Viini

Järjestä viininmaistelu henkilökunnan pikkujouluun – näillä vinkeillä onnistut

Viininmaistelu on parhaimmillaan yhtä aikaa rentoa ja analyyttistä toimintaa. Viinien arviointi on aina suhteellista, ja suosikkiviinejä voi olla useitakin. Viinit herättävät värikästä keskustelua ja luovat hyvää yhteishenkeä. Viinipruuvin järjestämisen ei siis tarvitse olla monimutkaista, kunhan otat muutaman perusasian etukäteen huomioon.

Valitse teema ja valitse se mielellään niin, että otat huomioon enemmistön viinimieltymykset. Teema voi olla sellainen, joka tavalla tai toisella yhdistää maistajia. Perinteisissä valko- tai punaviinimaistelussa teema löytyy usein tietyn maan, alueen tai jopa tiettyjen rypälelajikkeiden ympäriltä. Hauska idea on järjestää vaikkapa maaottelu Ranska vastaan Italia tai rypäleiden välinen mittelö Syrah vastaan Tempranillo. Vielä hauskempi lopputulos saadaan aikaan, kun maistelijat eivät tiedä etukäteen viinien järjestystä.

Jos taas haluat järjestää tasapuolisen vertailun viineille, vältä suuria eroja esimerkiksi viinien alkoholimäärässä tai jäännössokerissa. Voit myös valita mahdollisuuksien mukaan persoonallisia tai teknisesti laadukkaita viinejä. Elämä on liian lyhyt geneeristen viinien maisteluun.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Bottles of champagne in a bucket with ice
Viinimaistelun teema voi olla esimerkiksi samppanja vastaan kuohuviiini. KUVA Istock


Mitkä viinit maisteluun?

Kuohuviinimaistelukuohuviinit vs. samppanja

  • Valitse laadukkaita kuohuviinejä, joista yksi on samppanja. Älä kerro etukäteen, missä lasissa on samppanjaa. Äänestäkää voittajaa.
  • Maistelun voi toteuttaa myös sijoittamalla samppanjoiden joukkoon yhden kuohuviinin.

Cava vs. Prosecco

  • Testaa tunnistetaanko, kumpi on kyseessä ja mikä voittaa vai tuleeko tasapeli?

Erikoisteemoja

  • Roseviinit (kuplilla ja ilman)
  • Väkevöidyt viinit (esim. portviinit tai sherryt)
  • Viinit ja juustot
  • Eksoottiset viinimaat
  • Kulttituottajan vuosikertavertikaali

Näin se onnistuu

1. Valitse sopiva teema

  • Mitä rajatumpi teema, sitä selkeämpi arviointi
  • Teema voi olla maa, alue, rypälelajike tai vaikka ruoka

2. Valitse teemaan sopiva määrä viinejä

  • Esimerkiksi 4–6 viiniä on sopiva riippuen osallistujien määrästä
  • Huomioi viinimaisteluun käytettävä aika

3. Varmista riittävä määrä viinilaseja

  • Jos vertailu tehdään, on maistelussa hyvä olla yhtä monta samanlaista lasia kuin viinejä
  • Hyvä viinilasi on kirkas, jalallinen, kevyehkö ja riittävän tilava

4. Viinien rinnalle vettä, leipää ja kurkkua

  • Viinien välissä on hyvä neutralisoida makua, jotta viinit eivät ala muistuttamaan toisiaan
  • Huomioi, että suolainen leipä ja ruoka muuttavat viinin omaa makua

Näin laitat viinit järjestykseen

1. Kokonaisuus ratkaisee

Mieti, tuntuuko viini tasapainoiselta

  • Tuoksu – maku
  • Hedelmä – hapokkuus

Onko viini puhdaspiirteinen?

  • Onko viini kunnossa? Ei korkkivikaa, ylimääräistä oksidaatiota tms.
  • Tunnistaako alkuperämaan tai jopa rypäleen?
  • Korostuvatko esim. tammikypsytys tai alkoholi hedelmän sijaan?

Millainen on viinin jälkivaikutelma?

  • Hyvä viini jättää miellyttävän jälkimaun, joka kestää suussa
  • Laadukasta viiniä voi suositella myös muille

2. Laatu vs. Mieltymys

  • Ammattituomarien tulee pisteyttää viinit niiden absoluuttisen laadun perusteella
  • Viinin ystävät saavat arvioida paremmuuden juuri sen mukaan mikä tuntuu miellyttävältä

3. Pisteytys

  • Kun olet arvioinut kokonaisuuden, voit antaa viinille kouluarvosanan (esim. 8+) tai muun asteikon mukaan
  • Lopuksi äänestäkää kunkin mielestä paras viini tai jakakaa jokaiselle äänestäjälle esim. kolmen pisteen summa, jonka voi jakaa haluamallaan tavalla viineille esimerkiksi parhaalle 2 p ja toiselle 1 p = 3 p. Näin saadaan helpommin hajontaa maistelun suosikkia valittaessa. Tärkeintä on kuitenkin, että jokainen saa äänestää juuri sitä viiniä, mistä eniten pitää!

Vinkkejä!

Huolehdithan, että viineillä on sopiva tarjoilulämpötila ennen maistelua. Huoneenlämpöisenä punaviinikin saattaa maistua karvaammalta kuin kevyesti viilennettynä. Lämpimässä huoneessa viinin lämpötila laskee nopeastikin, vaikka se olisi alkuun liian viileää.

Jos säilytät viinejä jääkaapissa ennen maistelua, huomioi, että punaviinien lämpötila laskee usein tarjoilulämpötilaan jo puolessa tunnissa, valkoviinien lämpötila noin tunnissa. Kaatamalla viinin ennakkoon laseihin prosessi nopeutuu ja viinit saavat ilmaa avautuakseen.

Jos viinien sokottamisen vuoksi maskeeraat pullot foliopaperilla, huomioithan, että sen jälkeen viinien lämpötila muuttuu hyvin hitaasti niin jääkaapissa kuin huoneenlämmössäkin.

Pruuvin aikana saat tuoksusta enemmän irti pitämällä suuta kevyesti auki sisään hengittäessä. Silloin tuoksun ikään kuin maistaa. Hajuaistia voi neutralisoida tuoksuttamalla omaa ihoa. Sen jälkeen viinin tuoksu erottuu taas selkeämmin.

Saat viinin mausta esille lisää ominaisuuksia, kun pyörität viiniä suussa tai ryystät ilmaa.

LUE MYÖS: Työhyvinvointi vaatii kahviloidenkin pomoilta enemmän kuin ennen – ”Asiakkaat huomaavat hyvän fiiliksen, sitoutuvat ja palaavat”

LUE MYÖS: Mitkä punaviinit ravintolan viinilistalle? Sommelier Samuil Angelov neuvoo


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi