Shaker
SUOSITTELEMME: Tässä ovat PRO-finalistit 2023!
SUOSITTELEMME: Paljasta lempidrinkkisi ja osallistu Avecin suureen cocktailkyselyyn
SUOSITTELEMME: Avec on ruuan, juoman ja tapahtumien ammattilaisten oma media – näin se sinua palvelee
Cocktailreseptit

Eksotiikkaa cocktailiin! Yuzu ja muut syksyn trendimaut sekä kolme reseptiä

Kurkuma

Inkiväärikasvien heimoon kuuluvaa kurkumaa viljellään pääasiassa Aasiassa, Afrikassa ja Intiassa. Tästä ruohovartisesta kasvista käytetään juuret, joista valmistetaan niin mausteita kuin rohdoksia. Kurkuma on tuttu mauste erityisesti intialaisesta ruuasta. Yhdistettynä sitruunaan, jogurttiin ja ruusuun saadaan kurkumasta luotua raikas intialaishenkinen alkoholiton cocktail, jonka voi halutessaan terästää ginillä.

Sitruunaruoho, korianteri, kookos ja porkkana ovat myös hyviä makupareja kurkumalle.

Yuzu

Kiinasta kotoisin oleva paksukuorinen yuzu on erityisesti japanilaisten kokkien suosiossa. Yuzumehua käytetään soijapohjaisessa ponzu-kastikkeessa sekä misokeitossa. Juomapuolella yuzu on putkahdellut tuotteisiin niin long drinkeissä, oluissa kuin virvoitusjuomissa. Tuoreena yuzua on Suomessa melko huonosti saatavilla, mutta sitä voi hyödyntää drinkeissä esimerkiksi pyreenä tai käyttämällä yuzulla maustettua virvoitusjuomaa pidentäjänä.

Esimerkiksi kirsikka, greippi, hasselpähkinä ja valkosuklaa toimivat yuzun kaverina.

Hibiskus

Kirpeän hapan hibiskushauduke sammuttaa janon niin Karibialla, Latinalaisessa Amerikassa kuin Afrikassa. Kiinanruusun läheisestä sukulaisesta rosellesta valmistettu hauduke on kotoisin Länsi-Afrikasta, jossa kasvi on kasvanut villinä. Hauduketta voi nauttia kylmänä tai kuumana, ja sen kirkkaan punainen väri tuo sesonkiin sopivaa vivahdetta kauden cocktaileihin. Hibiskuksen maku muistuttaa karpaloa, ja se sopiikin erinomaisesti twistiksi klassiseen Cosmopolitaniin.

Karpalon lisäksi muutkin marjat sekä hunaja, chili, timjami, verigreippi ja kaneli sopivat hibiskuksen kanssa.

LUE MYÖS: Cocktailiin tyrniä tai sieniä – 7 suomalaista baarimestaria antaa vinkit syksyyn


Madame of Mumbai
Madame of Mumbai. KUVA Laura Hujanen

Madame of Mumbai

ripaus kurkumaa

2 cl sokerisiirappia

2 cl sitruunamehua

4 cl juoksevaa jogurttia

1 dash ruusuvettä

tilkka soodaa

Lasi on the rocks

Valmistustapa ravistaminen

Koriste inkiväärisiivu

Mittaa shakeriin kurkuma, sokerisiirappi, sitruunamehu, jogurtti ja ruusuvesi. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi on the rocks -lasiin, lisää tilkka soodaa ja koristele inkiväärillä.

Vinkki! Voit maustaa sokerisiirapin valmiiksi kurkumalla, jolloin annostelu on helpompaa!

The Yuzual Suspect
The Yuzual Suspect. KUVA Laura Hujanen

The Yuzual Suspect

2 cl giniä

2 cl yuzulla maustettua sakea

4 cl sitruuna oleo shrubia*

yuzylla maustettua tonicia tai virvoitusjuomaa

Lasi highball

Valmistustapa rakentaminen

Koriste sitruunan kuori

Mittaa highball-lasiin gini, sake ja sitruuna oleo shrub. Täytä jäillä ja pidennä yuzulla maustetulla tonicilla tai virvoitusjuomalla. Koristele sitruuna kuorella.

* Sitruuna oleo shrub

2 sitruunan kuoret ilman valkoista osaa

1 dl sokeria

1 dl sitruunamehua

Laita sitruunankuoret puhtaaseen suljettavaan astiaan ja kaada päälle sokeri. Sulje purkki, ravista ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Seuraavana päivänä lisää sitruunamehu ja ravista, kunnes kaikki sokeri on sulanut. Poista kuoret. Valmis shrub säilyy kylmässä noin viikon.

Hibiscosmo
Hibiscosmo. KUVA Laura Hujanen

Hibiskosmo

3 cl hibiskuksella maustettua vodkaa*

1 cl sitruslikööriä

3 cl karpalomehua

1 cl limemehua

Lasi coupe

Valmistustapa ravistaminen

Koriste limen kuori

Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi coupe-lasiin ja koristele limen kuorella.

*Hibiskuksella maustettu vodka

2 tl hibiskushauduketta

2 dl vodkaa

Sekoita hibiskushauduke ja vodka. Anna maustua 2–4 tuntia. Siivilöi. Säilytä viileässä.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker