Vodka

Pullo vodkaa pöytään! Porukalle kannattaa tarjoilla pilke silmäkulmassa ja huumori myy, tietää Minttu Tapiola

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa vodkaan liitettäviin mielikuviin, vaikka vodkaa valmistetaan itänaapurin lisäksi ympäri maailmaa.

Asiakkaat saattavat myös olla aiempaa tarkempia tuotteiden alkuperästä. Lisäksi vodkan makumaailmaa usein aliarvioidaan verrattuna muihin alkoholeihin, kuten viskiin ja rommiin.

Näin kokee helsinkiläisen Mattolaiturin ravintolapäällikkö Minttu Tapiola, jolle on kertynyt kokemusta vodkan myynnistä ja valikoiman rakentamisesta urallaan niin yökerhosta kuin cocktailbaareista.

LUE MYÖS: Vodka ja kaikki mitä siitä pitää tietää

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Minttu Tapiola nauttii vodkan aromilasista. KUVA Laura Hujanen

Tapiolan mukaan vodkavalikoiman rungon saa rakennettua muutaman tuotteen ympärille. Vieraiden tarpeisiin vastatakseen on hyvä tuoda valikoimaan variaatiota erityisesti laatuvodkien puolelle.

”Nykyään vieraat ovat tosi bränditietoisia, ja on hyvä olla muutama vaihtoehto hyllyssä.”

Tapiola harkitsisi myös magnum-pullojen tarjoilua, varsinkin jos baarissa käy isompia seurueita. Niiden avulla saadaan tehostettua myyntiä ja palveltua paremmin asiakkaita, jotka haluavat keskittyä muuhun kuin jatkuvaan drinkkilistan selailuun.

”Alkuun saatetaan ottaa pari cocktailia, mutta sitten huomataan, että ison pullon ottaminen pöytään voisikin olla järkevää. Meidän baarimestareiden suosittelutaito ja huumori ovat magnum-pullojen myynnissä ensiarvoisen tärkeitä.”

Maustamattomien vodkien lisäksi vaihtoehtoja tuovat maustetut vodkat ja uudempi kategoria botanical vodka, jonka tuotteet saavat makunsa aidoista kasveista ja mausteista. Näiden ottamista valikoimaan Tapiola pohtisi liikeidean mukaan: käykö meillä asiakaskuntaa, joka on kiinnostunut näistä tuotteista?

”Nyt halutaan luonnollisia makuja, minkä ansiosta botanical vodka kyllä liikkuu tosi hyvin.”

Luonnollisuus ja terveellisyys näkyvät myös vodkacocktaileissa. Asiakkaat kaipaavat Tapiolan mukaan aidoista raaka-aineista valmistettuja juomia, ja vodkan kuulas makumaailma sopii näiden pariksi hyvin. Hän lähteekin yhdistämään vodkaa usein marjoihin ja hedelmiin.

”Vodka on siitä kiva alkoholi, että sen kanssa pystyy leikkimään tosi paljon.”

Klassikkopuolella Tapiola on huomannut, että erilaiset martinit ovat viime aikoina olleet suosittuja. Vodka Martinin ja Dirty Martinin lisäksi muun muasssa Espresso Martini ja Porn Star Martini pitävät pintansa varmasti tänäkin vuonna. Asiakkaiden tietämys klassikoista on kasvanut, ja he osaavat myös kysellä tietynlaisia versioita niistä.

”Lemon Dropia kysellään shottina, ja Caipiroscaa sekä Cosmopolitania pitkänä. On myös hauska huomata, että samassa seurueessa saatetaan juoda Vodka Martinia ja Moscow Mulea. Se on mielestäni hieno kombo, ja kertoo siitä, miten laajaa vaihtelu vodkacocktaileissa on.”

Vodkatrendit

 • Klassikoissa kuivempi maku jyrää: Vodka Martini ja Dirty Martini halutaan nyt rutikuivana.
 • Kuluttajat osaavat kysellä vodkaklassikoista twistejä, kuten Cosmopolitania pitkänä versiona.
 • Magnum-kokoiset vodka­pullot ovat rantautumassa yökerhoista myös pienempiin baareihin.
 • Terveellisyys ja luonnolliset raaka-aineet korostuvat vodkacocktaileissa.

Vitsit kehiin

Jutteleminen vieraiden kanssa edistää lisämyynnin tekemistä, suunsa avaamalla ei menetä mitään! Kun vieras on sitten tehnyt ostopäätöksensä ja on vielä “ostohousut jalassa”, tarjoa valitun tuotteen kylkeen lisävaihtoehtoja: cocktailia, shottia tai pulloa pöytään.

Erityisesti isojen seurueiden kohdalla kannattaa olla liikenteessä pilke silmäkulmassa. Usein huumori palkitaan lisäostoilla. Ehdotukseen vodkashotista saatetaan aluksi suhtautua naureskellen ja vastata, että eihän kukaan vodkaa shottina juo. Oikeanlaisella huumorilla tilanne kuitenkin monta kertaa etenee siihen, että shotin äärellä lopulta muistellaan nuoruuden vodkakokeiluja.

Makuparit: vodka x ruoka

 • Maustamaton vodka & savustettu kala. ”Periaatteessa vodkan viereen sopii kaikki suolattu, kypsytetty ja savustettu.”
 • Maustettu vodka & tumma leipä. ”Vodkasta löytyy uutta näkökulmaa suolaisella lisukkeella.”
 • Botanical vodka & kypsytetty juusto. ”Voimakkaat maut tuovat luonnollisen maun esiin vodkasta.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.


Red Afternoon
Red Afternoon. KUVAT Laura Hujanen

Red Afternoon

4 cl rosepippurilla infusoitua Absolut Elyx -vodkaa

2,5 cl puolukka-cordialia

2,5 cl limemehua

5 dash Fee Foam -vaahdotusainetta

6 cl Lehtikuohu herukanlehtijuoma

Valmistustapa ravistaminen

Lasi highball

Koriste puolukkapöly

Sekoita shakerissä vodka, puolukka-cordial, limemehu ja vaahdotusaine. Sulje shaker ja kuivaravista. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi puolukkapölyllä koristeltuun highball-lasiin ja pidennä herukanlehtijuomalla.

Minttu Tapiola
Minttu Tapiola ja Red Afternoon. KUVAT Laura Hujanen

Minttu Tapiola

ravintolapäällikkö, Mattolaituri

Vodkaa kuin viskiä

”Urani alkuajoilta asti vodka on ollut kolmen lempialkoholini joukossa. Pidän vodkan makumaailmasta, ja maistelen mielelläni erilaisia vodkia ja etsin niistä vivahteita. Nautin vodkani mielellään aromilasista viskin tapaan, jolloin maistellessa voi hakea erilaisia asioita. Minkälainen on suutuntuma? Entä onko maku kitkerä vai pehmeä, voimakas vai lattea? Mitä enemmän olen syventynyt vodkan maailmaan sitä enemmän se kiehtoo.”

LUE MYÖS: Gini myy! Ginirakastaja Hanna Karlson paljastaa kikkansa myyntiin ja parhaat makuparit eri ginityyleille


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker