Viski

Viski ja sen monet laadut: mallasviski, blended whisky, bourbon…

Viski on viljasta, vedestä ja hiivasta valmistettu väkevä alkoholijuoma, jota kypsytetään tammitynnyreissä. Siihen ne yleiset piirteet sitten jäävätkin, sillä viskiä valmistetaan lähestulkoon kaikkialla maailmassa ja eri puolilla sitä koskevat omat sääntönsä. Jopa nimen kirjoitusasu vaihtelee: Yhdysvalloissa käytetään nimeä whiskey ja Skotlannissa ja useimmissa muissa paikoissa nimeä whisky.

Mitä on skottilainen mallasviski?

Skotlantilainen mallasviski on todennäköisesti tunnetuin kaikista viskilaaduista. Se valmistetaan mallastetusta ohrasta, josta tehdään veden ja hiivan avulla vierrettä. Mallastamista tarvitaan, jotta viljan tärkkelys saadaan muunnettua käymiskelpoiseksi sokeriksi. Mallastamisessa jyvät kastellaan kolmeen kertaan, jotta jyvät alkavat itää. Itäminen pysäytetään kuivaamalla. Uunikuivaus ei vaikuta makuun, kun taas turvekuivaus tekee viskistä savuisen ja turpeisen makuista.

Maltaat jauhetaan ja sekoitetaan kuumaan veteen eli mäskätään. Syntynyt makea neste eli vierre käytetään noin kahdeksanprosenttiseksi rankiksi. Rankki tislataan suurissa kuparipannuissa kahteen kertaan, laimennetaan tynnyrivahvuuteen eli 63,5-prosenttiseksi ja kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta. Laadukkaimpia viskejä on ikäännytetty jopa 40–vuotiaiksi saakka. Kypsytyksessä voidaan käyttää erilaisia viimeistelyitä, eli alkukypsennys tapahtuu vaikka amerikkalaisessa bourbon-tynnyrissä ja viimeiset kuukaudet esimerkiksi sherrytynnyrissä.

Varastointipaikka vaikuttaa viskin makuun, ja esimerkiksi Islayn saarella Skotlannin länsipuolella viskeissä on usein hentoinen suolainen sävy, jonka uskotaan tulevan suolaisesta meri-ilmasta. Viskiharrastus on kasvamaan päin, ja asiakkaat voivat olla todellisia asiantuntijoita. Viskien hintahaarukka on laaja, parista kympistä useisiin tuhansiin euroihin pullolta.

Mitä tarkoittaa blended whisky?

Skotlantilainen blended whisky on mallasviskin ja yleensä vehnästä tai maissista valmistetun viljaviskin sekoitus. Niihinkin sekoitetaan pieni osa mallastettua ohraa, koska tärkkelyksen muuntuminen käymiskelpoisiksi sokereiksi edellyttää maltaasta saatavaa entsyymiä.

Viljaviski tislataan yleensä kolonnitislauslaitteella, jolla saadaan puhdasta, alkoholipitoisuudeltaan kor­keaa tislettä. Sekoiteviskin laatu on sitä parempi, mitä enemmän siihen on käytetty mallasviskiä. Maailman myydyimmät viskit ovat sekoitteita, ja ne ovat varsin monikäyttöisiä.

Bourbon, Tennessee-viski ja ruisviski

Bourbon on Kentuckysta tulevaa amerikkalaista viskiä, jonka raaka-aineista vähintään 51 prosenttia on oltava maissia. Loput ovat yleensä ruista tai vehnää sekä mallastettua ohraa. Bourbonissa osa edellisen erän rankista lisätään uuteen käymiserään antamaan makua, ja sitä kutsutaan hapanmäskiksi. Bourbonia täytyy ikäännyttää vähintään kaksi vuotta uusissa, amerikkalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä, jotka on paahdettu hyvin tummiksi. Uuden tammen käyttö antaa bourbonille sen makean vaniljaisen ja toffeisen aromin.

Bourbonin kaltaista viskiä tehdään myös Tennesseessä, mutta Tennessee-viskin erikoisuutena on suodatus vaahterahiilisammioiden läpi.

Ruisviski tehdään samoin kuin bourbonkin, mutta raaka-aineesta suurimman osan täytyy olla ruista.

Kanadalainen viski sopii tutustujalle

Kanadalainen viski on sekoiteviskiä, jota valmistetaan pääosin maissista. Runkoa täydennetään rukiilla, mallastetulla ohralla tai vehnällä. Viski tislataan kolmeen kertaan kolonnitislaimilla. Perusviskiiin sekoitetaan pannutislattua ruisviskiä mausteeksi. Kanadalaisia viskejä kypsytetään entisissä bourbontynnyreissä vähintään kolmen vuoden ajan. Tuloksena on kevyttä ja pehmeää viskiä, jolla on helppo aloittaa viskeihin tutustuminen.

Maailman vanhin viski on irlantilainen

Irlantilainen viski pääsee ylpeilemään maailman vanhimman viskin tittelillä. Todistettavasti Bushmillsin tislaamo on saanut tislaamolupansa jo 1608, mutta tislauksen uskotaan alkaneen jo kelttiaikaan varhaisella keskiajalla. Irlantilainen viski tehdään sekä mallastetusta että mallastamattomasta ohrasta ja se tislataan kolmeen kertaan. Irlantilaista viskiä on kypsytettävä vähintään kaksi vuotta.


Viski sopii drinkkeihin. Ohje: Apple Highball
Apple Highball.

Ohje: Apple highball

40 ml viskiä

40 ml omenamehua

80 ml Novelle Mango & Guava

omenalastu

Viski sopii drinkkeihin. Ohje: Lemon Highball
Lemon highball.

Ohje: Lemon highball

40 ml viskiä

120 ml Lemonade

sitruunan kuori

Mitä hyllyyn?

 • Neutraali skotlantilainen blended whisky
 • Savuinen ja turpeinen skotlantilainen mallasviski
 • Bourbon
 • Irlantilainen viski
 • Kanadalainen viski

Jos tilaa ja kysyntää tuntuu olevan:

 • Kevyt ja kukkainen skotlantilainen mallasviski
 • Ikääntynyt single cask -mallasviski
 • Ruisviski
 • Skandinaavinen viski
 • Japanilainen viski

Viskin tarjoileminen

 • Viskiä tarjoillaan sekä sellaisenaan että juomasekoituksissa.
 • Perinteinen on the rocks -lasi on jäämässä pois käytöstä, koska viskin jäähdyttäminen jäillä hävittää sen hienovaraisemmat tuoksut.
 • Iäkkäämpien viskien tarjoiluun sopii tulppaaninmallinen aromilasi. Jos viski on tynnyrivahvuista, eli 55–65-prosenttista, kannattaa viereen panna vesilasi, josta asiakas voi halutessaan lisätä muutaman pisaran vettä viskin joukkoon.
 • Drinkeissä käytetään usein nuorempia ja suoraviivaisempia viskejä. Skotlantilaiset blended whiskyt sopivat esimerkiksi Whisky souriin, ja amerikkalaisissa ohjeissa käytetään pääsääntöisesti bourbonia. Irish coffeen raaka-aine on luonnollisestikin irlantilainen viski.

Kuvat: iStock.com / Dmitrii Ivanov, Hartwall

Julkaistu Shakerissa 1/21.


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker