Avec
  • Luetuimmat
  • Bisnes
  • Ura
  • Ihmiset
  • Tapahtumat
  • Keittiö
  • Juoma
  • Ravintolat & baarit
  • Aromi
  • Shaker
  • Evento
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram


  • Yhteystiedot
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Tilaa lehti
  • Uutiskirjeet
  • Tietosuoja
Skip to content
Avec
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
  • Haku
  • Bisnes
  • Ura
  • Ihmiset
  • Tapahtumat
  • Keittiö
  • Juoma
  • Ravintolat & baarit
  • Aromi
  • Shaker
  • Evento
Shaker
SUOSITTELEMME: Suomalaisten hyvä kutina piti paikkansa – tällainen Farangin ja viinibaarien Vasastan Tukholmassa on nykyään
SUOSITTELEMME: Cocktail pullosta tai hanasta vähentää hävikkiä – tässä kesän drinkkitrendit
SUOSITTELEMME: Vastaa Aromin lukijakyselyyn ja voit voittaa upean hotellipaketin ja illallisen

Etusivu / Juoma / Muutakin kuin gin & tonic – ginin tyylit, cocktailit, historia ja valmistus

Väkevät

Muutakin kuin gin & tonic – ginin tyylit, cocktailit, historia ja valmistus

Viljasta tislatun ja katajanmarjalla maustetun ginin juuret juontavat Alankomaihin.

Gin pullo
Giniä lasiin! KUVA iStock

Jaakko Väyrynen
30.5.201820.1.2022
Päivitetty viimeksi 20.1.2022 klo 05:42.

Ginin historia ja valmistus

Erilaisia giniluokkia on useita, mutta niille kaikille on yhteistä päämausteena käytetty katajanmarja. Katajanmarjan lisäksi gini voidaan maustaa myös muillakin botanikaaleilla, kuten mausteilla, yrteillä, hedelmillä ja marjoilla. Tätä modernit ginituottajat ovatkin hyödyntäneet tuottaessaan yhä erilaisempia ginejä, joissa erilaisten botanikaalien määrän noustessa monesti useisiin kymmeniin. Ginin valmistus voidaan jakaa kahteen vaiheeseen; neutraalin korkeapitoisen alkoholitisleen tislaamiseen vodkan tapaan ja maustamiseen.

Vaikka giniä pidetäänkin usein puhtaasti brittiläisenä luomuksena, juontavat sen juuret kuitenkin Alankomaihin ja siellä tuotettuun geneveriin, josta se myös on saanut nimensä. Geneverin tultua Englantiin hollantilaisten valloittajien mukana, se saavutti nopeasti suosiotaan. Samalla se alkoi myös muuttaa muotoaan, kun geneverin mallaspohjainen tisle alettiin korvaamaan neutraalimmalla jyvätisleellä. Noiden aikojen ginit olivat kuitenkin vielä selvästi makeampia kuin nykyiset London Dryt.

EU-lainsäädännön mukaan kaikkien ginien luokasta riippumatta tulee olla vähintään 37,5 til-%, ja päämauste ja -maku tulee olla katajanmarja. Pohjatisle valmistetaan usein kuten vodkat, joka sitten tislataan uudestaan botanikaalien kanssa, poislukien bathtub ginit.

Ginin käyttö cocktaileissa

Gini esiintyy cocktailresepteissä todennäköisesti useammin kuin yksikään muu alkoholi, ja erilaisten ginien kirjo tekeekin siitä mitä mainioimman cocktailraaka-aineen. Koska ginejä on maustettu hyvin eri tavoin, löytyy kaikentyyppisille cocktaileille juuri sopiva gini, joka tukee juoman muita raaka-aineita. Joihinkin klassikkojuomiin, kuten Negroniin ja Dry Martiniin saakin aina tuotua hieman jotain uutta vaihtamalla käytettyä giniä.

Ginin tyylit

London Dry Gin

Vaikka tämän kategorian nimi viittaa Lontooseen, voidaan London Dry Gin valmistaa missä päin maailmaa tahansa. Käytetty neutraali alkoholi tulee olla korkeampaa laatua kuin muissa kategorioissa, ja metanolin määrä hehtolitrassa 100 % alkoholia tulee jäädä alle 5 gramman. London Dry tulee tislata vähintään 70 % vahvuiseksi botanikaalien kanssa, josta tisle laimennetaan vedellä haluttuun vahvuuteen. Veden lisäksi London Dryhyn saa lisätä ainoastaan sokeria, mutta sokeripitoisuuden tulee jäädä 0,1 grammaan per litra (0,5 grammaa sisältävät ginit voivat käyttää nimeä London Gin, mutta eivät Dry-etu-liitettä). Tämä kategoria on säilyttänyt asemansa suosituimpana ginikategoriana.

Distilled Gin

EU-lainsäädännön mukaan hieman vapaampi kategoria kuin London Dry. Katajanmarjat tulee tislata neutraalin alkoholin mukana, mutta muita maku- ja väriaineita voidaan lisätä tislaamisen jälkeen. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi makeammat Old Tom -ginit, joissa on käytetty makeampia mausteita ja lisättyä sokeria. Maksimissaan 0,1 grammaa sokeria sisältävät ginit taas voivat käyttää nimitystä Dry Gin.

Gin tai ”bathtub gin”

Tämä ginikategoria valmistetaan infuusio-menetelmällä, eli uuttamalla katajanmarjat ja muut mausteet valmiiseen tisleeseen. Nimensä bathtub gin tämä luokka sai kieltolain aikaan, kun laitonta giniä valmistettiin usein isoja eriä ammeissa tai isoissa sammioissa tarjoiltavaksi speakeasyissä. Tämän kategorian ginit ovat usein laadultaan heikompia kuin tislatut ginit, mutta myös korkealaatuisia tuotteita löytää tästä kategoriasta, jotka jäljittelevät menneiden vuosien tyyliä.

Gin & Tonic

Ehdottomasti suosituin ginin käyttötapa, joka kehitettiin alun perin peittämään kiniinin katkeraa makua tonicvedessä, jota käytettiin malarian torjuntaan Brittien siirtomaissa. Tässä juomatavassa koristeella on väliä, ja aina tulisikin valita koriste, mikä tukee ginin makua ja aromia mahdollisimman hyvin.


Resepti: Dry No. 10

50 ml Tanqueray No. 10

5 ml kuivaa vermuttia

2 dash appelsiinibitteriä

Hämmennä ja tarjoile cocktaillasista verigreipinkuoren kanssa.

Julkaistu Shakerissa 30.5.2018.


Lisää näistä aiheista:

Cocktailit Drinkit Gini Väkevät

Jaa tämä artikkeli


Lue Lisää

Hanna Karlson

Väkevät

Gini myy! Ginirakastaja Hanna Karlson paljastaa kikkansa myyntiin ja parhaat makuparit eri ginityyleille

Cocktailit

Negroni on juomien Bob Ross – 3-3-3-kaavaa voi varioida
Chihuahua Julep

Baarit

Helsinkiläinen Chihuahua Julep -baari haluaa haastaa, tarjota uutta ja erottua massasta
  • Juttuvinkki


    Lähetä juttuvinkki Avecille!

    WhatsAppKuva
  • Luetuimmat

    1. Ravintolat | Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa 2022
    2. Työhyvinvointi | Työhyvinvointi vaatii kahviloidenkin pomoilta enemmän kuin ennen – ”Asiakkaat huomaavat hyvän fiiliksen, sitoutuvat ja palaavat”
    3. Tuotekehitys | Kovaa puksuttavan grocerant-junan kyytiin hyppäsivät nyt Tomi Björck ja HOK-Elanto: premium-eineksinä hummeria, ribsejä ja vegaaninen curry
    4. Cocktailreseptit | Aperol spritz ei ole ainoa – kolme hyvää spritz-ohjetta
    5. Ravintolat | Vain kuusi paikkaa joka illalle – Sanchome on Tomi Björckin omakase-uutuus Helsingissä

  • Mistä puhutaan nyt?

    Tilaa uutiskirjeemme
  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker
  • Uusimmat

    Viini | Suomalaisten hyvä kutina piti paikkansa – tällainen Farangin ja viinibaarien Vasastan Tukholmassa on nykyään
    Cocktailit | Cocktail pullosta tai hanasta vähentää hävikkiä – tässä kesän drinkkitrendit
    Ravintolat | Viro sai ensimmäiset Michelin-ravintolansa! Tällainen on 180° by Matthias Diether, joka palkittiin nyt tähdellä
    Tarjoilu | Natasha Henriksson haluaa olla Suomen paras tarjoilija: ”Ei ole kyse siitä, että saan myytyä paljon”
    Kolumni | Mirva Merimaa: Tapahtuma-ala kärsi mutta elpyy
  • Avecmedia.fi
    ruuan, juoman ja tapahtumien ammattilaisten paras kaveri

    Tule mukaan

    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram

    Avecmedia.fi
    • Etusivu
    • Bisnes
    • Ura
    • Ihmiset
    • Tapahtumat
    • Keittiö
    • Juoma
    • Ravintolat & baarit
    Lehdet ja kumppanit
    • Aromi
    • Shaker
    • Evento
    • PRO-Gaala
    • Evento Awards
    • Chefs.fi
    • Tapahtumateollisuus
    • F.B.S.K.
    Ota yhteyttä
    • Yhteystiedot
    • Mediatiedot
    • Asiakaspalvelu
    • Tilaa lehti
    • Uutiskirjeet
    • Tietosuoja
    • Evästevalinnat

    © Avecmedia.fi 2022



    Omnipress Oy | Mediatalo Keskisuomalainen