Viini

Näin rakennat toimivan roseeviinilistan

Salon liepeillä Halikossa varttunut Toni Feri herkuttelee roseeviineillä ympäri vuoden ja rakastaa niiden monipuolisuutta etenkin ruokajuomina. Vaikka roseeviinin myynti Suomessa on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, silti se mielletään yhä pitkälti kesäiseksi sesonkituotteeksi.

”Moni meistä alan ammattilaisistakin tuntuu pitävän roseeta sesonkiviininä, vaikka meidän jos kenen tulisi näyttää mallia ja tarjota sitä ennakkoluulottomasti myös kylmempinä vuodenaikoina. Roseeviinien tyylillinen kirjo on valtava!”

Ferin mukaan maailmalla rosee nähdään jo monikasvoisena gastronomisena viininä, joka on paljon muutakin kuin ”sitä vaaleaa eteläeurooppalaista”. Natuviinitrendin myötä roseeviinien värispektri on laajentunut entisestään. Myös yhä useampi asiakas on valmis kokeilemaan uutta. Näin on ainakin Ravintola Grönissä, jonne Let Me Wine toimittaa viinejä.

”Jos meillä Grönissä kaataa helmikuun pakkasilla asiakkaan lasiin tummanpunaista ja tuhtia roseeta, saa taatusti keskustelun heti käyntiin. Täyteläiset ja kompleksiset roseet ovat upeita ruokaviinejä, ja ne kannattaa tarjoilla hieman lämpimämpinä.”

”Roseeviinien tyylillinen kirjo on valtava!”

Roseeviinilista on monessa ravintolassa ja baarissa hyvin suppea. Silloin on Ferin mukaan järkevää pidättäytyä tunnetuissa, ”konservatiivisemmissa” roseeviineissä. Vaikka viinimaailma elää jatkuvasti, ei mikään muu alue profiloidu ihmisten mielissä yhtä voimakkaasti roseehen kuin Provence.

”Hyvän hinta-laatusuhteen provencelaisklassikon ohella vaaleanpunaisten listalla voisi olla rosee vaikkapa Katalonian Penedèsistä. Jos sinne listalle mahtuu kolmaskin, lähtisin Itävaltaan tai Saksaan päin. Tai sitten Italiaan, jonka eri alueilta tulee yllättäviä, upean kiehtovia roseeviinejä.”

Jos resursseja on, Ferin mielestä ravintolat ja baarit voisivat olla joustavampia myös siinä, miten pullomyynnissä olevia roseeviinejä avataan lasimyyntiin. Feri kehottaa maistamaan roseet kimpassa henkilökunnan kanssa, kun töissä tulee hiljainen hetki.

”Maistakaa ne roseet, muuten tarjoilijoiden on vaikea suositella ja myydä niitä. Jos listallanne on useampi roseeviini ja edessä hektinen ilta, pyydä kutakin työntekijää valitsemaan listalta oma suosikki ja suosittelemaan sitä aktiivisesti sen työvuoron ajan.”

Mikäli isot tavarantoimittajasopimukset eivät sido käsiä, Feri kehottaa niin viinilistan laatijaa kuin henkilökuntaa käymään myös tastingeissa ja muissa alan tapahtumissa haistelemassa uusia tuulia.

Helpota myyntiä

Kun viinilista elää, on myyminenkin helpompaa. Tapaamalla eri maahantuojia säännöllisesti, kipinä viinilistaan ja myyntityöhön pysyy kivasti yllä.

”Myyminen ei tarkoita tyrkyttämistä vaan pikemminkin herkuttelevaa konsultointia.

Ihmiset ovat jo yllättävän innokkaita kokeilemaan roseeviineissäkin, ja natuskene vetoaa etenkin nuoriin; kaikki nämä ihanat hörhötuottajat tarinoineen ja oudon värisine roseineen.”

Kokeiluja vierastavaa tai varttuneempaa asiakasta voi myös johdatella maistamaan sitä ”oudolta ja yllättävältä” tuntuvaa roseeviiniä, joka vaatii kenties hivenen aikaa ja lämpenemistä tai ruokaa kolahtaakseen. Täyteläisen roseeviinin voi toki tarjota todella kylmänä, jos asiakas tuntuu olevan raikkauden perään. Toni Feri peräänkuuluttaakin impulsiivisuutta viinin tarjoiluun ja nauttimiseen.

”Suomi on positiivisella tavalla villi länsi: meiltä puuttuu viinintuottajamaiden vahva viinikulttuuri. Siksi täällä ei tarvitsisi kangistua kaavoihin. Kun kerran asiakkaat luottavat meihin ja ovat valmiita kokeilemaan, me ammattilaiset voisimme olla paljon ennakkoluulottomampia myös roseeviinien suhteen.

LUE MYÖS: Roseen kausi on nyt – tässä viinituomarin 5 suositusta hellekesään

Varmat valinnat

Mirabeau Rosé 2020 / Provence, Ranska. Tämän klassisemmaksi ei voi enää roseeviini mennä. Puhdaspiirteinen, hennon marjaisa tuoksu. Maultaan kuiva, raikas ja hedelmäinen.

Pittnauer Rose König 2021 / Burgenland, Itävalta. Kauniin vaaleanpunainen väri ja tuoksu, josta voi löytää kaikki kesän suosikkimarjat, vadelmat ja herukat. Maultaan runsaampi kuin Etelä-Ranskan serkut. Kuiva, raikas, marjaisa ja mausteinen.

Frank Massard Más Amor 2018 / Penedès, Espanja. Hyvän hinta-laatusuhteen rosee, joka toimii jokaisen baarin hyl­lyllä varmana valintana kesät ­talvet. Raikas, runsas ja marjaisa.

Tee vaikutus

Vandal Wine Cristal 2020 / Roussillon, Ranska. Viinimaailman anarkisteihin kuuluvan nuoren tuottajan ykkösviini on sekoitus valkoisia Macabeu- ja punaisia Grenache-lajikkeita. Kauniin tumma rosee, joka ei jätä kylmäksi.

Weingut Weninger Rózsa Petsovits 2020 / Burgenland, Itävalta / Unkari. Tumma rosee, jonka rypäleet tulevat sekä Itävallasta että Unkarista; todellinen eurooppalainen viini! Tummasta väristä huolimatta viini on superraikas, marjaisa ja helposti lähestyttävä.

Celler Mas Goma Alba Al Turó Rosat 2020 / Penedès, Espanja. Tämä petnat tyyppinen kuohuviini laittaa kesän käyntiin vaikka keskellä helmikuuta. Kaunis hennon roosa väri, tuoksultaan kuin vasta avattu hedelmäkarkkipussi. Maku on raikkaan marjaisa ja täysin kuiva. Kuplat ovat erinomaiset, kuin täydellisen kiinteää kermavaahtoa.

LUE MYÖS: Vaaleanpunaisten juomien aallonharjalla: Prosecco rosee


Toni Feri

  • Toimitusjohtaja & sommelier
  • Työpaikka Let Me Wine
  • Lempiviini Vandal Wine ”Cristal” 2020
  • Seuraavaksi kokeilen Domaine La Bohèmen viiniä Ranskan Auvergnesta
  • Esikuva Kaptah, Sinuhe Egyptiläisen neuvokas palvelija
  • Motto Ei tippa tapa

  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker