ja tekevät yhteistyötä esimerkiksi artesaanilähdevesituottajien kanssa.

Vodkan käyttö

Ruokailu ja snapsi

Perinteisesti vodka tarjoillaan jääkylmänä pienistä laseista, jotka on myös hyvä pitää pakastettuna. Parhaimpia ovat varrelliset snapsilasit, jotta vältetään vodkan lämmittäminen lasia kädessä pidettäessä. Jos vodkaa ei juoda varsinaisen aterian yhteydessä, perinteiseen tapaan sen kanssa tarjoillaan pientä suolapalaa, esimerkiksi suolakurkkuja.

Cocktailit

Vodkan neutraalius juomasekoituksissa on hieman kaksijakoinen; neutraaliutensa vuoksi se sopii hyvin yhteen melkeinpä kaikkien raaka-aineiden kanssa, mutta se tuo juomaan itsessään vähän makua ja persoonallisuutta. Tämän vuoksi markkinoille on tullut paljon erilaisia makuvodkia, jotka tuovat omaa makuaan cocktaileihin. Vodkan neutraalius tarjoaa oivan parin tuoreiden raaka-aineiden tai kotitekoisten siirappien makujen korostamiseen. Erilaiset marjat, hedelmät, yrtit ja mausteet pääsevät hyvin esille maustamattomien vodkien seurana.

Julkaistu Shakerissa 4.5.2018.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker