Shaker
SUOSITTELEMME: Tyly tuomio sushibuffeteille – japanilaisen keittiön suomalainen mestarikokki paljastaa kolme inhokkipalaansa
SUOSITTELEMME: Taso 5: Oletko tuppisuu? Näin opit keskustelemaan somessa
SUOSITTELEMME: Ehdota PRO-palkinnon saajaa! Parhaat keittiö- ja ravintola-ammattilaiset palkitaan PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla 18.1.2023
Viski

Pönötys pois viskin ympäriltä – Kanadassa muutos näkyy nuorten aikuisten tilauksissa, kertoo baarimestari

James Grant
James Grant ja koronaturvallinen ravistaminen. KUVA Justin Benson

Baarimestari James Grantin mielestä ihmiset kuvittelivat pitkään, että viskin juomisessa ja käyttämisessä täytyy noudattaa tarkkoja sääntöjä. Hän iloitsee siitä, että ihmiset uskaltavat nyt nauttia viskiä tavalla, joka sopii juuri itselle.

Australiassa syntynyt James Grant on kotiutunut Kanadan Edmontoniin, missä hän työskentelee Little Hong Kong -baarissa. Grant kertoo, että kanadalaisten laseissa näkee usein skotlantilaista tai amerikkalaista viskiä, mutta tällä hetkellä japanilainen viski on nosteessa. Myös paikallinen kanadalainen viski elää mielenkiintoisia aikoja. Perinteiset tuottajat ovat alkaneet luoda poikkeuksellisia uusia tulkintoja viskistä.

”Lisäksi viimeisen viiden vuoden aikana muutama henkilö on tehnyt ilmiömäistä työtä kanadalaisen viskin kansainvälisen profiilin nostamiseksi”, James Grant kertoo.

Grantin mukaan Kanadassa on suhtauduttu viskin nauttimiseen varsin perinteisesti. Erityisesti skotlantilaiset ja irlantilaiset viskit on totuttu juomaan sellaisenaan. Nyt nuorten aikuisten keskuudessa on kuitenkin nähtävissä muutosta.

”Nuorten parissa on vanhempia yleisempää nauttia viskiä nimenomaan highballeissa ja cocktaileissa.”

LUE MYÖS: Viski ja sen monet laadut: mallasviski, blended whisky, bourbon…

Skottilaista trooppiseen cocktailiin

Highball-trendi onkin selvästi nähtävissä. Grantin mukaan tämä johtuu siitä, että highball formaattina on kanadalaisille tuttu: monille ensimmäinen kosketus viskiin on pidennettynä ginger alella. Tästä syystä paikalliset suhtautuvat suopeasti drinkkilistoille viime aikoina ilmestyneisiin highballeihin, kuten Scotch & Sodaan ja Japanese highballiin.

”Tuollaisten cocktailien laittaminen listalle on helppoa, ja ihmiset reagoivat niihin erittäin hyvin.”

Kanadalaiset baarimestarit käyttävät viskiä cocktaileissa nykyään entistä monipuolisemmin. Pitkän aikaa viskidrinkit olivat lähinnä tummia, hämmennettyjä ja alkoholivetoisia. Nyt viskiä käytetään myös hedelmäisissä ja hapokkaissa juomissa. Viskidrinkkien ympäriltä onkin karisemassa liiallinen pönötys.

”Skottiviskiä ja bourbonia näkee jopa trooppisissa juomasekoituksissa.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

James Grant
James Grant. KUVA Justin Benson

Viskiä yhdistellään rohkeammin myös ruuan kanssa. Grantin mukaan viskiä paritetaan erityisesti pienten suupalojen kuten suklaan kanssa, mutta myös kokonaisten maistelumenujen aisaparina.

”Sekä viskiä että viskicocktaileja tarjoillaan ruuan kanssa. Siitä on tulossa trendi.”

Klassisista viskicocktaileista Grantin oma suosikki on Bobby Burns eli Manhattan-henkinen sekoitus skotlantilaisesta viskistä, makeasta vermutista ja Bénédictine D.O.M -likööristä.

”Se on itse asiassa ylipäätään suosikkicocktailini.”

Grantille viskin hyödyntäminen elämyksellisessä cocktailissa on tuttua: viskidrinkki siivitti hänet ykkössijalle World Class -kilpailussa.

”Rakastan käyttää viskiä cocktaileissa!”

Erityisen mielellään Grant nostaa esiin viskien hedelmäisiä elementtejä. Skotlannin Speysiden ja Highlandin alueen rikkaita ja hedelmäisiä viskejä hän yhdistelee vihreiden ja yrttisten makuvivahteiden kanssa. Japanilaisen viskin parhaaksi kaveriksi Grant taas nimeää mansikan ja basilikan.

”Se on mielestäni hauska yhdistelmä, jota monet eivät osaa odottaa.”

LUE MYÖS: Mari Saarenpää maistelee viskiä päivittäin – rohkaisee muitakin naisia tislaajiksi: ”Kyllä me osaamme, jos haluamme”

LUE MYÖS: Highball, kova vesi ja hyperlokaali – baari­ammattilainen, panosta nyt näihin!

LUE MYÖS: Gini myy! Ginirakastaja Hanna Karlson paljastaa kikkansa myyntiin ja parhaat makuparit eri ginityyleille


James Grant

  • World Class Bartender of the Year 2021.
  • Aloittanut baarialalla vuonna 2013 Lontoossa.
  • Työpaikka Little Hong Kong Edmontonissa Kanadassa.
  • Aiempia työpaikkoja Woodwork, Three Boars, Wilfred’s, Baijiu, Pablo.
  • Top 3 viskit Johnnie Walker, Talisker ja Caol Ila.

Little Hong Kong

Miten erottautuu muista baareista?

Baarissa ei ole listaa, vaan jokainen drinkki on mittatilaustyönä asiakkaan makuun ja mieltymyksiin valmistettu.

Suosituin viskicocktail?

Listan puuttumisesta johtuen ei ole tiettyä suosituinta viskicocktailia. Kokeilunhaluiselle viskin ystävälle valmistetaan mielellään Manhattan tai Bobby Burns.

Minkälainen viskivalikoima?

Laaja valikoima viskejä eri puolilta maailmaa varmistaa monipuoliset mahdollisuudet erilaisten drinkkien valmistamiselle. Skotlantilaiset ja amerikkalaiset viskit kokoelman runsaslukuisimmat.

Osoite: 10359 – 104 street, Edmonton, Alberta, Canada

Some: @littlehkyeg

Tartan Scarf
Tartan Scarf. KUVA Justin Benson

Tartan Scarf

6 cl Johnnie Walker Black Label -viskiä

3 cl amontillado sherryä

0,75 vaahterasiirappia

0,75 Bénédictine-likööriä

2 dash Angostura-bitteriä

Hämmennä kaikki raaka-aineet jäiden kera ja siivilöi jäähdytettyyn cocktaillasiin. Koristele sitruunan kuorella.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja 100% hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi