PRO-palkinnot

PRO-tuplavoittaja Annika Arolainen rakastaa ravintolatyötään: ”Silloin pääni sisällä lentää sukkuloita”

Annika Arolainen otti tuplavoiton PRO-gaalassa Helsingin Oopperatalossa maanantai-iltana. KUVA Aki Rask

Vuoden 2024 PRO-gaalan palkintokuningatar oli Annika Arolainen. Helsinkiläisen ravintola Savoyn chef patissier palkittiin sekä ravintolan kokki -sarjan että lehdistöraadin PRO-palkinnolla.

”On kyllä todella uskomaton olo. Joutuu varmaan muutaman päivän odottamaan, että oikeasti tajuaa, mitä on tapahtunut”, Arolainen kuvaili tunnelmiaan Avecin haastattelussa kaksoisvoiton jälkeen.

Kokin työ on Arolaiselle intohimoammatti, jota hän tekee suurella sydämellä.

”Minä vaan rakastan tätä alaa ihan hulluna ja rakastan sitä fiilistä, mikä siellä keittiössä on. Siellä on niin ihanaa ja lämminhenkistä.”

24-vuotias kokki on edennyt urallaan vauhdilla. Perhosta valmistuttuaan Arolainen on työskennellyt muun muassa Vanajanlinnassa, Royal-ravintoloilla, BW-Restaurantsilla ja Palacessa.

Annika Arolainen palkittiin ravintolan kokki -sarjassa… KUVA Aki Rask
… ja lehdistön palkinnolla. KUVA Aki Rask

Nykyisessä työpaikassaan Savoyssa hän toivoo voivansa kehittyä osana tiimiä niin pitkälle kuin mahdollista. Tulevaisuuden haaveissa siintää oma ravintola.

Annoksia ja reseptiikkaa luodessaan Arolainen on elementissään.

”Silloin pääni sisällä lentää sukkuloita, jotka osuvat yhteen, ja niistä syntyy annoksia ja ideoita. Sitä on vaikea sanoin selittää. Haluan luoda ihmisille niitä hetkiä ja elämyksiä, kun maistaa jotain niin hyvää, ettei sitä pysty kuvailemaan. Minulla on se sama fiilis jo silloin, kun teen sitä annosta.”

Kannustavana esimerkkinä nuorille ravintola-ammattilaisille

Ennen kaikkea Arolainen haluaa toimia esimerkkinä alan muille nuorille tekijöille. Siitäkin hänellä on jo kokemusta, sillä hän on ollut mukana Atrian 100 nuorta kokkia -kiertueella Tommi Tuomisen apurina.
Kiertue alan oppilaitoksissa antoi uutta perspektiiviä ravintola-alaan ja sen nuoriin tekijöihin.

PRO-gaala järjestettiin Helsingin Oopperatalossa. KUVA Aki Rask

”Se oli älyttömän upea ja palkitseva kokemus, kun näki sen palon heidän silmissään. Kun tajusin ensimmäisten master classien jälkeen, että nämä nuoret oikeasti saavat minusta jotain irti ja pystyn olemaan se helposti lähestyttävä tukihenkilö heille, niin intoni nuoria kohtaan vaan kasvoi.”

”Vaikka olen itsekin nuori, haluan kannustaa ja tsempata nuoria kokkeja eteenpäin, koska se on äärimmäisen tärkeää, että alalla on tekijöitä vielä silloin, kun en itse enää jaksa seistä joka päivä keittiössä. Tulevaisuudessa haluan painottaa sitä vielä enemmän: kouluttaa, opettaa ja olla tukena ja olkapäänä.”

Arolaisella on alan nuorille tekijöille kannustavat terveiset.

”Tätä tehdään sydämellä ja intohimolla, menkää sillä eteenpäin. Uskokaa itseenne ja luottakaa itseenne, niin teistä on ihan mihin vaan, jos te vaan niin haluatte.”

Annika Arolainen sai mukaansa kaksi PRO-palkintoa. KUVA Kai Lintinen

Lehdistön suosikki

PRO-gaalassa media-ammattilaisista koostuva raati valitsee vuosittain yhden finalistin, joka palkitaan lehdistön tunnustuspalkinnolla. Avec julkaisee PRO-lehdistöraadin puheenjohtaja Eeva Paljakan puheenvuoron kokonaisuudessaan.

Hyvää iltaa te upeat alanne ammattilaiset, koko juhlaväki.

Positiivinen, kunnianhimoinen, rautainen ammattilainen. Näitä ominaisuuksia on lehdistöpalkinnon tämän vuoden saajalla.

Myönnetään. Tämä ei vielä paljoa rajaa palkittavaa, sillä samoja ominaisuuksia on teissä kaikissa.

Pro-finalistien esittelyjä lukiessa ei voi tuntea muuta kuin uskomattoman suurta ylpeyttä ja ihailua tätä alaa kohtaan – ja teitä kaikkia. Teette työtänne sydämellänne.

Tänä vuonna lehdistötuomaristo haluaa palkinnollaan nostaa esille jatkuvuuden. Haluamme, että ravintola-alalle saadaan tekijöitä tulevaisuudessakin.

Tämä ala ei saa olla vain pysähdyspaikka matkalla kohti jotain parempaa.

Tämä on se paras. Ja se näkyy teidän kasvoiltanne.

Myös tämän vuoden lehdistöpalkinnon saaja rakastaa ruoanlaittamista. Se on hänelle intohimo. Kuinkas muuten.

Hän on luomassa ravintola-alasta positiivista kuvaa, jotta sinne saadaan nuoria tekijöitä. Hän on esikuva niin työyhteisössään kuin sen ulkopuolella niille nuorille, jotka vielä miettivät, mitä haluavat elämältään.

Hän ei tyydy keskinkertaiseen, vaan pyrkii aina antamaan parhaansa.

Hän tukee ja kannustaa muita, hänen positiivinen asenteensa tarttuu ympärillä oleviin. Hän ei kilpaile muiden kanssa, vaan näkee työtoverinsa tiiminä, joka yhdessä saavuttaa parempia tuloksia. Hänen sitoutumisensa, lämpönsä ja iloinen asenteensa tekevät hänestä arvokkaan voiman työyhteisössä.

Hän osoittaa, ettei nuoruus ei ole este menestykselle, kunhan siihen yhdistetään päättäväisyys, taito ja hyvä yhteistyökyky.

Lehdistöpalkinnon saajan mukaan parasta hänen työssään on yksinkertaisesti se, että saa tehdä työtä ja sanoa ylpeydellä olevassa kokki. 

Monesti sanotaan, että vain taivas on rajana. Lehdistöpalkinnon saaja toteaa, ettei se ole hänelle raja, vaan etappi matkalla kohti korkeampaa huippua.

Hänen tavoitteensa onkin olla Suomen paras kokki.

Eikä ole epäilystäkään, etteikö tämä tavoite toteudu. Hänhän jo keittää Renny Harlinin mukaan maailman parasta kaurapuuroa.

Lehdistöpalkinnon saa Annika Arolainen.

LUE MYÖS: Tässä ovat PRO-voittajat 2024! Suomen parhaat keittiö- ja ravintola-ammattilaiset palkittiin

LUE MYÖS: PRO-gaala 2024 kuvina: suuria tunteita ravintola-alan Oscareissa Helsingissä


PRO-tunnustuspalkinnot jakaa horeca-alan ammattilaisten Aromi-lehti. Avec ja Aromi kuuluvat samaan Mediakonserni Keskisuomalaiseen.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi