Cocktailit

Baarimestari, ole hereillä juuri nyt kevään ja alkukesän aikoihin! Löydät Suomen luonnosta upeita aineksia juomiisi

Matias Pietarinen

Chihuahua Julep, Helsinki

”Loppukeväästä ja alkukesästä oma suosikkiraaka-aineeni lähiluonnosta ovat pihlajan silmut, joissa on huumaavan karvasmantelimainen aromi. Silmujen poiminta vaatii kuitenkin luonnon tarkkaa seuraamista, sillä sesonki on lyhyt. Jo muutama kevään lämmin päivä peräkkäin voi kasvattaa silmut niin isoiksi, että karvasmantelimaisuus häviää. Muista, että silmujen kerääminen vaatii maanomistajan luvan.

Alkukesän muista raaka-aineista nostaisin kotimaisen puutarhan antimet, kuten kurkun ja makean kirsikkatomaatin, sekä lukemattomat tuoreet yrtit, kuten oreganon, lipstikan ja klassisen mintun. Näitä kaikkia voi kasvattaa omalla parvekkeella tai takapihalla, samalla idätys ja istuttaminen tuovat mukavaa askartelua kevääseen. Mikään ei maistu paremmalta kuin itse kasvatettu raaka-aine, ja siitä voi mainita myös asiakkaalle ja saada juomalle lisäarvoa.”

Elisa Aho

Champ’s Irish Pub & Sports Bar, Tampere

”Alkukesän paras raaka-aine on raparperi, josta saa juomiin hienoa makua. Metsän antimista voisi alkukesästä kokeilla koivunlehtiä ja voikukkaa, joissa vielä silloin on hienovaraisia aromeja.”

Casper Salmela

Cup & Pint, Turku

”Jos haluaa yllättää asiakkaan, hyvä
sesonkijuoma alkukesään voisi olla koivu- tai tervasour. Helppo valmistaa ja aivan varmasti yllätyksellinen.”

Greta Grönholm

Loimaan Seurahuone, Loimaa

”Alkukesän luonnon hienostuneet aromit käyvät moneen juomaan spritzereistä lyhyisiin cocktaileihin. Oma suosikkini ovat koivunlehdet, joita voi käyttää koristeeksi tai mudlata drinkin pohjaksi. Koivunmahlalla taas saa makeutta vaikkapa caipiroskaan, sillä voi korvata osan sokeristakin. Raparperi on monikäyttöinen ikiklassikko, joka toimii mehuna, siirappina, mudlattuna mojitoon tai koristeeksi sellaisenaan. Happaman makunsa puolesta raparperi käy myös sitrusten korvaajaksi juomissa. Itse teen usein raparperimehua ja keitän mehusta jääneen mäskin vielä hilloksi, jota voi myös hyödyntää cocktaileissa.”

Riina Uusimäki

Bank Food & Wine, Vaasa
”Koivunmahlasta voi tehdä siirappia, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi kevyesti savuisen viskin kanssa. Olen joskus myös savustanut lasit koivun tuohella, mikä tuo juomiin hieman erilaista koivun makua ja sopii erinomaisesti vaikkapa ginisouriin. Koristeeksi voi napata hieman koivun tuohta.”

Anikó Lehtinen

Laurea AMK

”Villiyrteissä ja -kasviksissa maut ovat parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä, jolloin aromit ovat hienovaraisempia ja kasvien värit vaaleanvihreitä. Villivadelmanlehti on aromaattinen ja mielenkiintoinen raaka-aine, josta saa makua joko siirappina tai uutoksena. Itse käytän sitä pitkiin juomiin uutoksena, marjojen ja ginin kera.”

LUE MYÖS: Käärijä räjäytti Piña Colada -drinkistä superhitin – katso resepti ja vinkit

LUE MYÖS: Miten Gin & Tonic tehdään? Näillä ohjeilla vältät vetisyyden


Tiesitkö?

Kun käytät luonnon antimia, muista tarkistaa jokaisen oikeudet etukäteen (luontoon.fi).

Poimi luonnosta vain puhtaita, ehjiä lehtiä ja kasveja. Laita kaikki kasvit erikseen pusseihin ja poimi vain kasveja jotka tunnistat. Jätä kasvupaikalle aina puolet kasvustosta.

Villiyrttejä  ja -kasveja voi käyttää monipuolisesti: siirappina, uutoksena alkoholiin tai kylmään veteen, teenä tai kuivattuna. Jotkin villiyrtit ja -kasvit soveltuvat myös pakastettavaksi.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker