Samuli Viljanen

Baarimestari Samuli Viljanen syttyy uusista panimotuotteista ja asiakkaiden kanssa tarinoinnista

Minut innosti työtehtävääni ystäväni suositus. Sain tiskin alta vinkin Helsingin keskustaan avattavasta Fat Lizardin uudesta ravintolasta ja ystävällisen kehotuksen hakea baari- ja vuoromestarin paikkaa. Tein työtä käskettyä ja sain paikan, jossa viihdyn erinomaisesti. Rakastan panimotuotteiden parissa löytöretkeilyä, oluiden hifistelyä sekä työkavereita ja asiakkaita, joiden kanssa voin tarinoida oluen syvimmästä olemuksesta. Parasta on, kun työkaverini onnistuvat tekemään toimivat ruuan ja juoman paritukset asiakkaalle.

Haen inspiraatiota sosiaalisen median kanavista ja alan verkkojulkaisuista. Seuraan myös aktiivisesti Anikó Lehtisen, Teemu Lahden aka ”Bönthöö Bönthöön” ja Pien Brewingin Erkki Hämeen kaltaisia vaikuttajia. Muiden panimoihmisen matkakuulumisistakin voi saada uusia ideoita ja näkymää olutmaailman trendeihin.

Mielenkiintoisin humalalajike on tällä hetkellä uusiseelantilainen Motueka, jota moni suomalainen panimo jo käyttää. Motueka tuo oluen makuun syvyyttä ja ripauksen pihkaisuutta.

Sytyn uusien oluttuotteiden löytämisestä ja tietotaidon jakamisesta muille. Teen töitä pysyäkseni kartalla, mitä panimotuotteiden saralla Suomessa tapahtuu. Meillä on valtava määrä pienpanimoita, mutta onneksi alalla työskentelevät ymmärtävät sen, että tiedon jakaminen ja yhteisöllisyys auttavat kehittämään koko toimialaa. Omassa työssäni antoisinta on huomata, miten hienosti pienpanimot puhaltavat yhteen hiileen ja jakavat tietoa uusista tuotteista. Se auttaa minua, kun koulutan ja syvennän työyhteisömme osaamista asiakkaan parhaaksi.

Paras juoman ja ruuan yhdistelmä on useimmiten pizza ja West Coast IPA. Tällä hetkellä kokkailen kotona mausteista ruokaa, johon yhdistän pastry-tyyppisiä aleja. Pastry-tyyppiset oluet ovat olutmaailman uusia tulokkaita, joissa voi tunnistaa leipomosta tuttuja makuja, kuten juustokakkua.

Seuraavaksi haluan kokeilla Cool Headiltä tullutta Turbo Lover Tripla IPAa sekä lahtelais-tamperelaisen Himon uusia bissejä. Sekä toki lisää erilaisia pastry blond aleja.

LUE MYÖS: Saat vahvan oluen ruokakaupasta… jos siellä on panimomyymälä – Avec testasi Himon

Tärkein työvälineeni on oma pää. Jokaisen baaritiskin takana työskentelevän ammattilaisen on osattava perustella asiakkaalle, miksi hänen tulisi kokeilla tiettyä tuotetta. Seuraavaksi aion laajentaa ammatillista osaamistani oluen valmistukseen. Siitä on apua, kun suunnittelen ja kehitän ravintolamme olutvalikoimaa, koulutan työntekijöitämme ja suunnittelen maistatuksia.

Innostan muita seuraamaan omia kiinnostuksen kohteitaan. Haluan rohkaista panimo- ja juoma-alasta kiinnostuneita nuoria tarttumaan tuumasta toimeen ja kokeilemaan rohkeasti erilaisia työtehtäviä. Ala tarjoaa monipuoliset koulutusmahdollisuudet, ja kouluttautua voi myös työn ohessa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi